Spring til indhold

Psykiske overgreb

Psykiske overgreb kan eksempelvis være følelsesmæssig afvisning, trusler om at blive forladt, trusler om straf, indespærring, nedgørelse eller anden nedværdigende behandling.

”Psykisk vold i nære relationer er et gentagent mønster af handlinger eller hændelser, hvori forælderen eller den primære omsorgsgiver formidler til barnet, at det for eksempel er værdiløst, mislykket, utilstrækkeligt, uelsket eller uønsket. Psykisk vold kan komme til udtryk gennem verbale og ikke-verbale handlinger, der afviser og nedgør barnet; der udnytter og opfordrer til asocial adfærd; der truer og skræmmer det; eller ved at isolere barnet, så det frarøves muligheden for at få sit behov for samspil med andre opfyldt. Den psykiske vold kan være begået af personer i barnets hjem eller af fagpersoner eller frivillige, i hvis varetægt barnet befinder sig. Psykisk vold er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet, og bringer dets udvikling og sundhed i fare.”

Psykiske overgreb kan dermed eksempelvis være følelsesmæssig afvisning, trusler om at blive forladt, trusler om straf, indespærring, nedgørelse eller anden nedværdigende behandling. Det er også et psykisk overgreb for barnet at overvære eller være vidende om fysiske eller seksuelle overgreb mod et familiemedlem eller en anden nær relation.

Psykiske overgreb kan desuden være omfattende omsorgssvigt, som ses ved, at barnets grundlæggende behov ikke bliver tilgodeset af dets omsorgspersoner. Manglende stimulering og forhindring af skolegang, fritidsinteresser eller omgang med venner og kammerater er ligeledes eksempler på psykiske overgreb. Egentlig vanrøgt, hvor barnet efterlades uden pasning eller opsyn, er ligeledes et eksempel på et psykisk overgreb. Psykiske overgreb efterlader ikke synlige mærker på kroppen, men der sker skade på barnets/den unges psykiske og mentale udvikling.

Børn- og Ungeforvaltningen