Spring til indhold

Klimatilpasningsplan 2023

De menneskeskabte klimaforandringer er den måske største globale udfordring, vi står overfor - både nu og for kommende generationer

Forsiden på Klimatilpasningsplan 2023

Klimaudfordringerne er også kommet til Danmark

Klimaudfordringerne er ikke noget abstrakt fænomen, eller noget de kun oplever i fjerne egne af kloden. Der er helt åbenbare ændringer i vores klima, som vil påvirke en stadig større del af verdens befolkning, og som vi også allerede nu mærker konsekvenserne af i Odense.

De kommende år vil vi også i stigende grad opleve mere ekstremt vejr med enten tørke eller regn, stigende temperaturer og vandstand, samt hyppigere stormfloder, som direkte konsekvens af de menneskeskabte klimaforandringer.

 

Læs aftalen Klimatilpasningsplan 2023 (PDF)

 

Odense skal tage ansvar

Hvis vi ikke tager ansvar, lederskab og handling nu, vil det få vidtrækkende konsekvenser for vores børn, børnebørn og alle kommende generationer. Derfor skal vi både som nation, samfund og kommune påtage os et ansvar, så vi ikke stiller kommende generationer med dårligere forudsætninger for deres liv i fremtiden.

Den gode nyhed er heldigvis, at det ikke er for sent at handle. Vi kan stadig nå at påvirke udviklingen. Men vi skal handle nu. Og vi skal skabe markante forandringer.

På grund af vores høje levestandard har vi som borgere i Danmark og Odense et meget højt individuelt klimaaftryk. Det betyder, at vi i Odense har en helt særlig forpligtelse til at gå forrest i klimakampen og påtage os et aktivt lederskab. Som lokalsamfund har vi både et stort ansvar, men også store muligheder for at bidrage positivt til at reducere vores klimaaftryk.

Odense ønsker at bidrage til løsninger og vil foran i kampen om at reducere CO2-udledningen og klimatilpasse vores by. Vores arbejde skal også være med til at inspirere andre. Både i forhold til hvordan man indretter en klimavenlig og CO2-neutral by, der er tilpasset til de klimaforandringer, som vi trods alt ikke kan undgå, men også hvordan man skaber grøn vækst og beskæftigelse.

 

De syv hovedretninger i Klimatilpasningsplan 2023

Sammen med Klimahandleplan 2023, så skaber Klimatilpasningsplan 2023 rammerne og fundamentet for henholdsvis klimaneutralt Odense 2030 og et klimatilpasset Odense frem mod år 2050.

Klimatilpasningsplan 2023 er opbygget med syv hovedretninger og herunder en række indsatser, der skal bringe Odense på vej til målene.

 

De syv hovedretninger:

  1. Kystbeskyttelse 
  2. Vandhåndtering
  3. Byudvikling
  4. Et grønnere Odense
  5. Odense Kommune
  6. Odenseaneren
  7. Partnerskaber

Klima- og Miljøforvaltningen