Handicapråd den 1. april 2025
Referat af møde i Handicaprådet i Odense Kommune den 1. april 2025 i Ældre- og Handicapforvaltningen
Tidspunkt og sted: Udvalgsværelse 3S.54, Ørbækvej 100 (15.45-18.00).
Deltagere:
Jon Jensen, DH-repræsentant, formand
Birthe Bjerre, DH-repræsentant
Preben Apager, DH-repræsentant
Annelis Iskov, DH-repræsentant
Hanne Nielsen, DH-repræsentant
René Hass Henriksen, DH-repræsentant (suppleant)
Brian Dybro, politisk repræsentant, næstformand
Reza Javid, politisk repræsentant
Marlene Ambo-Rasmussen, politisk repræsentant
Sonja Serup Hansen, embedsmand
Hasse Jacobsen, embedsmand
Henrik Nellemann, embedsmand
Charlotte Hundstrup Nielsen, sekretær
Afbud:
Erik Vind Frost, DH-repræsentant
Rasmus Ryrberg Høyer, politisk repræsentant
DAGSORDEN
1. Godkendelse af dagsorden v. næstformanden
Dagsorden godkendt.
2. Godkendelse af referat fra den 28. januar v. næstformanden
Bilag 1: Referat fra møde i Handicaprådet den 28. januar 2025
Referat godkendt.
3. Godkendelse af ny formand for Handicaprådet v. næstformanden
På baggrund af Birthe Mallings bortgang, skal Handicaprådet konstituere ny formand for Handicaprådet. Ifølge Handicaprådets vedtægter § 5, stk. 2 konstituerer Handicaprådet sig selv med formand og eventuelt næstformand.
Jon Jensen gav på Forretningsudvalgets møde den 12. marts tilsagn om, at han vil påtage sig posten, hvis Handicaprådet indstiller ham på mødet den 1. april. Ændringen vil have virkning fra 1. april 2025.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet godkender, at nuværende medlem af Handicaprådet, Jon Jensen konstitueres som formand for Handicaprådet.
Handicaprådet godkendte konstituering af Jon Jensen som ny formand for Handicaprådet.
4. Udpegning af nyt medlem til Handicaprådet v. næstformanden
Forvaltningen har anmodet Danske Handicaporganisationer (DH) om at udpege et nyt medlem til Handicaprådet, da Birthe Mallings udpegede stedfortræder har meddelt, at han ikke er i stand til at indtræde i rådet.
Når DH har indstillet nyt medlem til Handicaprådet fremsender forvaltningen en godkendelsessag til Odense Byråd på vegne af Handicaprådet jf. Handicaprådets vedtægter § 3.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet godkender, at forvaltningen fremsender godkendelsessag til Odense Byråd, når DH har udpeget nyt medlem til Handicaprådet.
Beslutning
Udover udpegning af nyt medlem til Handicaprådet arbejder DH også på at udpege stedfortrædere til Handicaprådet. Efter den 7. april giver DH en tilbagemelding til Ældre- og Handicapforvaltningen, hvorefter en godkendelsessag til Odense Byråd vil blive fremsendt.
Handicaprådet godkendte indstillingen.
5. Brobygning og samarbejde med civilsamfundet i Odense Kommune v. Betinna Barslund Offersen (ÆHF), Nønne Maalø Larsen (BUF) og Asger Maurice Freud-Blæsbjerg (BSF)
Som opfølgning på Handicaprådets temadag den 21. november 2024 om ’Flere med handicaps skal være en del af fritidslivets fællesskaber’, har Handicaprådet på mødet den 28. januar besluttet, at der hen over forårets møder skal være en række nedslag for at få mere dybdegående viden om, hvordan Odense Kommune støtter tilbud i civilsamfundet til at inkludere mennesker med handicaps. Baseret på eksempler fra arbejdet med frivillighedsområdet i henholdsvis Ældre – og Handicapforvaltningen, Børn – og Ungeforvaltningen samt i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, vil Handicaprådet på mødet blive præsenteret for, hvordan Odense Kommune arbejder med brobygning og samarbejder med civilsamfundet.
Frivillighedskonsulenternes oplæg vil blive fremsendt til Handicaprådet efter mødet sammen med referatet.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter præsentationerne, og hvorvidt de giver anledning til yderligere i regi af Handicaprådet og / eller Forretningsudvalget.
Beslutning
Frivillighedskonsulenterne præsenterede deres oplæg hver især, og med udgangspunkt i udvalgte eksempler fik Handicaprådet et indblik i, hvordan forvaltningerne arbejder med frivillighedsområdet og brobygning til civilsamfundet. Der var mulighed for løbende spørgsmål, og Handicaprådet var særligt optaget af, at forvaltningerne fortsat har en systematik og et fokus, der sikrer, at brobygningsinitiativerne bæres videre. Og for så vidt angår forskningsprojektet, som præsenteret af BSF, var der er en særlig opmærksomhed på at sikre implementeringen fremadrettet, så projektet kan bidrage ind i en metode til at lave brobygning videre frem.
Handicaprådet kvitterede for tre interessante oplæg, som har givet et bredt billede af de mange, men også konkrete initiativer, der arbejdes med på tværs af forvaltningerne. Det blev også bemærket fra Handicaprådets side, at det er interessant, at forvaltningerne arbejder så forskelligt med området.
Afrundingsvis blev der opfordret til at, man – på tværs af forvaltninger - om et par år kunne fortælle det kommende Handicapråd, hvad man har lært om arbejdet med brobygning.
De præsenterede oplæg vedlægges referatet.
6. Kortlægning af § 18-midler v. Sonja Seerup
Handicaprådet besluttede på mødet den 28. januar, at der ligeledes – som opfølgning på Handicaprådets temadag i 2024 - skulle udarbejdes en kortlægning af ansøgninger til § 18-puljen og overblik over, hvad ansøgerne finder udfordrende ift. inklusion af mennesker med handicap.
Den vedlagte kortlægning (bilag 2) giver således Handicaprådet indblik i bevillinger til fritidsfællesskaber på handicapområdet fra de af Odense Kommunes puljer, som dækker dette.
Alle puljer er senest udmøntet i slutningen af 2024 med henblik på bevilling til 2025.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter kortlægningen, og hvorvidt den giver anledning til yderligere i regi af Handicaprådet og / eller Forretningsudvalget.
Bilag 2: Oversigt over bevillinger til fritidsfællesskaber på handicapområdet i Odense Kommune
Beslutning
Sonja Seerup indledte punktet og bemærkede, at kortlægningen omfatter alle relevante puljer, som henvender sig til den brede målgruppe og er i tråd med temadagsdrøftelsen fra efteråret 2024. Der er tale om en omfattende gennemgang af foreninger, der har modtaget tilskud fra Odense Kommune. Derudover giver kortlægningen også et indblik i vurderingerne, så Handicaprådet kan se, hvad foreningerne har søgt til, og hvad de har fået midler til. Kaster man et blik igennem ansøgerfeltet, vidner det også om, at der er stor bredde– både for så vidt angår aldersgrupper og arbejdet med udfordringer. Når man kigger efter fællestræk, kan det konstateres, at foreningerne søger noget, der er målgruppespecifikt, fx at afhjælpe ensomhed, skabe fællesskab og give mennesker med handicap kompetencer til at mestre deres udfordringer.
Sonja bemærkede også, at skulle man trække tråde i forhold til dagsordenens forrige punkt om brobygning, hvor det blev konstateret, at forvaltningernes arbejde er meget forskelligt, så kunne der også argumenteres for, at arbejdet er meget målrettet, da der er forskel på, hvordan man målretter fokus i samarbejdet med enten børne- eller voksengruppen. Sonja rundede af med at forslå, at oplæggene om brobygning og kortlægningen af bevillinger tilsammen bidrager ind i en samlet konklusion på den nysgerrighed, der blev vakt på temadagen i 2024, da disse nedslag tilsammen har givet et dybere indblik i, hvad man gør i Odense Kommune og det niveau, der arbejdes på.
På baggrund af spørgsmål fra Handicaprådet, blev det bekræftet, at foreninger – via § 18-midler – kan skræddersy deres projekt, hvor de skriver sig ind i et samarbejde med konkrete afdelinger. Det har blandt andet vist sig, at de foreninger, der har samarbejde med en specifik afdeling som oftest sparrer om andet og mere, der rækker udover selve det konkrete projekt.
Det blev også understreget undervejs i drøftelsen af, at der – på tværs af forvaltninger - er fokus på brobygning mellem foreninger i det almene fritidsliv og børn og voksne med særlige behov.
Handicaprådet tog positivt imod kortlægningen, og det blev understreget, at det er godt at få en oversigt målrettet Handicaprådets målgruppe.
Der blev afrundingsvis spurgt ind til ”Her og Nu”-puljen under Borgmesterforvaltningen. Det blev forklaret, at der er tale om en ny pulje, hvor man kan søge op til 5000 kr. Tanken bag er, at det for de primære ansøgere ikke er oplagt at søge andre puljer.
7.Status på arbejdet med Handicaprådets temadag 2025 v. Jon Jensen, Annelis Juhl Iskov og Tine Hjuler
Arbejdsgruppen giver en status på arbejdet med temadagen og det foreløbige program.
Handicaprådets temadag 2025 tager udgangspunkt i det at være ung og have et handicap.
Olivia Dahl Nielsen, forsker i livskvalitet i relation til hverdagsliv med funktionsvariationer og handicap, vil åbne temadagen med et længere oplæg, hvor hun blandt andet vil komme ind på en ny handicapforståelse, og hvad der sker i mødet mellem de forskellige handicapforståelser fx i overgangen fra barn til voksen samt den nye generations handicapidentitet. Derudover vil dagen indeholde korte oplæg med eksempler på målrettede tilbud til unge med handicap samt afsluttende drøftelse og refleksion.
Handicaprådets temadag finder sted den 19. juni 2025 fra kl. 9.00-13.00 på Odense Congress Center.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter oplægget og eventuelt giver inputs til dagens program.
Beslutning
Tine Hjuler ridsede kort programmet op og forklarede, at det er bygget op på samme måde som temadagen i 2024, det vil sige med et længere oplæg fra en ekstern efterfulgt af tre kortere pitches. I år er det Olivia Dahl, der er hovedtaler, og hun taler ind i en ny handicapforståelse og en anden form for handicapidentitet. De tre kortere pitches er endnu under afklaring.Temadagen tager udgangspunkt i det at være ung og have et handicap, og arbejdsgruppen forklarede, at de endnu ikke har lagt sig fast på en overskrift.
Arbejdsgruppen fortalte også, at de overvejer en video med Olivia Dahl i invitationen, hvilket Handicaprådet hilste velkommen.
Temadagen forventes afviklet i tidsrummet kl. 9.00 – 13.00 og kalenderindkaldelsen justeres tidsmæssigt, når programmet er helt på plads.
Handicaprådet tog positivt imod arbejdsgruppens oplæg, og der arbejdes nu videre med at få programmet endeligt færdigt.
8. Oplæg til forvaltningernes status på arbejdet med Handicappolitikken v. Forretningsudvalget
På mødet i Handicaprådet den 28. januar blev Forretningsudvalget bedt om at udarbejde et oplæg til, hvordan forvaltningerne skal gøre status på arbejdet med Handicappolitikken.
Forretningsudvalget har på mødet den 12. marts drøftet dette og foreslår, at forvaltningernes status på Handicappolitikken skal indeholde:
1) En generel overflyvning i forhold til hvordan forvaltningerne arbejder med Handicappolitikken
2) Perspektiver på tre konkrete temaer i relation til forvaltningernes arbejde med Handicappolitikken
Herunder fremgår de – af Forretningsudvalget – foreslåede temaer.
Danskernes usikkerhed ved at omgås mennesker med handicap
Forvaltningerne skal fortælle om, hvordan man bidrager til, eller kunne forestille sig at bidrage til, at skabe en større tryghed for danskerne i omgangen med mennesker med handicap. Dette tema er inspireret af en analyse fra DH om danskernes usikker ved at omgås mennesker med handicap (bilag 3).
Nye initiativer ift. inklusion af mennesker med handicaps i fritidslivet
Forvaltningerne skal fortælle om, hvorvidt Handicaprådets temadag 2024 ’Flere med handicaps skal være en del af fritidslivets fællesskaber’, har affødt nye tanker og initiativer.
Udfordringer på beskæftigelsesområdet for mennesker med handicap
Forvaltningerne skal fortælle om, hvad beskæftigelsesområdet, især unges udfordringer ift. beskæftigelse, giver anledning til.
Forretningsudvalget er opmærksom på, at sidstnævnte punkt om beskæftigelse ikke nødvendigvis vil være relaterbart for alle forvaltninger, men det giver så disse forvaltninger mulighed for at fokusere på de andre to temaer og evt. et andet punkt, de selv vælger at fremhæve.
Proces i regi af Handicaprådet
Forretningsudvalget foreslår, at forvaltningernes status foregår i rul, hvor tre forvaltninger præsenterer status i forbindelse med Handicaprådets temadag den 19. juni, hvorefter de øvrige fire forvaltninger inviteres til møderne efter sommerferien, så to forvaltninger deltager på Handicaprådets møde den 19. august, og de to sidste forvaltninger deltager på Handicaprådets møde den 30. september.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter og beslutter oplægget til forvaltningernes status på Handicappolitikken.
Bilag 3: Danskere er usikre på at omgås mennesker med handicap.
Beslutning
Handicaprådet vurderede, at det er en god ide at lade forvaltningernes status foregå over flere møder, så det bliver spredt ud.
Det blev samtidig besluttet at gøre det uafhængigt af Handicaprådets temadag, så det kun foregår på de ordinære møder.
I forbindelse med drøftelsen af hvilke temaerne man ønsker, at forvaltningerne skal forholde sig til, blev det besluttet at udelade tema to i oplægget, som er Nye initiativer ift. inklusion af mennesker med handicaps i fritidslivet, da der er overvejende overlap med den opfølgning som Handicaprådet har fået på dagens møde under punkt 5 og 6, som netop også har indeholdt konkrete eksempler på inklusion af mennesker med handicaps.
De valgte temaer, der skal indgå i forvaltningernes status på Handicappolitikken, bliver:
Danskernes usikkerhed ved at omgås mennesker med handicap
Udfordringer på beskæftigelsesområdet for (unge) mennesker med handicap.
Som afrunding på drøftelsen om temaerne, blev det betonet, at forvaltningerne skal basere deres oplæg på konkrete eksempler.
Afslutningsvis blev det besluttet, at Forretningsudvalget fordeler, hvornår de forskellige forvaltningerne skal foretræde.
9. Opfølgning på ’Øget tilgængelighed i centrum for borgere med handicap’ v. Henrik Nellemann
Forligspartierne blev enige om at afsætte 2,0 mio. kr. i 2023 i en pulje til at øge tilgængeligheden i centrum for borgere med handicap. Beløbet afsættes under By- og Kulturudvalget, der også står for udmøntningen, efter inddragelse af Handicaprådet og Ældrerådet.
Forretningsudvalget har ønsket, at Henrik Nellemann gennemgår status for de tre projekter (bilag 4), der er udsprunget af indsatsen om ’Øget tilgængelighed i centrum for borgere med handicap’.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet drøfter, om status fra By- og Kulturforvaltningen giver anledning til yderligere.
Bilag 4 - Opfølgning på ’Øget tilgængelighed i centrum for borgere med handicap’
Beslutning
Henrik Nellemann gav en status på de tre projekter jf. bilag 4.
Der blev undervejs spurgt ind til Odense Rundt, og Henrik understregede, at siden er meget ’up to date’ og giver fx opdaterede informationer om, hvor der graves i forbindelse med vejarbejde. Handicaprådet kvitterede for status på de tre projekter og tilsluttede sig, at Henrik giver Handicaprådet ny status på projekterne i efteråret 2025.
10. Status på arbejdet med Handicapprisen 2025 v. næstformanden
På Handicaprådets møde den 28. januar drøftede Handicaprådet uddeling af Handicaprisen og muligheden for at afvikle prisuddelingen i forbindelse med den uge, hvor der afholdes Handicap Festival, som foregår i september 2025.
Festivaldagen den 29. september forventes at foregå i tidsrummet 10.00-16.00 og i løbet af dagens program, bliver Handicaprisen uddelt. Det aktuelle program med kunstnere og aktiviteter kendes endnu ikke og dermed heller ikke tidspunktet for uddeling af Handicapprisen.
Handicap Festivalen består af et Handicap Grand Prix (for hele landet) fredag den 26. september og en festivaldag (primært for Odenses borgere med handicap) mandag den 29. september. Begge arrangementer afholdes på Odense Congress Center.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Handicaprådet vurderede, at det er klogt at placere prisuddelingen sammen med et arrangement som Handicap Festivalen, hvor der forventes stor deltagelse.
Hasse forsikrede Handicaprådet om, at selve afvikling af prisen vil blive placeret klogt i forhold til festivaldagens øvrige program.
Det blev slået fast, at der er én pris til uddeling, og priskomitéen i 2025 består af Brian Dybro, Jon Jensen og Hanne H. Nielsen
Indstilling af kandidater er allerede muligt via Odense Kommunes hjemmeside: https://www.odense.dk/borger/handicap/handicapraadet/handicapprisen
Hasse rundede af med at nævne, at Handicaprådet vil modtage en kalenderinvitation til festivalen.
Handicaprådet tog således orienteringen til efterretning.
11. Status på ’byggesager’ på handicapområdet v. Hasse Jacobsen
Det er besluttet, at Handicaprådet løbende bliver orienteret om de byggesager, der er igangsat på det specialiserede socialområde. Dels for at sikre, at Handicaprådet bevarer et overblik over de forskellige byggesager, men ligeledes for at sikre at de bliver involveret/involverer sig, når det har relevans for byggeprocessen.
Hasse vil under punktet orientere rådet om nyeste status i arbejdet.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Hasse fortalte, at Kelsbjergvej formelt er afleveret til Ældre- og Handicapforvaltningen, hvorfor der nu pågår en indflytningsproces med de 35 beboere. Der er en del logistik forbundet hermed, men der er en fin dialog med de pårørende om at gøre det til en god proces. Når tilbuddet har fundet sin dagligdag, vender ÆHF tilbage med en dato for afholdelse af et åbent hus-arrangement.
Angående 3-i-1- tilbuddet orienterede Hasse om, at der på Ældre- og Handicapudvalgets møde i den kommende uge er et punkt om at afsætte midler til forprojektering, som er det første skridt i processen.
Det næste skridt er projektering, hvor Forretningsudvalget inviteres med i dialogen.
Der blev spurgt nysgerrigt ind til faserne i planen, som særligt DH-siden gerne vil have nærmere indblik i. Faserne i planen vil blive fremsendt sammen med referatet.
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
12. Orientering om det opdaterede årshjul v. næstformanden
Årshjulet er blevet opdateret med Forretningsudvalgets seneste input til kommende dagsordenspunkter
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager det opdaterede årshjul til efterretning (bilag 5).
Bilag 5: Handicaprådets Årshjul 2025
Beslutning:
Forretningsudvalget har på mødet den 12. marts opdateret årshjulet for at være på forkant og for at sikre den rette systematik i de punkter, der præsenteres for Handicaprådet.
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Der blev spurgt ind til nyt om beredskabsplanen, og Hasse forsikrede om, at han orienterer, når der er nyt at berette.
13. Status på udmøntning af Tranæs-udvalgets anbefalinger v. Hasse Jacobsen
(Punktet kan udgå i tilfælde af tidsnød)
Handicaprådet får en mundtlig status på udmøntning af Tranæs-udvalgets anbefalinger.
Indstilling
Det indstilles, at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Hasse gav Handicaprådet en indflyvning til Tranæs-udvalgets anbefalinger.
Hasse forklarede, at der i alt er 19 anbefalinger, hvor størstedelen afventer yderligere håndtering. Referatet nedenfor indeholder mere end det, der blev oplyst på mødet.
Gennemgang af anbefalinger:
Spor 1. Vi skal vide, hvad der driver udviklingen i udgifterne og borgernes indsatser
1. Anbefaling om revision af Serviceloven
Ikke noget konkret aftalt. Social- og Boligministeriet forventer opstart i 2025.
2. Anbefaling om tydeliggørelse af rækkevidden for de enkelte reglers anvendelse
Handler om konsekvenser ved principafgørelser. Lavet en aftale om madservice ift. Ældreloven men ikke endnu ift. Serviceloven. Der er lavet nyt kommissorium for dialogforum mellem Ankestyrelsen og kommunerne og Ministeriet er indtrådt i dialogforum.
3. Anbefaling om nye rammer for kapacitetsstyring og etablering af botilbudspladser til borgere med særligt komplekse behov og udadreagerende adfærd
Der blev med Aftale om kommunernes økonomi for 2024 aftalt et ekstraordinært løft af kommunernes anlægsinvesteringer på i alt 1,5 mia. kr. i perioden 2024-2026 for at øge kapaciteten.
Lånepulje på 1,5 mia. kr. stillet til rådighed for kommunerne pga. manglende tilstrækkelig kapacitet: Puljen er udmøntet og giver knap 600 botilbudspladser, når alle kommuner har fået bygget deres botilbud. Der drøftes, om der skal laves nye lånepuljer.
4. Anbefaling om udvikling af nyt takstsystem for socialområdet
Der er igangsat en arbejdsgruppe med deltagelse af KL og Regeringen.
5. Anbefaling om hensigtsmæssig udvikling af botilbudskapaciteten
Der er igangsat en arbejdsgruppe med deltagelse af KL og Regeringen for at undersøge de økonomiske og lovgivningsmæssige rammer for etablering, drift og anvendelse af botilbud indenfor de forskellige lovgivninger.
6. Anbefaling om bedre understøttelse af match mellem borger og tilbud
Det fremgår af § 129 a i serviceloven, at kommunalbestyrelsen kan indstille til Familieretshuset at træffe afgørelse om, at en person med en betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne som følge af en sindslidelse, der modsætter sig flytning, eller som mangler evnen til at give informeret samtykke heri, i særlige tilfælde skal optages i et bestemt botilbud efter denne lovs § 108. Ændringen indebærer, at anvendelsesområdet for § 129 a i serviceloven vil blive udvidet til at omfatte alle beboere på botilbud, der har en betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, uanset hvad der er årsagen til den nedsatte funktionsevne. Bestemmelsen vil således eksempelvis også finde anvendelse for beboere, hvis betydelige og varigt nedsatte psykiske funktionsevne skyldes demens eller anden erhvervet og fremadskridende mental svækkelse. Forslaget vil ikke ændre de øvrige betingelser for at anvende bestemmelsen.
7. Anbefaling om revision af magtanvendelsesregler
Det er sket med virkning for de fleste ændringer fra 1. juli 2024, øvrige fra 1. januar 2025.
Ændrede regler om flytning med værgers samtykke afventer igangværende arbejde omkring værgemålsreglerne.
8. Anbefaling om bedre styring på krisecenterområdet
Ikke noget konkret aftalt.
Spor 2. Vi skal vide hvilken forebyggelse, der kan hjælpe borgeren, før problemerne vokser
9. Anbefaling om øget fleksibilitet for tilpasning af forebyggende indsatser efter barnets lov
Ikke noget konkret aftalt.
10. Anbefaling om større fokus på understøttelse af overgangen til voksenlivet for udsatte unge
Ikke noget konkret aftalt.
11. Anbefaling om etablering af en statslig resultatbetalingsfond
Ikke noget konkret aftalt.
12. Anbefaling om opbygning og udbredelse af viden om forebyggende indsatser
Ikke noget konkret aftalt.
Spor 3. Fokus på kerneopgaven
13. Anbefaling om regelforenklinger i sagsbehandlingen og mere tid til kerneopgaven
Arbejdsgrupper nedsat.
Regeringen og en række partier har præsenteret aftale om ”ny model for kompensationsydelsen”.
14. Anbefaling om forenkling af tilsyn gennem ny model for socialtilsynets tilsyn med sociale tilbud
Lovforslag fremsat, som et blevet mødt med stor kritik og er til videre afklaring i ministeriet. Der forventes at komme et nyt udspil.
Spor 4. Vi skal gøre det, der virker
15. Anbefaling om en ny og sammenhængende forskningsstrategi på på socialområdet
Ikke noget konkret aftalt.
16. Anbefaling om en ny data- og digitaliseringsstrategi på socialområdet for 2025-2030
Ikke noget konkret aftalt.
17. Anbefaling om en styrket formidling og anvendelse af viden i praksis på socialområdet
Ikke noget konkret aftalt.
Spor 5. Progression for borgeren
18. Anbefaling om en fortsat omstilling mod principperne i den socialfaglige tilgang recovery-orienteret rehabilitering på det samlede sociale voksenområde
Ikke noget konkret aftalt.
19. Anbefaling om at afdække erfaringerne med at anvende standardiserede mål, som kan bruges til at følge borgerens livskvalitet og progression
Ikke noget konkret aftalt.
Derudover er følgende aftalt:
Beløbsgrænse for alternative botilbud
Der forventes en aftale om beløbsgrænse for frit valg af alternativt tilbud på 10 % af det tilbud, kommunen har valgt.
Ægtefæller på botilbud
Det er yderst sjældent, at man bor sammen med sin ægtefælle, der bor på et botilbud, men der er nu lavet en regel om, at man kan blive boende i botilbuddet i en varslingsperiode (3 måneder), når ægtefællen afgår ved døden.
Hasse rundede af og nævnte, at der endnu er meget, der afventer i forhold til udmøntning af Tranæs-udvalgets anbefalinger.
Desuden understregede Hasse, at der er lyttet til den indkommende kritik, der er kommet i høringsfasen, hvorfor nogle forslag er revideret. Regler om magtanvendelser er et konkret eksempel på det.
Handicaprådet kvitterede for gennemgangen, og DH-siden bemærkede, at de ønsker at tage Tranæs-udvalgets anbefalinger op til drøftelse på et kommende møde i Forretningsudvalget.
14. Punkter til eventuelt
Intet til referat.