Spring til indhold

Bredt samarbejde har banet vejen for nyt veteranhold

Veteraner har fået deres eget svømmehold i Svømmeklubben FREM. Hver mandag mødes de Højme Svømmehal for at motionere og nyde hinandens selskab i trygge omgivelser.

Vi har fået midler

Efter at have arbejdet på at etablere et veteranhold i halvandet år er det nu lykkes for Svømmeklubben FREM i Odense.
Projektet har modtaget midler og hjælp flere steder fra. Det fortæller Jakob Dal Varming, der er konsulent og sundhedsfaglig koordinator i Svømmeklubben FREM.

- Vi har fået midler fra Odense kommunens udviklingspulje, penge til udstyr fra Nordea Fonden og bidrag til halleje af DIF og DGI’s Foreningspulje. Samtidigt har Odense Idrætspark givet os mulighed for at leje hele Højme Svømmehal i holdets tidsrum.

Veteranhjem Odense har samarbejdet med FREM om projektet og har hjulpet klubben med at imødekomme deltagernes behov og synliggøre tilbuddet for veteraner i Odense og omegn.

- Det brede samarbejde har gjort det muligt at få holdet op at stå, og alle vegne er vi blevet mødt med anerkendelse og et ønske om at gøre noget godt for danske veteraner.

Ingen mødepligt

Holdet, som lige nu mødes hver mandag fra kl. 13 til 14, består af fem veteraner, som alle har udtrykt glæde over at kunne svømme i trygge og rolige omgivelser.
Det fortæller Jakob Dal Varming.

- Formålet med holdet er at give veteranerne en let tilgængelig mulighed for motion og socialt samvær i trygge omgivelser. Vi håber også, at tilbuddet kan være med til, at deltagerne får øjnene op for alt det gode ved foreningslivet. Det er ikke altid, at veteranerne har en let dag, men selv på en hård dag finder de ofte værdi i at deltage. Nogle af dem har fysiske skavanker, og når de er i vand, oplever de at kunne mere, hvilket giver dem bedre træningsforudsætninger. Vi får at vide, at de er glade for træningen samt det sociale samvær med de andre. Og er der en dag, som er svær at overskue, er det helt i orden ikke at komme til træning – vi har ikke mødepligt, understreger han.

Prisen for deltagelse resten af året er 300 kroner. Selvom det ikke er meget, er der alligevel hjælp at hente, hvis der er veteraner, som har svært ved at finde plads til svømning i budgettet. Veteranhjem Odense giver nemlig gerne et tilskud, hvis der er behov for det.

Fordybelse og vejrtrækningsteknikker

Når veteranerne mødes til svømmetræning, kommer de både i det almindelige bassin og varmtvandsbassinet, fortæller Jakob Dal Varming.
- De første 20 minutter svømmer de, og derefter laver de øvelser, hvor de bruger hele kroppen og træner deres styrke, koordination og udholdenhed. De sidste 20 minutter er forbeholdt yoga og mindfulness i varmtvandsbassinet og vejrtrækningsteknikker i det kolde vand. Vi ser gerne, at veteranerne slutter af med at styrke deres kropsbevidsthed, det mentale velbefindende og oplever at finde ro i nuet.

Hele seancen sluttes af med hygge og mulighed for sauna.

Mandagens hold er forbeholdt de veteraner, som er kommet hjem fra udsendelse med fysiske og psykiske mén, og som har svært ved at opholde sig i et støjende miljø med mange mennesker, men til efteråret starter FREM et nyt hold op, som er for alle veteraner. Her er der ligeledes fokus på motion og det sociale samvær. Det nye hold afholdes med støtte af Spar Nord Fonden.

 

By- og Kulturforvaltningen