Spring til indhold

Strategisk Status

På langt de fleste områder var 2022 et positivt år for Odense. Befolkningstallet steg, rekord mange turister besøgte byen, og der var fremgang indenfor både robotindustrien og dronesatsningen. Odense blev dog også ramt af de dårlige verdensøkonomiske konjunkturer, hvorfor ledigheden steg en smule.

Flere borger i Odense

I Odense fortsatte den positive udvikling med flere indbyggere. Ved udgangen af 2022 boede der således 207.782 borgere i Odense Kommune. Det er en stigning på 1.877 personer i forhold til året før.

 

Stigende ledighed

Den positive udvikling i ledighedstallet fra årene forinden kunne desværre ikke fastholdes i 2022. Inflation og økonomisk afmatning ramte også Odense. Fra et ledighedstal ved årets start på 3,1 pct. steg tallet til 3,4 pct. ved årets udgang. Dermed hoppede Odense også nogle pladser ned ad listen og indtog en 7. plads i ledighedsstatistikken blandt landets kommuner. På landsplan var ledighedsprocenten i slutningen af 2022 på 2,8 pct.

 

Velfærdens Fundament

Odense Byråd har besluttet at indgå aftalen 'Velfærdsplan 2030: Et trygt og sikkert fundament for vores fælles velfærd'. Aftalen skal sikre, at der afsættes næsten 1,8 mia. kr. til velfærdens fysiske rammer frem mod 2030. Det er den største enkeltstående anlægsinvestering i velfærden nogensinde i Odense Kommune.

Pengene skal gå til renoveringer, forbedringer og modernisering af vuggestuer, børnehaver, folkeskoler, plejecentre, plejeboliger og handicaptilbud. Aftalen skal også sikre finansiering til at skabe mere attraktive rammer for idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter og udvikle mulighederne for det aktive seniorliv.

Som en del af aftalen skal byens borgere i højere grad inddrages i, hvordan velfærden tilrettelægges i Odense - sammen med politikerne. Folkeskolerne har været omdrejningspunkt, når byens lokalområder involveres i den lokale velfærd. En gennemgående demokratisk velfærdssamtale i Odenses mange stærke lokalområder skal sikre tættere bånd mellem borgernes velfærdsønsker og de politiske beslutninger. I 2021 blev der indgået lokale aftaler i: Højme-Dyrup, Korup, Ubberud, Dalum, Næsby, Sanderum, Bolbro, Næsbyhoved-Broby og Allesø, mens der i 2022 blev indgået lokale aftaler i Paarup & Villestofte, Risingkvarteret & Østerbro, Næsby & Kirkendrup, Agedrup & Bullerup, Tarup, Seden & Åsum, Åløkke & havnen samt Søhus.

 

Odense sætter turismerekord i 2022

Odense har i 2022 haft det bedste turismeår nogensinde. Byen havde i 2022 41 pct. flere overnattende gæster sammenholdt med 2021, og 15,2 pct. flere overnattende gæster end 2019, der er det sidste år uden påvirkning af Covid-19. Fremgangen er markant over landsgennemsnittet.

Der var 15,1 pct. flere danske gæster og 15,3 pct. flere internationale gæster i forhold til 2019. Særligt på nærmarkederne (Tyskland, Holland, Norge og Sverige) har der været flot fremgang. På alle fire markeder er fremgangen markant over landsgennemsnittet.

Byens største attraktioner slog i 2022 rekord i deres besøgstal. På tværs af de seks museer, der tilsammen udgør Museum Odense, nåede man op på 350.000 gæster. Odense Zoo nåede op på knap 450.000 besøgende, mens Kunstmuseum Brandts havde i alt 107.000 gæster igennem.

 

Kapital og nye arbejdspladser til byen

Odense Investor Summit blev i 2022 for første gang afholdt i München, som del af den internationalt anerkendte robotkonference Automatica. Her kunne Europas allermest lovende startups - inden for særligt robot- og automationsteknologi - møde de mest kapitalstærke investorer. På messen var den odenseanske robotindustri tungt repræsenteret. I alt 15 virksomheder fra Europa gik på Odense Investor Summit-scenen foran et stort fagpublikum og skabte på den måde målrettet opmærksomhed på Odense som Robotby.

I sensommeren besøgte dronevirksomheder fra hele verden Odense til International Droneshow i HCA Airport, hvor også flere ministre deltog. Her fik knap 300 gæster en hel unik indsigt i ny teknologi inden for droneindustri, ligesom de fik lejlighed til at se droner i aktion.

Udover events, der giver international omtale, arbejder Invest in Odense målrettet med at tiltrække virksomheder, private jobs og kapital til Odenses virksomheder. I 2022 var Invest in Odense med til sikre investeringer på i alt 762 mio. kr. til byens virksomheder indenfor robotteknologi og Life science. Derudover er der blevet tiltrukket og fastholdt 993 private jobs primært indenfor byens styrkepositioner og med afsæt i byens store byggeprojekter i 2022.

 

Eventmarkedet gør comeback: På niveau med før corona!

2022 var det første år efter Corona, hvor odenseanere og gæster igen kunne samles i store forsamlinger og uden restriktioner.

Der var igen liv i byens gader. Alle 10 events, som modtager tilskud fra Odense Kommunes vækstmidler, blev afviklet og resultaterne viser, at der har været stor efterspørgsel på fællesskab og oplevelser.

Tilsammen tiltrak de ti events 487.711 besøgende dagsgæster, der bidrog med en ekstraomsætning på 81,5 mio. kr. til byens virksomheder. Det er en stor positiv fremgang sammenlignet med de forgangne år. Således gør eventmarkedet et stort comeback og er tilbage på samme niveau som før Corona.

Borgmesterforvaltningen