Egeprocessionsspinderen i Odense
Egeprocessionsspinderen har fundet vej til Odense. Larven kan være et ubehageligt bekendtskab, da den kan give reaktioner på huden, i øjnene eller luftvejene.
Selvbetjening
-
Egeprocessionsspinder - indberet via Giv et tip
Vælg kategorien "Natur". Under "Hvad er problemet" vælges ”Egeprocessionsspinder - fund” (tast de første bogstaver og vælg på listen)
Ok, jeg er klar
Odense Kommune har over vinteren 2025 fundet over 1000 reder med egeprocessionsspinder i det sydøstlige Odense – særligt omkring letbanen ved Bilka, Rosengårdcenteret og Ikea. I de seneste dage er der konstateret og fjernet larver i nærheden af Munkebjergskolen, ligesom der netop er konstateret larver i enkelte træer ved Munke Mose. De larver bliver bekæmpet inden weekenden.
Ser du larver fra egeprocessionsspinderen, så kontakt kommunen - gerne via løsningen "Giv et tip" enten via appen eller på linket her på siden.
Bekæmpelsen frem til juni 2025
I februar og marts har firmaerne Rentokil og Sparvath fjernet de fleste af de gamle reder. Og siden den 2. maj har Rentokil bekæmpet egeprocessionspinderen i ca. 1200 angrebne træer med et bakterielt stof, som er blevet sprøjtet på egetræernes blade. Når laverne tygger sig igennem bladene og knopperne på træerne, får de bakterien i sig. Bakterien bliver hurtigt nedbrudt i naturen igen, og produktet er ikke skadeligt for andre dyr, planter, træer eller mennesker.
Den videre proces
Rentokil og Sparvath arbejder videre med at efterse træerne og bekæmpe larverne, når de bevæger sig ned på stammerne.
Sideløbende med bekæmpelsen af larverne arbejder Odense Kommune tæt sammen med Københavns Universitet samt Rentokil og Sparvath om at blive klogere på larvernes udvikling. Det har bl.a. vist sig, at larverne kan være på flere stadier på samme træ, og det gør det nødvendigt at have flere forskellige bekæmpelsesmetoder i brug samtidigt.
Som i de første faser af bekæmpelsen bliver der sat skilte op i forbindelse med arbejdet, og områderne bliver spærret af under arbejdet. Du kan fortsat færdes frit i områderne, så længe du holder dig uden for afspærringen og undlader at røre ved larver, reder og de egetræer, som de lever i.
Anbefalinger
Spinderen er en larve, der kan være et ubehageligt bekendtskab for dyr og mennesker, da den kan give reaktioner på huden, i øjnene eller luftvejene. Odense Kommune har derfor i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed udarbejdet disse anbefalinger:
- Undgå kontakt med larver, både døde og levende og med larvens reder eller vegetation/jord omkring træer, hvor der har været larver.
- Ved kontakt med larvens hår, er der risiko for hudreaktioner som kraftig kløe og udslæt. Der ses ligeledes øjen- og luftvejsirritation, og i sjældne tilfælde vejrtrækningsbesvær.
- Ved kontakt, kan man forsøge at fjerne hårene ved forsigtig afskyldning, efterfulgt af et bad med mere grundig afvaskning. Ved øjensymptomer skylles øjnene. Forsøg at undgå spredning af hår i hjemmet, og vask tøjet ved mindst 60 grader.
- Oplever man kraftige symptomer eller vejrtrækningsbesvær efter kontakt med larverne, anbefales det at søge lægehjælp.
Dit dyr – f.eks. hest, hund eller kat – kan også være uheldig at komme i kontakt med larven og vil kunne opleve samme symptomer som dig. Vær derfor særligt opmærksom på dit dyrs velbefindende, hvis I færdes i de områder, hvor larven er set.
Læs Agria Dyreforsikrings råd til, hvordan du beskytter din hund.
Kort om egeprocessionsspinderen
Egeprocessionsspinderen er en natsværmer, der lever i egetræer.
Den er kendetegnet ved et lyst område nær forvingerne og en mørk tværlinje på bagvingerne.
Larverne er gråbrune med lange, hvide hår og har en række blå og orange prikker langs ryggen. En larve har ca. 60.000 hår, der falder af, når larven skifter hud.
Larven er endnu ikke etableret i Danmark, men er almindelig i Tyskland, Frankrig, Belgien og Holland, og landene har oplevet betydelige udbrud især i perioder med gunstige vejrforhold.
Du kan læse mere om egeprocessionsspinderen hos Videntjenesten på Københavns Universitet.
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål til, hvor larven findes, og hvordan vi planlægger at bekæmpe den, kan du kontakte By- og Kulturforvaltningen på tlf. 5124 3480 eller mail llpo@odense.dk.
Du kan også finde spørgsmål og svar om larven hos Videntjenesten på Københavns Universitet.