Spring til indhold

Renovering af Dyrskuepladsen

Odense Kommune ønsker i 2024 at renovere Dyrskuepladsen, så den i fremtiden kan rumme større koncerter og events med op til 70.000 mennesker.

I forbindelse med renoveringen af pladsen, har Odense Kommune også fokus på, hvordan de store koncerter og events påvirker de omkringliggende områder. Nedenfor kan du finde svar på relevante spørgsmål vedr. brugen af pladsen.

 

Præsentation fra borgermøde den 20. februar 2024

Den 20. februar 2024 blev der afholdt borgermøde om de kommende tiltag i området. Er du interesseret i at få tilsendt præsentationen på mail, er du velkommen til at skrive til projektleder Kristina Sjögreen på krs@odense.dk.

 

Anlægsarbejdet starter i januar 2024 og bliver afsluttet i maj 2024

 

 

Parkering og trafikale forhold

>> Hvor mange gæster kommer i bil til koncerten, og hvor skal de parkere i Odense?

Kommunen arbejder målrettet med, at så mange koncertgæster som muligt ankommer til Odense med offentlig transport. De gæster, som vælger at ankomme i bil, vil blive anvist til parkeringspladser i andre områder af byen. De anviste parkeringspladser vil være i tæt afstand til byens offentlige transportmuligheder, som de kan benytte til koncertpladsen. Kommunen er i positiv dialog med Odense Letbane, DSB og Arriva om at sikre gode offentlige transportmuligheder i forbindelse med de store koncerter og events i byen.

 

>> Hvilke parkeringspladser henvises koncertgæsterne til, og vil det fremover være muligt at parkere på Væddeløbsbanen?

Koncertgæsterne henvises til parkeringsmuligheder ved f.eks. SDU og Parkering Odense Syd. Læs mere om de praktiske parkeringsinformationer til koncertgæster.

 

Odense Kommune oplevede udfordringer med parkeringsmuligheden på Væddeløbsbanen under Rammstein-koncerterne. De udfordringer undersøges nærmere, og der er arbejdes sammen med Fyns Væddeløbsbane om at finde mulige løsninger ved fremtidige events og koncerter.

 

>> Vil der være folk til at guide publikum fra Væddeløbsbanen til koncertpladsen? Og bliver der opstillet skraldespande og toiletter?

Bliver der parkering på Væddeløbsbanen, vil det blive indskærpet, at Væddeløbsbanens medarbejdere har en stor opgave i forbindelse med udlejning af p-pladsen.

 

>> Hvor skal cykler parkeres?

Kommunen stiller krav til koncertarrangøren om at etablere et område til cykelparkering i umiddelbar nærhed af pladsen. Odense Kommune vil understøtte koncertarrangøren i kommunikationen heraf.

 

>> Hvordan vil Odense Kommune sikre, at de små veje omkring pladsen ikke bliver spærret af parkerede biler?

Der etableres et indkørselsforbud for publikum på de små veje omkring Dyrskuepladsen for både at sikre beboernes og beredskabets fremkommelighed i området. Der vil være opsynsvagter til stede ved de afspærrede veje, som sikrer, at forbuddet bliver overholdt.

 

>> Anvendes der shuttlebusser i forbindelse med de store koncerter?

Kommunen undersøger effekten af og muligheden for at anvende shuttlebusser i forbindelse med de store koncerter og events i byen. På nuværende tidspunkt er der ikke indgået aftaler vedr. shuttlebusser.

 

>> Bliver der p-forbud inde i området?

Der kommer ikke p-forbud i området. Det er forventningen, at et fåtal af gæsterne vil forsøge at komme forbi afspærringen.

 

>> Hvor mange biler regner I med, der kommer i forbindelse med koncerten?

Det er Odense Kommunes forventning, at mange gæster vil ankomme med kollektiv trafik, som det også ses ved events/koncerter i andre større danske byer.

 

 

>> Hvad kan naboer forvente til de kommende koncerter i forhold til lastbiler, jernplader m.m.?

Produktion af store koncerter kræver forskellige typer udstyr afhængig af koncertens setup. Derfor vil det variere, hvor mange lastbiler der skal ind på pladsen. For at lastbilerne kan være på Dyrskuepladsen, er det et krav, at der udlægges køreplader. I forbindelse med Bruce Springsteen koncerten 9. juli 2024, er det blevet oplyst, at der kommer mellem 50 og 60 lastbiler med udstyr.

 

>> Kommer der tung trafik ind via Flemmings Allé i 2024?

Til koncerten den 9. juli skal tung trafik ind via Kløvermosevej. Dette vil også forsøges bruges til GRØN koncert og Det Fynske Dyrskue.

 

>> Har I været i dialog med Arriva om vognsæt og trængsel på trinbrættet under Rammstein koncerten?

Odense Kommune har løbende dialog med Arriva med udgangspunkt i erfaringen fra Rammstein koncerterne. Det undersøges, om det er muligt at lave ændrede forhold for togtrafikken syd for Odense.

 

>> Hvordan sikrer I, at gæsterne finder vej til koncertpladsen, når de er blevet sat af på ”Kiss and Ride”?

Der vil blive opstillet skilte, som viser vej til Dyrskuepladsen. Erfaringer fra andre større events og festivaler i Danmark, som benytter Kiss and Ride, viser, at afstanden til koncertpladsen ikke er en udfordring for gæsterne.

 

Renhold og affaldshåndtering

>> Hvilke krav stiller Odense Kommune til arrangøren i forhold til oprydning og rengøring uden for Dyrskuepladsen?

Odense Kommune er på baggrund af borgermødet den 1. november 2023 blevet bevidste om, at der skal stilles større krav til arrangøren i forhold til oprydning og håndtering af affald. Arrangøren skal tage ansvar for oprydning både inde på og uden for pladsen. Der er lige nu ved at blive udarbejdet forskellige løsningsforslag, som danner grundlag for de krav, en arrangør skal leve op til.

 

>> Opstilles der toiletvogne uden for pladsen?

Det vurderes fra arrangement til arrangement, hvilken effekt opstilling af toiletvogne vil have, og derefter træffes beslutning om de eventuelle krav, der skal stilles til arrangøren. Odense Kommune har en dialog med arrangøren vedr. opstilling af toiletter til koncerten i 2024.

 

>> Opstilles der affaldsspande uden for pladsen?

Der bliver som noget nyt stillet krav til arrangøren om dette.


>> Vil der blive sat hegn op ved haveforeningerne?

Odense Kommune vil sammen med Beredskab Fyn vurdere, hvilke muligheder der er for dette, da der kan være nogle sikkerhedsmæssige forhold, som kan vanskeliggøre et krav om hegn på de veje, hvor publikum færdes.

 

Støj og miljømæssige forhold

>> Hvordan forholder Odense Kommune sig til støjen fra events og koncerter?

De fleste arrangementer på Dyrskuepladsen, såsom Det Fynske Dyrskue, GRØN Koncert, cirkus m.v. vil fortsat være reguleret af de tidsrammer og støjgrænser, der står i Odense Kommunes "Forskrift om brug af udendørs musik og lydanlæg". Det kan komme til at dreje sig om et lille antal meget store koncerter pr. år, hvor man må forvente et lydniveau af samme kaliber som til Rammsteinkoncerterne.


>> Hvorfor må arrangøren støje om natten, når de stiller op eller tager ned?

Arrangøren er underlagt vilkår i deres tilladelse til afholdelse af et arrangement. I denne fremgår det i hvilket tidsrum, der må støjes på pladsen - både før, under og efter arrangementet. For koncerten den 9. juli må der arbejdes mellem kl. 7 og 22, dog er der givet dispensation til kl. 02 natten efter koncerten. Er der mistanke om, at disse vilkår overskrides, skal man som borger tage fat i Odense Kommune.

 

>> Hvad skal borgere gøre, hvis de oplever, at støjen bliver for meget?

Ønsker man at klage over støj fra et arrangement, kan man gøre det via arrangørens hjemmeside, hvor man kan finde kontaktoplysninger. Det er også muligt at sende en klage til Odense Kommune. Denne bliver sendt videre til arrangøren. Skriv til miljo@odense.dk. Husk at skrive om typen af støjen, hvor, hvornår og hvor lang tid, den opstod. Oplysningerne kan hjælpe os med at behandle sagen.

 

 

Bæredygtighed

>> Vil I lave Co2-beregning på de store koncerter på Dyrskuepladsen?

Der bliver på nuværende tidspunkt ikke lavet Co2-beregning på de store koncerter på Dyrskuepladsen. Eventbranchen er meget optaget af bæredygtighed og klimabelastning, hvilket betyder, at arrangøren ofte selv gør tiltag for at minimere klimaaftrykket. Strømforhold på Dyrskuepladsen renoveres, så der i højere grad kan gøres brug af grøn bystrøm frem for dieselgeneratorer.

 

>> Skal borgere betale for CO2-belastning ved 70.000 personer?

Nej, det er ikke noget, borgerne kommer til at bøde for. Der bliver gjort en stor indsats for at udvikle modeller, der i højere grad skal få folk til at benytte den kollektive trafik.


>> Skal arrangøren sortere deres affald?

Odense Kommune stiller ikke krav til arrangørerne om specifik affaldssortering, men arrangørerne er (som øvrige virksomheder i landet) forpligtet via affaldslovgivningen til at sortere deres affald i samme fraktioner som for husholdning.

 

Kontakt til Odense Kommune

>> Hvordan kommer vi i kontakt med kommunen?

I forbindelse med Bruce Springsteen-koncerten den 9. juli 2024 oprettes en fælles kontakt for både Odense Kommune og Live Nation som arrangør. Dvs. at man som borger kun skal henvende sig ét sted i tilfælde af udfordringer forbundet med arrangementet.
Kontaktinformation bliver sendt ud via e-boks og lagt på www.odense.dk.

 

Turismeøkonomisk perspektiv

 >> Er der en analyse på økonomien af koncerterne?

Turismeøkonomien lå for Rammstein-koncerterne på omkring 30 mio. kr. i ekstraindtægt til byen.
Det er muligt at se analysen, som Odense Kommune lavede i forbindelse med Rammstein-koncerterne. Kontakt Kristina Sjögreen, krs@odense.dk for mere information om analysen.

 

 

Øvrige forhold

>> Er brugen af Dyrskuepladsen til koncerter lovlig?

Dyrskuepladsen er reguleret af byplanvedtægt nr. 43, der har virkning som en lokalplan efter planlovens § 18. Byplanvedtægten udlægger det konkrete areal til boliger i tilknytning til sygehuset, men er aldrig blevet realiseret.

Lokalplaner har bindende virkning, men kan ikke gribe ind i lovligt bestående forhold. Sagt på en anden måde kan lovligt eksisterende forhold fortsætte, selvom der vedtages en ny lokalplan.

Dyrskuepladsen har været anvendt som sådan siden før vedtagelsen af byplanvedtægt nr. 43 i 1972. Det fremgår af byplanvedtægtens § 6. Anvendelsen til dyrskueplads omfatter også afholdelse af koncerter. Dermed er der tale om et lovligt bestående forhold, som lokalplanen ikke griber ind i.

Det Odense Kommunes hensigt at udarbejde en ny lokalplan for området for at fremtidssikre planlægningen af Dyrskuepladsen. I den forbindelse vil der iht. planlovens § 24 blive afholdt en offentlig høring, hvor naboer og andre interesserede får mulighed for at indsende høringssvar. Det vil være byrådet, der i sidste ende tager stilling til indholdet af den fremtidige lokalplan.

 

>> I arbejdet med lokalplanen vil man da se på andre placeringer for store koncerter?

Det er planen, at Dyrskuepladsen, skal rumme de større koncerter i byen, som den altid har gjort.


>> Kan man bruge det militære anlæg i Bolbro/Højstrup til events?

Det er blevet undersøgt, men det var ikke muligt at overtage/benytte arealet, da Forsvaret fortsat benytter det.

 

>> Kan man stadig bruge pladsen, når der ikke er koncerter?

Dyrskuepladsen er tilgængelig mellem arrangementer, som den altid har været.

 

>> Er der mulighed for genhusning?

Der er ikke mulighed for genhusning.

By- og Kulturforvaltningen