Spring til indhold

Dagplejere har fokus på ergonomi

  .

Som dagplejer kan det blive til mange løft på en dag: fire – af og til fem børn – skal på puslebordet, i barnevognen, på gyngen osv. Dertil kommer buk, vrid og et endeløst antal af trykknapper, der skal lukkes.


Mange af belastningerne kan dog minimeres eller ligefrem undgås, og det er baggrunden for, at Odense Kommune tilbage i maj 2009 besluttede at uddanne ergonomivejledere for og blandt dagplejerne.


Siden har 17 dagplejere taget uddannelsen som ergonomivejledere. Én i hver af de 17 legestuer. Når dagplejerne mødes hver 14 dag i legestuerne er ergonomi nu et fast punkt på dagsordnen til middagsmødet, når børnene sover. Det kan handle om børnenes selvhjulpenhed generelt eller om hvordan man helt konkret bruger hjælpemidler eller fx løfter børn . Mange legestuegrupper laver nu fast gymnastik, når de mødes, og flere har taget øvelserne med sig hjem og laver dem sammen med børnene i det daglige.


En gang om året mødes ergonomivejlederne  til et møde for at evaluere deres arbejde og de udfordringer og behov, de møder i hverdagen.

Borgmesterforvaltningen