Jernbanegade og Slotsgade
I Jernbanegade og Slotsgade i Odenses bymidte bliver nye, midlertidige byrum testet. Ændringerne skal skabe bedre forhold for cyklister og give mere plads til grønt, ophold og aktiviteter i byrummet.

Kontaktinformation
Klima- og Miljøforvaltningen
Nørregade 36, indgang X
5000 Odense C
6613 1372
Husk altid at bruge Digital Post til personfølsomme oplysninger.
Digital Post
Hovedpostkasse Klima- og Miljøforvaltningen - for borgere
Hovedpostkasse Klima- og Miljøforvaltningen - for erhverv
I Odense Kommunes grønne mobilitetsplan er en del af målet at gøre vores gader grønnere at være i og mere trygge at transportere sig i. Og samtidig flytte byen - og den måde vi transporterer os på - i en grønnere retning alt imens vi sikrer en bymidte med masser af byliv og besøgende.
Jernbanegade og Slotsgade er centrale ankomstrum ind mod gågaderne i bymidten. Samtidig forbinder gaderne bymidten med banegården, Byens Bro og havnen. Derfor er Jernbanegade og Slotsgade fortsat i fokus, når det handler om nye initiativer i den grønne mobilitetsplan.
Begge gader blev i sommeren 2024 midlertidigt omdannet for at sikre plads til kultur, grønne byrum og bedre forhold for både gående og cyklister.
Erfaringerne fra de midlertidige tiltag er en vigtig del af den grønne mobilitetsplan, der fokuserer på løbende evalueringer og justeringer.
Dette sikrer de bedste muligheder for gode løsninger inden tiltagene eventuelt gøres permanente.
Grønnere udtryk og højere kvalitet
Omdannelserne i Jernbanegade og Slotsgade er nu klar til at blive justeret på baggrund af en evaluering. Erfaringer fra området, dialog med aktører i gaden samt interviews med borgere viser, at der er behov for et mere grønt udtryk og højere kvalitet i indretningen på så centrale gader.
Derfor vil de grønne plantekasser i områderne blive erstattet med større grønne bede med grønne buske og blomster, der er udvalgt til at pynte i gadebilledet året rundt.
Bedene bygges op af træsveller, og de vil dermed også skabe en fysisk afgrænsning mellem opholdsområder og vejbaner. Dette vil skabe bedre trafiksikkerhed for cyklister i området.
I justeringerne indgår også en ny lommepark i Slotsgade. Denne vil ligge i aktivitetsområdet i den vestlige ende af gaden, og de grønne bede vil her skabe mulighed for et grønt pusterum midt i byen.
Derudover er det planlagt en række mindre ændringer.
- En handicap-parkeringsplads foran Sundhedshuset i Slotsgade etableres.
- To parkeringspladser med tidsbegrænsning på 30 minutter foran Sundhedshuset i Slotsgade etableres.
- Cykelstativerne i området opgraderes.
- For at øge kendskabet til cykelgader gennemføres informationskampagner i 2025, 2026 og 2027.
Cykellegebanen og scenen i Slotsgade bevares, som de er. Det samme gælder den street art i Jernbanegade, som blev etableret i sommeren 2024.
Se eksempler på Jernbanegades street art
Jernbanegade
I sommeren 2024 blev Jernbanegade omdannet til en cykelgade med plads til biler i retning fra Østre Stationsvej til Vindegade. Derudover blev området fra Vindegade til Slotsgade omdannet til en gågade med cykling tilladt. Derudover er der foretaget en række ændringer i gaden.
- Der er etableret en hævet flade samt fodgængerovergang i området ved Odense Katedralskole for at skabe sikker overgang til Kongens Have for fodgængere i området.
- Der er etableret 120 cykelparkeringspladser. Mange af disse opgraderes som en del af tilpasningen.
- Projektet sikrer plads til udeservering ved Odense Teater - bl.a. fordi parkering for turistbusser samt varelevering flyttes til den modsatte side af vejen. Der etableres også plads til varelevering ved Milling Hotel Plaza.
- Bussen i gaden er flyttet til Klostervej.
Visualisering af Slotsgade efter tilpasningen. Visualiseringerne er ikke det endelige produkt.
Slotgade - bedre plads til ophold og små og store cyklister
I Slotsgade blev strækningen mellem Asylgade og Klostervej lavet til en cykelgade i sommeren 2024. Her er bilkørsel fortsat tilladt i begge retninger, men biler skal holde sig bagved og tilbage for cyklister.
I forbindelse med dette blev kantstensparkeringen på strækningen nedlagt for at give plads til mere sikker trafik og ud for børnehuset i gaden blev etableret en cykellegebane med afskærmning ud med vejbanen.
Visualisering af Slotsgade efter tilpasningen. Visualiseringerne er ikke det endelige produkt.
Adgang og parkering i området
Det er stadig være muligt at køre i bil til ’den lille gård’ i Jernbanegade. Adgang til baggårdene er undtaget indkørselsforbuddet. Den del af Jernbanegade, der har adgang til baggårdene, er dog ensrettet for den biltrafik. Indkørsel skal ske fra Vindegade og udkørsel skal ske mod Slotsgade.
Med 700 yderligere p-pladser i området er der stadig god plads til både dig og din bil.
Læs mere om parkering i Odense på dette link.Læs mere om parkering i Odense på dette link.
Den grønne mobilitetsplan
Projekterne i Jernbanegade og Slotsgade er en del af den nye grønne mobilitetsplan, som et flertal af byrådets partier vedtog den 20. december 2023. Mobilitet handler her om måden, vi bevæger os rundt på.Planen sætter retning for, hvordan Odense fortsat skal være en storby i udvikling.
En by, hvor borgernes hverdag hænger sammen og det er attraktivt at drive forretning, og hvor der stadig er adgang til byen og bymidten i bil samtidig med, at vi skal reducere CO2-udledningen fra transporten.
Du kan læse meget mere om planens målsætninger og og fokusområder her.