Spring til indhold

Mødereferat den 20. marts 2023

Her kan du læse referat af møde i Rådet for Socialt Udsatte.

Tidspunkt og sted:

Kl. 15.00-18.00, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Skulkenborg 1, 5000 Odense.

 

Deltagere:

  • Lise Færch, Formand
  • Mette Guul, KFUK´s Sociale Arbejde, Reden Odense - Næstformand
  • Marianne Kragmann, KFUM’s Sociale Arbejde, Café Paraplyen
  • Kaj Skjølstrup, Kirkens Korshær Odense
  • Michael Hansen, Den Sociale Udviklingsfond
  • Lenna Vogn Petersen, University College Lillebælt
  • Per Franch, Fyns Politi
  • Nauja Bianco, Det Grønlandske Hus
  • Tammie Lund Schwartz (referent)

Afbud fra Bjarne Christensen, Sind Fyn, Jacob Michaelsen, Fyns Almennyttige Boligselskab, Kim Balsløv, Psykiatrisk Afdeling OUH, Rodja Odis, Ungdommens Røde Kors, Pia Nedergaard, SAND.

 

Referat:

1. Velkomst v. Lise Færch

Lise bød velkommen til nyt medlem af rådet, Rodja Odis, forperson i Ungdommens Røde Kors.

Borgerrådgiverens funktion v. Helle Toldsted Eriksen, borgerrådgiver:

• Helle fortalte om borgerrådgiverfunktionen og gav indblik i arbejdet som borgerrådgiver. Borgerrådgiver modtager mange forskellige forespørgsler, fx på at finde frem til status på sager eller kigge sager igennem i forhold til, om borgerne får tilstrækkeligt svar. Det kan også være hjælp til at bringe potentielle sager til rette sted i kommunen, eller at give borgerne sparring i forhold til at skrive breve og henvendelser til kommunen.

• Det er vigtigt, at der gøres en ekstra indsats for at øge målgruppens kendskab til borgerrådgiverfunktionen. Borgerrådgiver oplyste, at hun en dag om måneden sidder fysisk hos Behandlingscenter Odense. Det Grønlandske Hus vil arbejde med at skabe yderligere kendskab til borgerrådgiver hos deres målgruppe, der ofte oplever problemer i kommunikationen med kommunen på grund af sprogbarriere.

• Udsatterådet drøftede, hvordan breve til borgerne generelt kunne kommunikeres mere klart, særligt i forhold til, hvad der er det væsentlige, og hvorfor borgeren modtager det pågældende brev. Borgerrådgiver oplever også nogle gange ugennemsigtighed i brevene fra kommunen.

2. Oplæg om nyt hellested v/ Anne Fuglsang, chef for Jobrehabilitering 2

Anne fortalte om processen med at finde det midlertidige hellested, overvejelserne bag og spurgte ind til Udsatterådets forslag til placering til permanent hellested.

• Kongens Have blev nævnt, som en mulighed. Kongens Have er stor og en mulighed kunne fx være mellem skulpturen og Jernbanegade. Anne kunne berette, at forvaltningen har undersøgt det, og Kongens Have er et fredet området.

• Vagtplanen for tilstedeværelse på det nye hellested er forlænget frem til d. 1. maj. Hvis der er behov for at kontakte kommunen i forhold til Hellestedets drift, kan Tom Rønning kontaktes.

- NGO'erne gav udtryk for, at det er svært at få borgerne med hen til hellestedet. Borgerne går med, hvis der er madbilletter, kage eller andet, men forlader så hellestedet hurtigt igen. Det er problematisk både at skulle være i den kommunale ramme og samtidig arbejde med relationsskabelse. Det bliver svært at møde borgerne der, hvor de er.

• Udsatterådet drøftede erfaringer og synspunkter i forhold til nyt hellestedet, herunder:
Der er brug for sol, mennesker, toiletfaciliteter og god plads. Det handler i særdeleshed om sikkerhedsfølelse. Derfor er det vigtigt for borgerne, at det ikke er et afsides sted. De faste brugere af Kongens Have kan godt finde ud af at være der sammen. Vi skal se os selv som en storby. Brugerinddragelse kan give den bedste løsning.

3. Oplæg om PSP-indsatsen v. Fyns Politi

(samarbejde mellem psykiatri – politi – sociale myndigheder, samt lidt om FUT indsatsen (Fyns Udryknings Team, hvor politi kører patrulje med sygeplejersker) 

Fyns Politi holdt oplæg om PSP-indsatsen, der er et formaliseret samarbejde, hvor politiet er tovholder. I samarbejdet tages udgangspunkt i den enkelte borger og det drøftes, hvordan der kan samarbejdes om borgeren. Samarbejdet er en ret unik mulighed, vi har i Danmark.

• Der blev spurgt ind til mulighederne for samarbejde med NGO'erne, da de har stort kendskab til borgere med massive problemstillinger. Det er retsplejelovens § 115, der giver mulighed for at drøfte borgerne, de tre myndigheder imellem. Derfor kan NGO'erne ikke direkte inddrages. NGO'erne kan bruge kommunen som indgang til samarbejdet.

4. Udsatterådets foretræde for Beskæftigelses- og Socialudvalget den 2. maj 2023

Udsatterådet deltager som et punkt på dagsordenen på mødet i Beskæftigelses- og Socialudvalget den 2. maj 2023. Der blev taget de indledningsvise drøftelser af punkter, som rådet ønsker, at udvalget skal forholde sig til.

I forlængelse af mødet fremsendes udkast til formand for Udsatterådet, som sørger for at få input til drøftelsespunkterne fra rådets medlemmer. Drøftelsespunkterne vil indgå i Udsatterådets årsrapport, der vedlægges sagen til udvalget.

 

5. Eventuelt

På næste møde i Udsatterådet skal studietur og budget på dagsordenen.


Beskæftigelses- og Socialforvaltningen