Årsberetning 2024
2024 har generelt været et positivt og fornuftigt år for Odense Kommune.
De økonomiske konjunkturer i 2024 viste sig mere positivt end forventet ved året begyndelse. Inflationen normaliserede sig og det høje beskæftigelsesniveau blev fastholdt.
Sammenhængende og klima- og miljøvenlig by
De store udviklingsprojekter, der er gennemført, f.eks. Gartnerbyen og Slagteribyen, er med til at skabe en mere sammenhængende by, hvor flere borgere bor i områder med blandet bebyggelse, og hvor færre beboere i udsatte områder er uden tilknytning til arbejdsmarkedet.
Samtidig ser vi, at byen bliver både mere klima- og miljøvenlig. Flere personer i den udvidede bymidte bor nær grønne områder, luftkvaliteten har aldrig været bedre i byen og CO2-forbruget på kommunens bygninger fortsætter med at falde.
God og sund økonomistyring i Odense
Det økonomiske regnskab viser endnu engang et godt og tilfredsstillende resultat. Med regnskabet forbedrer vi kommunens kassebeholdning med 269 mio. kr. De kommer primært fra en forsigtig budgettering på beskæftigelsesområdet og fra renteindtægter ved kommunens indestående midler.
På driften overføres der samlet set et mindreforbrug på 24,6 mio. kr. til de efterfølgende år. Driftsresultatet bærer præg af, at nogle udvalg har været udfordret på enkeltstående områder i løbet af 2024. Det gælder f.eks. udgifter til det specialiserede voksenområde. Den tendens ses også på landsplan. Alt i alt, viser regnskabsresultatet en god og sund økonomistyring i kommunen.
Fokus på en attraktiv arbejdsplads og et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø
Odense Kommunes medarbejdere møder hver dag op for at vejlede, passe og undervise børn, unge og ældre og for at løse alle de andre vigtige opgaver, vi har hver dag. I hele organisationen arbejdes med at tiltrække og fastholde medarbejdere, særligt er der fokus på at rekruttere og fastholde fremtidens velfærdsmedarbejdere. Det kræver fortsat en stor indsats.
Sygefraværet er samlet set faldet med 1 dag pr. fuldtidsmedarbejder fra 2023 til 2024 som følge af et fald i det korte sygefravær. Det ligger nu på 15,6 dage i gennemsnit. Dermed nærmer vi os niveauet for 2021. Det store fokus på at nedbringe sygefraværet i Odense Kommune fortsætter med samme kraft - med et særligt fokus på den ledelsesmæssige opgave med at forebygge og håndtere sygefravær.
I alle forvaltninger i Odense Kommune er der fokus på ledelse, trivsel og et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø. Det er nødvendigt for at skabe attraktive arbejdspladser og en forudsætning for at kunne rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere nu og i fremtiden, som er en forudsætning for, at vi kan løse kerneopgaven på bedst mulig vis.