Spring til indhold

Odense Musikudvalg - 22-01-2024

Referat af ordinært møde, Odense Musikudvalg. Kultursekretariatet, 22-01-2024 kl. 16:00 - 18:30

Referat til Odense Musikudvalg

Kultursekretariatet, Odense Slot, 22/01/24 kl. 16:00 - 18:30

Mødedeltagere:

Fra Odense Musikudvalg: Til stede: Stina Tølbøll Bekker, Betina Følleslev og Pernille Krog Mogensen. Deltog på video: Liv Vester Larsen.

Afbud fra: My Lambertsen, Eva Marie Rasmussen og Mikkel A. Kongstad.

Fra sekretariatet: Christian Damgård Kristoffersen og Kristian Bang Hansen (ref)

 

1. Godkendelse af dagsorden

Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen



2. Indbyrdes orientering om musiklivets tilstand


3. Høringssvar ifm. udpegning af regionalt spillested

Hvert fjerde år skal regionale spillesteder ansøge om at blive (gen)udpeget af Statens Kunstfond. Næste ansøgningsfrist er d. 25. marts 2024, og Posten/Dexter forventes igen at være den eneste ansøger fra Fyn.

By- og Kulturudvalget skal godkende Posten/Dexters ansøgning, inden den sendes til staten. Odense Musikudvalgs rolle er at give musikfaglig rådgivning i sagen i form af et høringssvar.

Musikudvalgets høringssvar gives pba. læsning og drøftelse af Posten/Dexters første udkast til ansøgningen. Høringssvaret kan indeholde musikfaglig vurdering af spillestedets profil og program samt anbefalinger og opfordringer til fremtidig udvikling. Høringssvaret kan også indeholde andre betragtninger om den overordnede fremme af Odenses rytmiske musikliv og perspektiver ift. kulturpolitikken.

Musikudvalget kan også give konkrete forslag til rettelser og forbedringer af ansøgningen, som sekretariatet kan videresende  Posten/Dexter.

Rammerne for ansøgningen er sat af Statens Kunstfond. Fokus er på færre generelle krav og mere plads til spillestedernes eget aftryk og identitet.

Projektstøtteudvalget for Musik har formuleret fem overordnede grundprincipper for udpegningen af de kommende regionale spillesteder. Her vil de lægge vægt på, at spillestederne:

  1. har hver især en tydelig egen identitet
  2. sætter et tydeligt aftryk på resten af det danske livemiljø
  3. har publikums oplevelse med musikken og musikkens udtryksform i centrum.
  4. arbejder aktivt med data, analyse, strategi og metode
  5. bidrager til et bæredygtigt og levedygtigt musikmiljø med fokus på kønsbalance på og bag scenerne, næste generation af musikvaner i livemiljøet og løft af kunst med svære markedsvilkår.

Man kan læse mere i ansøgningsvejledningen her: https://www.kunst.dk/for-ansoegere/soeg-tilskud/regionale-spillesteder-2025-2028

Tidsplan for kommunens godkendelse af Posten/Dexters ansøgning:

  • 10. januar: Frist for 1. udkast af ansøgningen til Odense Musikudvalgs gennemsyn og kommentering.
  • 22. januar: Møde i Odense Musikudvalg. Høringssvar vedtages og andre bemærkninger til Posten/Dexter noteres.
  • 19. februar: Frist for 2. udkast af ansøgningen til By- og Kulturudvalgets godkendelse.
  • 28. februar: Møde i By- og Kulturudvalget. Odense Live Fonden (chef og bestyrelsesformand) har foretræde for udvalget. By- og Kulturudvalget træffer beslutning om at godkende ansøgningen evt. med nogle forudsætninger, krav eller anbefalinger.
  • 11. marts: Frist for endelig ansøgning til Odense Kommune. Forvaltningen sender bilag med den kommunale godkendelse retur evt. med nogle sidste bemærkninger til justeringer/rettelser.
  • 25. marts kl. 14: Posten/Dexter indsender ansøgning til Statens Kunstfond.

Der foreslås afsat 30 minutter til punktet.


Indstilling

Det indstilles, at musikudvalget afgiver høringssvar samt evt. andre bemærkninger.


Beslutning

Sagen blev drøftet.

De ikke-tilstedeværende tilbydes at sende skriftlige inputs.

Sekretariatet renskriver høringssvaret og sender det til orientering inden offentliggørelse.


4. Økonomi
Til anvendelse i 2024 resterer 420.203 kr.

Odense Musikudvalg har i alt modtaget 12 ansøgninger om tilskud til musikarrangementer i 2024 for et samlet beløb på 388.467 kr.

Hvis Odense Musikudvalg godkender indstillingerne, resterer der  278.155 kr. i musikpuljen for 2024


5. Behandling af ansøgninger til 2024
Konklusion fra mødet
Odense Musikudvalgs beslutninger medfører, at der resterer ca. 278.155 til anvendelse i 2024.

5.1. Akuja Kultur: Torsdagshalløj (20.03.00-Ø40-12-24)
Akuja Kultur søger 25.074 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 20 koncerter i en bred vifte af genrer. Ansøger forventer i alt 50 publikummer. Koncerterne afholdes i samarbejde med Bronx5200 på Middelfartvej 115B, st., Bolbro i perioden 01/02 - 30/06 2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 86 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 9.000 kr. i kontant tilskud.

Det vurderes fortsat at være et sympatisk projekt, der giver et socialt samlingssted for musikere i Odense og giver scene til vækstlag og sangskrivere.

Musikudvalget ønsker mere tydelighed om, hvad det ansøgte beløb skal bruges til, og mangler en forklaring på, hvorfor der ansøges et væsentligt højere beløb end ved seneste ansøgning.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.


5.2. The Community: LydLIG vol. 2 (20.03.00-Ø40-11-24)
The Community søger 25.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 3 koncerter i en bred vifte af genrer. Ansøger forventer i alt 80 publikummer. Arrangementet afholdes i samarbejde med Momentum Musik på Teater Momentum den 08/03-2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 58 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 16.800 kr. i kontant tilskud.

Det vurderes, at det ansøgte arrangement er et gennemført projekt med et vildt program og et højt kunstnerisk niveau. Et spændende arrangement at knytte til kvindernes internationale kampdag.

Ansøger opfordres til at gøre en indsats for at formidle arrangementet til de eksisterende grupperinger i byen, som interesserer sig for de beskrevne tematikker.

Tilskuddet er øremærket tariffer til de 7 optrædende musikere.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.


5.3. Storekor Odense: Jubilæumskoncert Storekor Odense (20.03.00-Ø40-10-24)
Storekor Odense søger 26.250 kr. i tilskud til et musikarrangement den 05/05-2024 på Fredens Kirke. Arrangementet afholdes i samarbejde med Fredens Kirke og omfatter en enkelt koncert i genren klassisk, hvor ansøger har en ambition om 150 publikummer. Ansøgerens medfinansiering udgør 63 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 10.000 kr. i kontant tilskud.

Musikudvalget ønsker tillykke med jubilæet, og bifalder, at ansøger bruger anledningen til at præsentere lokale musiktalenter fra konservatoriet til jubilæumskoncerten. Musikudvalget ser positivt på, at ansøger søger andre fonde og puljer og allerede har opnået en god egenfinansiering. Ansøger opfordres desuden til at søge medfinansiering hos kirken.

Tilskuddet er øremærket honorering af musikere og solister.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.


5.4. Munkebjerg Festival: Musik til Munkebjerg Festival (20.03.00-Ø40-9-24)
Munkebjerg Festival søger 15.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 8 koncerter i en bred vifte af genrer. Ansøger forventer i alt 250 publikummer. Koncerterne afholdes i samarbejde med bl.a. Odense Musikkreds, Odense Salsaforening, Munkebjerg Kirke og UngOdense på Græsplænen mellem Munkebjerg Kirke, 4. maj kollegiet og Havebæk Plejecenter i perioden 09/08 - 11/08 2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 76 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 9.600 kr. i kontant tilskud.

Det vurderes positivt, at arrangementet foregår i lokalområdet, er for den brede befolkning og er et samlende socialt event. Musikudvalg lægger desuden positiv vægt på, at ansøger har ambition om at booke originalmusik med kvalitet.

Musikudvalget håber dog også, at ansøger kan tiltrække flere publikummer end ambitionen på 250 i ansøgningen. I forlængelse heraf opfordrer Musikudvalget til at styrke den fysiske markedsføring i hele lokalområdet - f.eks. ved at hænge plakater op.

Tilskuddet øremærkes fire tariffer til fire koncerter.

Ansøger opfordres til at honorere samtlige optrædende musikere og finansiere tarifferne til de resterende koncerter gennem samarbejdspartnere eller andre sponsorer/fonde.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.


5.5. Danmarks Jernbanemuseum: Danmarks Jernbanemuseum vil sætte damp under den klassiske musik (20.03.00-Ø40-8-24)
Danmarks Jernbanemuseum søger 15.000 kr. i tilskud til et musikarrangement den 09/04-2024 på Danmarks Jernbanemuseum, Dannebrogsgade 24, 5000 Odense C. Arrangementet omfatter en enkelt koncert i genren klassisk, hvor ansøger har en ambition om 40 publikummer. Ansøgerens medfinansiering udgør 64 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 9.600 kr. i kontant tilskud.

Musikudvalg ser positivt på ansøgers arbejde med at formidle sit fagområde - og særlige dele af det - på nye og kreative måder. Der er tale om et spændende format, men Musikudvalget savner nogle overvejelser eller en uddybning af det overordnede formål med arrangementet. Herunder hvem målgruppen er, og hvad Jernbanemuseet ønsker at få ud af arrangementet (f.eks. publikumsudvikling, særlig formidling eller andet).

Andre odenseanske kulturinstitutioner har haft succes med at afprøve nye formidlingsformater mhp. på at tiltrække nye publikumsgrupper, og musikudvalget ser også det potentiale i ansøgers projekt. Imidlertid fremgår det ikke af ansøgningen, hvis det er formålet. 

Dertil kommer, at publikumsambitionen på 40 personer i ansøgningen er meget lav. Ansøgningen indeholder ikke en begrundelse for dette i relation til ansøgers udgifter. Det er relevant i betragtning af, at arrangementet vurderes at kunne tiltrække flere end 40 publikummer, hvilket kunne bidrage til at dække udgifterne. 

Tilskuddet øremærkes til fire musikerhonorarer. 

Ansøger er meget velkommen til at søge vejledning og sparring hos Kulturkontakten mhp. evt. fremtidige ansøgninger.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.

Ansøger opfordres til at opskalere antallet af optrædener henover dagen, så flere får mulighed for at opleve musikken og de unikke rammer.



5.6. TCB UnderGround: Østerbro Rocks (20.03.00-Ø40-7-24)
TCB UnderGround søger 30.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 6 koncerter i genren rock. Ansøger forventer i alt 600 publikummer. Koncerterne afholdes i samarbejde med mudmusic.dk på Østerbro 20-22 i perioden 01/02 - 30/06 2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 58 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg meddeler afslag på ansøgningen.

Musikudvalget har tidligere rost initiativet med dette spillested i et lokalområde og anerkender fortsat, at ansøger vil understøtte lokale artister og vækstlag. Musikudvalget konstaterer, at spillestedet nu tager en ny retning, men mangler en uddybende begrundelse og beskrivelse.

Afslaget begrundes i, at ansøgningen er mangelfuld og ikke tilstrækkeligt beskrevet til at muliggøre en vurdering af kvalitet og understøttelse af kulturpolitikken. Ansøgningen mangler en uddybende formålsbeskrivelse: Hvad vil det sige at være scene for dette genrefelt? Hvorfor er der behov for netop denne type scene? Hvad er det for en type koncerter, der præsenteres? Hvad er sammenhængen mellem øvelokalerne og koncerterne?

Ansøger opfordres til at søge sparring og vejledning i Kulturkontakten for at styrke fremtidige ansøgninger.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.


5.7. Nightshift: Nightshift Main Arrangement (20.03.00-Ø40-6-24)
Nightshift søger 22.143 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 5 koncerter i genren pop/rock. Ansøger forventer i alt 200 publikummer. Arrangementet afholdes i samarbejde med Posten Odense, UngOdense og ORA på Posten den 23/03-2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 42 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 10.000 kr. i kontant tilskud.

Musikudvalget bifalder, at ansøger præsenterer et stærk og ambitiøst projekt, som tager ansvar for at understøtte og løfte upcoming- og vækstlagsscenen i byen og fokuser på lokale musikere og artister.

Derudover ser Musikudvalget positivt på, at ansøger arbejder for at skabe nogle gode samarbejder med sine partnere. Musikudvalget håber, at ansøger vil fortsætte med det fremadrettet. Desuden har ansøgers projekt et potentiale for at skabe endnu flere samarbejder, der kan understøtte det professionaliserende aspekt af projektet. Musikudvalget håber også, at ansøger vil udforske og arbejde videre med dette.

Endelig bifalder Musikudvalget, at ansøger vil gøre en indsats for, at de involverede musikere får noget med fra arrangementet til at videreudvikle deres karrierer.

Ansøger opfordres til at søge andre fonde og puljer mhp. på den resterende finansiering af arrangementet. F.eks. Turborgfondet og DMF. 

Ansøger må gerne ved fremtidige ansøgninger medsende dokumentation for tidligere arrangementer, f.eks. billedmateriale. 


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.

Musikudvalget bemærker, at der alene præsenteres mandlige artister til eventet, og forventer at ansøger fremover har større fokus på diversitet og kønsbalance.



5.8. Foreningen Åens Dag Odense: Åens Dag 2024 (20.03.00-Ø40-5-24)
Foreningen Åens Dag Odense søger 50.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 20 koncerter i en bred vifte af genrer. Ansøger forventer i alt 10.000 publikummer. Arrangementet afholdes i samarbejde med Odense Zoo, Museum Odense, Odense Boldklub m.fl. på Munke Mose, Eventyrhaven, Det adelige Jomfrukloster m.fl. den 01/06-2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 88 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 25.000 kr. i kontant tilskud.

Musikudvalget bifalder Åens Dag som koncept, men hæfter sig ved, at musikprogrammet mangler diversitet på en række parametre. Musikudvalget stiller som betingelse for tilskuddet, at ansøger forbedrer dette i det endelige musikprogram. Herunder særligt med fokus på køn og etnicitet.

Derudover forventer Musikudvalget, at musikprogrammet bliver bragt mere aktivt i spil ift. at formidle fortællingen omkring åen. F.eks. ved at engagere byens sangskrivere til at skrive, komponere og fremføre musik til arrangementet. Eller ved at engagere de lokale musikforeninger, som skaber scener for byens musikere, til at tage en aktiv rolle i projektet. Ansøger kunne også indgå samarbejder med byens eksisterende musikerfællesskaber, f.eks. ved at lave sangskrivercamps eller workshops - og i forlængelse heraf koncerter - i relation projektets koncept. 

Tilskuddet er øremærket musikerhonorarer.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.

Ansøger opfordres til at gøre det tydeligt over for de musikere, der engageres, at det er fortællingen om åen og naturen, der er i fokus.



5.9. Gråbrødre Kloster: Opera i Lammehavne (20.03.00-Ø40-4-24)
Gråbrødre Kloster søger 15.000 kr. i tilskud til et musikarrangement den 16/06-2024 på Gråbrødre Plads 2. Arrangementet afholdes i samarbejde med Den Fynske Opera og omfatter en enkelt koncert i genren klassisk, hvor ansøger har en ambition om 200 publikummer. Ansøgerens medfinansiering udgør 0 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg meddeler afslag på ansøgningen.

Musikudvalget anerkender, at ansøger ønsker at formidle opera på en tilgængelig måde på et alternativt venue og med et kunstnerisk højt niveau, men det vurderes, at der ikke er et reelt tilskudsbehov, idet det ansøgte beløb kan dækkes ved at tage entre til arrangementet.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.


5.10. Mellem To: Empörungselegie (20.03.00-Ø40-3-24)
Mellem To søger 30.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 2 koncerter i genren world/elektronisk/klassisk. Ansøger forventer i alt 266 publikummer. Koncerterne afholdes i samarbejde med Dinkum Studio, Teater Momentum, Theaterhaus Berlin Mitte og EU-Japan Fest Japan Committee på Teater Momentum i perioden 02/05 - 03/05 2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 79 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 14.400 kr. i kontant tilskud.

Det vurderes, at ansøger præsenterer en spændende tværkunstnerisk musikoplevelse af høj kunstnerisk kvalitet og giver moderne eksperimenterende musik i en anden kontekst at blive forstået igennem. 

Tilskuddet øremærkes til honorarer til de 3 optrædende musikere ved de to koncerter.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.

Ansøger opfordres til at være opmærksom på de open calls, som Teater Momentum jævnligt udmelder.



5.11. Michael Hvolgaard Andersen: Odense Metalfest 2024 (20.03.00-Ø40-2-24)
Michael Hvolgaard Andersen søger 35.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 16 koncerter i genren rock. Ansøger forventer i alt 1.400 publikummer. Koncerterne afholdes i samarbejde med Posten, Prison Ink, Target Group, Mighty Music, Devilution, Metalized og Gaffa på Posten i perioden 25/10 - 26/10 2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 90 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 25.000 kr. i kontant tilskud.

Musikudvalget bifalder, at ansøger præsenterer et gennemført projekt med brancheorientering, kommercielle partnere og et fokus på den lokale repræsentation af bands i programmet. Dertil kommer, at ansøger arbejder seriøst med PR og markedsføring.

Musikudvalget ser dog fortsat et potentiale for at hente finansiering fra flere kilder end Odense Kommune, Posten og Koda. F.eks. gennem sponsorer og partnerskaber samt puljer og fonde, herunder Statens Kunstfond. Ikke mindst i kraft af festivalens nationale og internationale appel. Ansøger opfordres til at arbejde videre med dette. 

Musikudvalget opfordrer endnu engang ansøger til at indsende fremtidige ansøgninger ved den årlige ansøgningsfrist den 15. august og forventer, at det sker fremadrettet. Dette også mhp. at kunne søge om tilskud til festivalen hos Statens Kunstfond. 


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.

Musikudvalget gør opmærksom på, at der er et potentiale i, at festivalen tager større ansvar for kønsbalancen i musikprogrammet.



5.12. BørnefestiBAL: BørnefestiBAL Odense 2024 (20.03.00-Ø40-1-24)
BørnefestiBAL søger 100.000 kr. i tilskud til et musikarrangement, der indeholder minimum 10 koncerter i genren pop. Ansøger forventer i alt 1.750 publikummer. Arrangementet afholdes i samarbejde med Kulturmaskinen, Musikhøjskolen Frederiksberg, TOMS, Normal, Pluto.tv, Frederiksberg Fonden, Aabenraa Kommune, Aarhus Kommune, Sparekassen Danmark, Kidibul m.fl. på Ansgar Anlæg, 5000 Odense, Danmark den 20/05-2024. Ansøgerens medfinansiering udgør 75 % af det samlede budget.

Indstilling
Det indstilles, at Odense Musikudvalg bevilger 25.000 kr. i kontant tilskud.

Det vurderes, at ansøger præsenterer et godt arrangement med nogle interessante elementer. F.eks. at der præsenteres børnemusikere, som publikum kan spejle sig i. Musikudvalget bifalder ansøgers ambition om at understøtte børnenes lyst til at engagere sig i musik. 

Tilskuddet gives med betingelse om, at programmet indeholder minimum ét lokalt professionelt børnemusikorkester. Ansøger er velkommen til at kontakte Kultursekretariatet mhp. på sparring vedr. dette. 

Ansøger kan desuden kontakte Børne- og Ungeforvaltningen og UngOdense mhp. at finde børne- og unge-musikere, som kan optræde til arrangementet.


Beslutning
Odense Musikudvalg godkendte indstillingen.

Ansøger opfordres til at opsøge lokale børnemusikorkestre ved et open call.

Da puljen har begrænsede midler, vurderer Musikudvalget ikke, at det er muligt at støtte et enkeltstående arrangement i det omfang, som der søges om.

 

6. Mødeplan for 2024

På seneste møde vedtog Musikudvalget datoer for de ordinære møder samt julefrokost i 2024. Sekretariatet har sendt kalenderinvitationer til alle møderne.

Der mangler derfor at blive besluttet:

  • Bemanding af kulturkontakten 7/3, 30/5, 8/8, 3/10 og 12/12
  • Evt. seminar den 15/5
  • Plan for foretræder.

Kulturkontakten den 8. februar er bemandet af Stina og Mikkel.

Tre forslag til tema for seminaret:

  1. Fortsættelse af tema om vækstlag og fødekæde i relation til øvelokalesituationen. Dialogmøder med aktører bag de projekter, der former sig.
  2. Tema om musik i lokalområder. Besøg og dialog på et spillested i et lokalområde, fx Davinde, Stige, Stenløse eller Blangstedgård. Workshop om forslag til fremme af Odenses musikliv i lokalområderne.
  3. Tema om musik i byrum. Besøg og dialog på Studenterhus Odense, og møder/foretræde med fx Klassisk på Trappen, Åens Dag, Generator, HCA Julemarked eller HCA Festivals.

På næste møde d. 8. april er planlagt foretræde med Citykirkerne. Det foreslås, at foretræde med Femi Festival afholdes på mødet d. 24. juni.


Indstilling

Det indstilles, at musikudvalget beslutter

  • vagtplan for kulturkontakten
  • dato og tema for evt. seminar
  • ønskede foretræder i 2. halvår 2024


Beslutning

7/3: Stina, 30/5: Pernille, Stina, 8/8: Stina, 3/10: Betina, (Stina), 12/12: Betina, Stina.

Julefrokost 12/12 (samme dag som kulturkontakt)

Seminar: Sekretariatet udsender en doodle.

Foretræde med Femi Festival håndteres i andet regi.

7. Gensidig orientering af musikudvalget

8. Eventuelt

Sekretariatet har drøftet ansøgningspraksis med Kulturmaskinen

By- og Kulturforvaltningen