Sygebehandling
Du kan søge om økonomisk hjælp til udgifter til psykolog, fysioterapeut, kiropraktor, medicin, briller, samt egenbetalingen til tandbehandling.
Selvbetjening
SelvbetjeningsoversigtTilskud
Egeparken 2A
5240 Odense NØ
Husk altid at bruge Digital Post til personfølsomme oplysninger.
Digital Post
Åbningstider for telefonisk henvendelse
Mandag - onsdag 08.00-15.00
Torsdag 08.00-17.00
Fredag 08.00-13.00
Personlig henvendelse kun efter aftale
Har du brug for hjælp til din ansøgning, så kontakt os telefonisk.
Du kan søge om økonomisk hjælp til f.eks. tandbehandling (egenbetalingen), medicin, briller eller sygebehandling som kiropraktik, fodterapi, fysioterapi samt psykologbehandling.
Når du ansøger om økonomisk tilskud, vurderer vi, om du er berettiget til hjælp efter gældende lovgivning. Vi arbejder i henhold til kapitel 10 i aktivloven og kapitel 6 i integrationsloven. Vi foretager altid en konkret og individuel økonomisk vurdering.
Hvis du er pensionist, skal du søge hos Tilskud til Pensionister på linket herunder:
Klik her, hvis du er pensionist
Du skal være opmærksom på følgende:
Hvis du søger om økonomisk tilskud til fysioterapi eller psykologbehandling, skal din behandler have overenskomst med den offentlig sygesikring, for at vi kan yde tilskud efter aktivloven eller integrationsloven. Du skal derfor sikre dig, at din behandler har et ydernummer. Spørg din behandler, hvis du er i tvivl.
Hvis du har en privattegnet forsikring, f.eks. Sygeforsikring Danmark kan vi ikke yde hjælp til den del af udgiften, som dækkes af en privattegnet forsikring. Vi kan heller ikke yde tilskud, hvis behandlingen kan dækkes af en tandforsikring, Ældre Sagen eller andet. Kommunen skal altid vurdere muligheden for at dække udgiften efter anden lovgivning. Hvis det er tilfældet, kan udgiften ikke dækkes efter aktivloven eller integrationsloven.
Hvem kan søge om tilskud til sygebehandling?
Du kan søge om hjælp til sygebehandling, hvis:
- Du har fast og lovligt ophold i Danmark
- Din behandling er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet efter en faglig vurdering af en relevant fagperson som for eksempel læge, tandlæge, optiker, psykolog eller tilsvarende
- Din behandling ikke kan dækkes efter anden lovgivning
- Du ikke har en privattegnet forsikring, der kan dække behandlingen
- Du eller din ægtefælle ikke kan betale for behandlingen, hverken via indtægt, opsparing, formue, afdragsordning eller lån
Medicintilskud ændres pr 01.07.2025
Herefter gælder der forskellige regler alt efter, hvilken indkomst du har:
Medicin – §§ 82/36 for borgere med løn, sygedagpenge, dagpenge, barselspenge, SU samt borgere som har modtaget kontanthjælp mindre end 12 måneder
Du kan søge om hjælp til betaling af udgifter til medicin, der ikke kan ydes hjælp til efter anden lovgivning, hvis du ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne selv. Behandlingen skal være nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet af en lægefaglig person.
Betingelsen for at få tilskud er blandt andet, at hverken du eller din ægtefælle har indtægter eller formue, som kan dække udgiften.
Medicin – §§ 82/36 for borgere som har været på kontanthjælp i mindst 12 ud af de seneste 18 måneder
Du har ret til et medicintilskud på 100 % til egenbetaling af receptpligtig tilskudsberettiget billigste medicinpræparat.
Apoteket kan se, om din egenbetaling er dækket af medicintilskuddet. Du skal derfor ikke ansøge om medicintilskud hos Tilskud, hvis du tilhører ovenstående målgruppe, men blot henvende dig på apoteket, når du køber din medicin.
Medicin – §§ 82/36 for børn, som bor hos en forælder/sine forældre, som modtager kontanthjælp
Du har ret til et medicintilskud på 100 % til egenbetaling af receptpligtig tilskudsberettiget billigste medicinpræparat til dit barn/dine børn. Tilskuddet er fra den første dag, hvor en af forældrene modtager kontanthjælp.
Apoteket kan se, om din egenbetaling er dækket af medicintilskuddet. Du skal derfor ikke ansøge om medicintilskud til dit barn/dine børn hos Tilskud, hvis du som forælder modtager kontanthjælp.
Sådan vurderer kommunen din økonomi
Når kommunen vurderer, om du er berettiget til økonomisk hjælp til sygebehandling, ser vi blandt andet på din økonomiske situation. Vi laver en konkret og individuel økonomisk beregning ud fra oplysninger om dine indtægter og faste godkendte udgifter.
Det beløb, du har til rådighed, når vi har fratrukket dine udgifter fra dine indtægter, kaldes dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet skal bruges til de udgifter, du selv har indflydelse på. Det er mad, tøj, dagligvarer, fritidsaktiviteter, gaver, opsparing, streamingtjenester, afdrag på gæld, telefon, fitnesscenter, forsikringer m.m.
- De indtægter, der indgår i den økonomiske beregning, er typisk: løn, dagpenge, sygedagpenge, barselsdagpenge, SU, SU-lån, kontanthjælp m.fl.
- De faste udgifter, der indgår i den økonomiske beregning, er typisk: husleje, vand, varme, el, telefon, indboforsikring, børnebidrag m.fl.
Desuden indgår boligstøtte og eventuelt særlig støtte i beregningen. Læs mere om særlig støtte her.
Hvis du er gift, vurderer kommunen ud fra din såvel som din ægtefælles økonomi i forhold til betalingsevnen til den ansøgte udgift. Bor der flere voksne over 18 år på adressen, tager vores økonomiske beregning udgangspunkt i, at de boligbevarende udgifter deles ligeligt mellem jer. Boligbevarende udgifter er husleje, forbrug; herunder vand, varme og el.
Vær opmærksom på, at hvis du har værdier i form af for eksempel bil, motorcykel, knallert eller andet, kan du blive bedt om at dokumentere værdien gennem købstilbud ved to autoriserede forhandlere samt evt. restgæld.
Send let og sikkert dine kontoudskrifter til kommunen
For at kunne lave en økonomisk beregning, har vi brug for dokumentation på dine indtægter og udgifter. Derfor skal vi bruge kontoudskrifter fra samtlige af dine bankkonti for de sidste 3 måneder frem til ansøgningstidspunktet. I stedet for, at du skal downloade dem som PDF, kan du nemt dele dine kontoudskrifter med kommunen via den digitale tjeneste Kontodeling.
Læs mere om kontodeling her eller del dine kontoudtog ved hjælp af linket "Kontodeling - send dine kontoudskrifter" herunder. Du skal logge ind med MitID:
Kontodeling - send dine kontoudskrifter
Læs mere om de generelle dokumentationskrav
Læs mere om de specielle dokumentationskrav til §§§ 82/82a/36
Hvornår kan behandlingen starte?
Du kan som udgangspunkt ikke få økonomisk hjælp, hvis din sygebehandling er påbegyndt eller udført, inden du søger hos kommunen, hvilket kan resultere i, at du får afslag på din ansøgning.
Særligt om tandpleje - § 82a
Hvis du modtager kontanthjælp, ressourceforløbsydelse, revalideringsydelse eller ledighedsydelse, kan du her læse om muligheden for økonomisk tilskud til tandpleje.
Sagsbehandlingstiden er i udgangspunktet op til 6 uger.
Hvis du er i tvivl, om du er berettiget til økonomisk tilskud, eller du har spørgsmål i forbindelse med din ansøgning om sygebehandling, er du meget velkommen til at kontakte Odense Kommune på 66 13 13 72.
Tilskud
Egeparken 2A
5240 Odense NØ
Husk altid at bruge Digital Post til personfølsomme oplysninger.
Digital Post
Åbningstider for telefonisk henvendelse
Mandag - onsdag 08.00-15.00
Torsdag 08.00-17.00
Fredag 08.00-13.00
Personlig henvendelse kun efter aftale
Har du brug for hjælp til din ansøgning, så kontakt os telefonisk.