Spring til indhold

Sol og tørke

Klimaet forandrer sig, og temperaturen stiger globalt såvel som i Danmark. Klimatilpasning bliver oftest med fokus på håndteringen af vand, men håndtering af fremtidens temperaturer er også et vigtigt element i planlægning af Odenses udvikling.

Vi oplever allerede klimaforandringer. Det fremgår af de rekorder, der er sat inden for de senere år. Der er foretaget registreringer siden 1874, soltimer dog fra 1920. 

2018 var både det solrigste år generelt set og den mest solrige sommer. Det højeste antal solskinstimer i et forår blev målt i 2020. Højeste middeltemperatur for en vinter var ligeledes i 2020. 2014 står som det varmeste år. Dog ligger somrene i 1997 og 2018 som de varmeste somre nogensinde. 

Der er mange fordele ved disse ændringer i et land som Danmark, da det giver os en længere vækstsæson og måske en bedre sommer. Det medfører dog også risici særligt for mere sårbare dele af samfundet, og det giver nogle udfordringer i forhold til bl.a. skadedyr, som normalt bliver slået tilbage af frosten. 

I 2020 havde vi en gennemsnitlig vintertemperatur på 5 grader. Der var med andre ord ikke mange frostdage. 

I Odense tilpasser vi os den klimaforandrede fremtid ved at skabe adgang til grønt og åbne vandoverflader og ved at etablere muligheder for skygge. Dette arbejder vi med som en del af klimatilpasningen, men også som en del af Handleplanen for Danmarks grønneste storby
 

Klima- og Miljøforvaltningen