Spring til indhold

Kvindefodboldlandskamp

Den 11. april spiller kvindefodboldlandsholdet for første gang i Odense i 19 år, når det japanske landshold kommer på besøg. Dermed er der også en chance for at se Laura Worsøe, der har fået sin fodboldopvækst i Odense, på målet. Den 22-årige målvogter glæder sig til gensynet med sin hjemby og håber på solid opbakning.

Kom til fodboldfest

Der er langt i mellem, at kvindernes fodboldlandshold kommer til Odense, men den 11. april klokken 18 skal landsholdet spille træningskamp mod Japan på Odense Stadion som en test inden sommerens VM-turnering. I den forbindelse har vi fået mulighed for at stille Laura Worsøe en række spørgsmål. Hun har nemlig haft sin fodboldopvækst i Boldklubben Marienlyst og har gået på Tornbjerg Gymnasiums elite-program. I dag vogter hun målet for Kolding og kæmper for også at blive førstevalg på landsholdet.

 

Billede af Laura Worsøe der er fodboldmålmand
Billede: James Whitehead

 

Hvordan kom du i gang med at spille fodbold?

 

Da jeg var 11 år, flyttede vi fra Vejle til Odense i Skibshuskvarteret. Min mor læste en artikel i avisen om et nyt pigehold i Boldklubben Marienlyst og foreslog, at jeg skulle starte for at møde nogle nye venner. Jeg havde altid dyrket masser af sport, men ikke fodbold, så jeg havde egentlig ikke så meget lyst til det, men jeg endte med at gøre det alligevel, og så blev jeg jo bare hængende.

Hvilken betydning havde sådan et lokalt fodboldmiljø for dig?

 

Det havde en kæmpestor betydning. Der var og er masser af ildsjæle i klubben. Bo Sundahl var min ungdomstræner. Han startede holdet og førte os hele vejen op fra U11 til senior. Vi havde en stor tryghed og kunne mærke, at lokalsamfundet bakkede os op. Alle var enige om, at det skulle være muligt for piger at spille fodbold i klubben. Det betød også meget, at det var tæt på min skole, og man kendte bare alle i klubben lige fra materialemanden til holdlederen. Det giver en god stemning og får en til at føle sig velkommen.

 

Det viste sig jo, at du havde et stort talent, og senere kom du på Tornbjerg Gymnasium. Hvordan var det at være en del af sådan et elitemiljø?

 

Det var godt at være en del af. Der var fokus på den individuelle elevs udvikling. Jeg havde fri til morgentræning, og der var altid hjælp at hente, når jeg skulle ud med landsholdet, så de støttede virkelig op om min fodboldkarriere. Gymnasiet og klubben havde også en god kommunikation, og studievejlederen talte sammen med trænerne og omvendt, hvilket gav et godt fællesskab med et stort fokus på, at man også skal have det godt mentalt som menneske.

Hvad betød det for din udvikling som menneske og fodboldspiller?


Det gav mig nogle gode år og hjalp til med at forme mig som menneske. Bo Sundahl har været med på sidelinjen, siden jeg var lille. Fodboldklubben og miljøet omkring klubben har hjulpet mig på rette vej og er en stor årsag til, at jeg er, hvor jeg er nu. Jeg havde aldrig selv troet, at jeg skulle spille på landsholdet, men Bo så mit potentiale og gav mig det, som der skulle til.

Du har spillet på alle landsholdene lige siden U14. Hvordan fungerer det med et socialt liv for et ungt menneske?


Heldigvis var både min folkeskole og gymnasium meget hjælpsomme, men det er klart, at der har været nogle klassefester og fødselsdage, som jeg ikke kunne komme med til, når vi skulle ud på ture. Men det ofrer man jo gerne, når man elsker sin sport og får nogle store oplevelser med den. Man er nødt til at lave nogle kompromiser, men heldigvis forstår de rigtige venner jo også, hvorfor det er nødt til at være sådan nogle gange.

Har du et godt råd til andre unge piger og drenge, som står foran en mulig professionel karriere?


Man skal være glad for det, som man laver. Det skal være sjovt at dyrke sin sport, for det kræver hårdt arbejde, og så er det altså nødt til også at være sjovt. Man skal huske at have sig selv med i det, og hvis man synes, at det er fedt, jamen så skal man bare give den gas.

Nu skal landsholdet spille i Odense for første gang i mange år. Hvordan er det at skulle spille i Odense?


Det er kæmpestort. Det er så vildt at kunne spille landskamp på sin egen hjemmebane. Jeg synes også, at det er stort for fynsk fodbold at få kampe på så højt et niveau til øen og byen, men personligt er det jo også fedt at kunne spille foran familie og venner. Jeg håber selvfølgelig, at jeg skal på banen. Det vil i hvert fald være god timing, men et fyldt Odense Stadion er fedt uanset hvad. Jeg håber, at vi kan trække en masse mennesker på stadion, så vi kan være nogle gode forbilleder for de unge piger, som allerede spiller eller måske overvejer at begynde, så de kan se, at man kan få sådan nogle oplevelser og et stærkt sammenhold, som vi har på landsholdet.

Hvad forventer du dig af kampen?


Det er en god kamp at måle os på inden VM, men det bliver spændende at se, hvad Japan kommer med, og hvordan vi reagerer på sådan et hold. Det bliver fedt at spille i Odense, og hvis der kan blive skabt noget af den stemning, som vi havde sidst i Parken, så bliver det en folkefest.

 

Læs mere om landskampen her

By- og Kulturforvaltningen