Investeringplan
Investeringer i fritidsfaciliteter skal følge byens vækst og sikre plads til fællesskaber, bevægelse og trivsel i hele Odense.
Arbejdsgruppens forslag til investeringsmodeller
Arbejdsgruppen har i sit arbejde afsøgt og drøftet forskellige finansieringsmodeller, herunder OPP-konstruktionen. Det tyder dog på, at det er svært at finde finansiering udefra. Derfor anbefaler vi, at der sættes et budget af over en 10-årig periode, men med åbenhed overfor private investerings-/fondsbidrag mv.
Pris for opførelse af en ny idrætshal med tilhørende bi-rum
Afhængig af hallens placering og udformning vil udgiften til en idrætshal ligge imellem kr. 20 – 50 mio. Finansieringen vil skulle dækkes af forskellige kilder jf. ovenstående.
Lav en langsigtet investeringplan
Brug kommunale grundværdier/grundkapital til at finansiere fritidsfaciliteter – kunne være Friluftsbadet, salg af parkeringspladser, salg af tomme fritidsbygninger mv.
Finansiering af andre faciliteter og udendørsanlæg
I Odense Kommune er det muligt for foreninger og selvejende institutioner at søge mindre anlægstilskud i 2-1-puljen samt lån i lånepuljen til renovering, ombygning og opførelse af nye anlæg.
Derudover kan byrådet vælge at sætte penge af til specifikke anlægsprojekter i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger.
Overblik over finansieringsmodeller til opførelse af halkapacitet
- Kommunen står for anlæg og drift. Det betyder, at der skal afsættes midler i forbindelse med byrådets budgetforhandlinger i de pågældende år.
- Haller opføres af en selvejende institution/forening, som får et kommunalt anlægstilskud. Det betyder, at der skal afsættes midler i forbindelse med byrådets budgetforhandlinger i de pågældende år. Ligesom det vil være byrådet, der skal træffe beslutning om evt. driftstilskud til hallen.
- Hallen opføres af en selvejende institution/forening, som finansierer hallen ved fx lån og fondstilskud. Det betyder, at den selvejende institution/forening selv skal finansiere driften uden kommunalt tilskud.
- Hallen opføres som OPP (offentligt-privat partnerskab). Kommunen kan indgå et OPP, hvor en privat virksomhed finansierer, bygger og driver hallen. Kommunen betaler en årlig afgift for brugen af hallen, og den private partner står for vedligeholdelse og drift i en aftalt periode, fx 20-30 år. Det betyder, at der skal afsættes kommunale midler til drift i forbindelse med byrådets budgetforhandlinger i de pågældende år. Skal denne konstruktion anvendes, bør der tages højde for, at investorer kan se rimelig indtjeningsmulighed gennem fx mulighed for indtægtsgivende aktiviteter, som fx afholdelse af events, erhvervslejemål (fx fitness, fysioterapi og lign, sporteldrift, mv.), hvis konstruktionen skal være bæredygtig/attraktiv for en privat investor eller fondskonstruktion.