Spring til indhold

Den nationalromantiske villa

Den nationalromantiske villa var fremtrædende som byggestil i perioden fra omkring 1890-1910.

Perioden dyrkede det nationale og naturen. Stilretningen tog afsæt i det hjemlige og nordiske og hentede inspiration i den hjemlige byggeskik og bygningstyper. Her blev motiver som eksempelvis landlige bindingsværkshuse, malede svenske træhuse, norske stavkirker, danske middelalderborge og vestjyske strandgårde brugt som inspiration.

 

Bygningerne fremstår ofte sammensatte af flere forskellige bygningsdele og er ikke styret af en stram symmetri. Karakteristisk er også en stor detaljerigdom og udsmykning af facaderne. Det kommer eksempelvis til udtryk ved udskårne trægavle med vikingesymboler, sokler udført i kampesten og dørhåndtag med dyremotiver.

 

Karakteristisk for den nationalromantiske villa er det gode håndværk, den flotte konstruktion og brugen af "hjemlige" materialer som røde teglsten, kalket murværk og især træværket i tagkonstruktionen og bindingsværket.

 

Bygningerne er ofte udført med sokler af granit. Facaderne er udført med mure i røde teglsten, som kalket murværk eller som murværk med bindingsværk, og ofte ses de forskellige murværkstyper brugt på den samme bygning.

 

Vinduerne er som regel småsprossede og udført med kitfalse, mens formaterne kan variere.

 

Mur- og træværk, vinduesoverliggere og -indramninger og andre dele ses også udsmykket med ornamenter fra nordisk mytologi eller med rene geometriske figurer og mønstre.

 

Taget er ofte udført med teglsten eller naturskifer og har udhæng med synlige spær, som er dekoreret og udskåret, ligesom træværket i øvrigt ofte fremstår farvesat, dekoreret og ornamenteret. Tagkviste er ofte fremhævet med bindingsværk eller malede træværksdetaljer. Ligeledes kan kvistene være små og diskrete for at fremhæve tagfladens størrelse.

 

Dekorativt billede 

Fint eksempel på nationalromantisk villa med bindingsværk på 1. salen.

 

Dekorativt billede

Nationalromantisk villa placeret i sigtelinjen i vejkrydset. Den smukke villa har højt tag med et spidst gavlmotiv, der understreger indgangspartiet.

 

Dekorativt billede 

Fin nationalromantisk villa i cottagestil. Her er et søjlemotiv omkring døren og en smukt dekoreret kvist. Den fine farvesætning er også typisk for perioden.

By- og Kulturforvaltningen