Spor 6 i strategien
Spor 6 omhandler "Frigiv træningstid lokalt ved at samle talent- og eliteudvikling"
Bredde- og eliteidræt har to forskellige funktioner, og det er vigtigt, at der både prioriteres faciliteter og støtte til breddeidræt og til elite- og talentudvikling i en by af Odenses størrelse. Breddeidrætten dyrkes typisk for samværets, motionens eller sportens egen skyld og har potentiale som omdrejningspunkt for sociale fællesskaber og netværk. Elite- og talentidræt har derimod andre samfundsmæssige potentialer som fx oplevelsesværdi.
Begge former for idræt kræver, at man forholder sig aktivt til, hvordan man kan skaffe den nødvendige træningstid i haller og svømmehaller til såvel at understøtte bredden som eliten. Samtidig skal man forholde sig til, hvordan man skaber de bedst mulige betingelser for begge typer idræt i form af nærhed /transport-betingelser og adgang til kompetence-/klubudvikling, samt mulighed for at understøtte fællesskaber i form af mødesteder. Sport- og idrætsevents stiller også krav til faciliteternes størrelse, logistiske muligheder og indretning.
Odenses elitesportsmiljø er i dag kendetegnet ved flere atleter på verdensklasseniveau og hold, der markerer sig i Danmarks øverste ligaer. Dette niveau af sportslig præstation stiller høje krav til de idrætsfaciliteter, der er til rådighed i byen. Hvis Odense ønsker at fortsætte med at være en stærk spiller på både nationalt og internationalt niveau, er det afgørende, at faciliteterne lever op til de internationale krav.
Hvis der måtte komme ændrede og øgede krav fra internationalt niveau ift. faciliteterne, så vil det evt. betyde, at Odense vil skulle opgradere sine eksisterende faciliteter, for at kunne opretholde elitesportsstatus og fortsat kunne deltage på internationalt plan.
Unge, der dyrker eliteidræt, eller er en del af et talentudviklingsprogram, har brug for hyppigere adgang til træning, og der kan derfor frigives træningstid lokalt til breddeidrætten, hvis noget af denne træning samles på 2-3 lokationer (kraftcentre).
´Det er dog vigtigt for de unge talenters trivsel og for livet i klubberne at sikre en gradvis overgang fra det lokale klubmiljø til elite-og talentmiljø. Derfor skal talenter have mulighed for at træne grundtræning i lokalområdet, så længe det giver mening, mens ekstratræning og elitetræning bør foregå i mere specialiserede elitemiljøer. Dette understøtter den indsats, der allerede foregår i Odense Kommune i forhold til at understøtte sammenhæng i de unges liv, opkvalificering af idrætsmiljøerne samt fokus på mental sundhed og trivsel.
Gennem denne model ønsker vi at understøtte den unges trivsel såvel som selve klubmiljøet, hvor de unge talenter ofte fungerer som rollemodeller og inspiration for de mindre børn.
Målet er at skabe levende og trygge sportsmiljøer, der kan dække hverdagens behov og som samtidigt kan tiltrække små og store arrangementer.
Det betyder at:
- Det er væsentligt fortsat at understøtte sammenhængs kraften i unge talenters hverdag
- Alle aktører i den unges hverdag arbejder på at skabe sammenhæng og trivsel i den unges liv (skole, klub, forælder, Team Danmark m.fl.)
- Helt unge talenter skal have mulighed for at indgå i lokale træningsfællesskaber foruden talentmiljøer i starten af deres karriere inden overgangen til elitetræning i de relevante kraftcentre
- Elite og talentidrætten får let adgang til elitemiljøer og egnede træningsfaciliteter
- Vi vil understøtte unge menneskers trivsel og motivation for træning
- Børn og unge kan udvikle sig både menneskeligt og sportsligt
- Vi skal understøtte det organisatoriske set up i talentmiljøerne, så klubber/miljøer har lettere ved at støtte deres talenter
- Mental sundhed og trivsel er essentielt i arbejdet med såvel de menneskelige som de organisatoriske ressourcer
Derfor vil vi:
- Samle elite/talenttræning på 2-3 lokationer, der kan tilbyde egnede træningsfaciliteter
- Sørge for at elite- og talentudviklingsmiljøer ligger tæt på stærk offentlig transport, så der er let og hurtig adgang til faciliteterne
- Give unge talenthold mulighed for en ugentlig træning for at bevare tilknytningen til den lokale idrætsklub og understøtte deres trivsel og tilknytning til lokalområdet, men derudover flytte talenttræningen til kraftcentre, for at frigive tider decentralt
- Understøtte Odenses Kommunes velfungerende netværk og samarbejde omkring unge talenter og deres uddannelsesmiljø
- Sikre adgang til tidssvarende faciliteter til styrketræning, træning og kamp
- Fortsat medvirke til styrkelse af klubbernes organisatoriske og ledelsesmæssige set up fx igennem kompetenceudviklingsinitiativer i klubbernes ledelse eller tilskud til styrkelse af den sportslige ledelse