Spring til indhold

Negativ social kontrol

I Odense Kommune definerer vi negativ social kontrol som handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder.

Det er negativ social kontrol, når børn og unge gennem pres, tvang eller vold begrænses i deres livsudfoldelse i en grad, så de mistrives, mister selvbestemmelse og forhindres i at deltage som aktive borgere i samfundet.

Social kontrol finder sted i alle samfund og kulturer. Det handler om at påvirke et andet menneskes adfærd i en bestemt retning, og kommer for eksempel til udtryk i børneopdragelse eller på arbejdspladsen. Det er ikke negativt i sig selv. Der er grund til bekymring, når den sociale kontrol bliver så omfattende, at den begrænser børn, unge og voksnes grundlæggende frihed og rettigheder. Det kan komme til udtryk ved, at den enkelte ikke har mulighed for at træffe selvstændige og afgørende valg angående eget liv og fremtid, herunder valg af uddannelse, arbejde, venner, kæreste/ægtefælle, trosretning og seksualitet m.m.


Udøvere og ofre

Negativ social kontrol rammer og udføres af både piger og drenge, kvinder og mænd. Forældre og udvidet familie, i Danmark eller på tværs af landegrænser, kan udøve negativ social kontrol i et misforstået forsøg på at drage omsorg for og beskytte barnet eller den unge. Kontrollen kan også forekomme mellem forældre/samlevende og mellem børn og unge, der kan komme i en dobbeltposition, hvor de eksempelvis udsættes for negativ social kontrol samtidig med, at de selv udøver negativ social kontrol over for deres søskende.

 

Erfaringer peger på, at negativ social kontrol oftest rammer i tre livsfaser:

  1. Teenageårene, hvor identitetsdannelse og spirende seksualitet kan udfordre familiens normer
  2. Ved valg af partner, indgåelse af ægteskab og i forbindelse med familiedannelse
  3. Ved skilsmisse eller brud i familien

Negativ social kontrol ledsages ofte af en kollektivistisk livsanskuelse, hvor hensynet til familien, nærmiljøet eller religionen vægtes højere end individet. Det kan være i lukkede kristne miljøer, religiøse sekter og etniske minoritetsmiljøer. Normafvigende adfærd betragtes som noget, der sætter hele familiens ære på spil, og negativ social kontrol bliver familiens og/eller miljøets måde at sanktionere, hvis et medlem har krænket æren.

 

Konsekvenser

At være udsat for negativ social kontrol kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte. Kontrollen kan føre til psykisk mistrivsel, blive en barriere for barnets/den unges sociale integration, uddannelse og beskæftigelse, samt føre til lov- og konventionsstridige handlinger, herunder æresrelaterede konflikter.

Børn- og Ungeforvaltningen