Spring til indhold

Tandbørstning for dig med bøjle på tænderne

Når du har bøjle på tænderne er det vigtigt, at du rengøre dine tænder ekstra godt.

Til dig med fast bøjle

En bøjle rummer mange kroge, hvor madrester og bakterier kan sætte sig. Madrester under bøjlen kan give huller i tænderne. Derfor er det vigtigt, at du børster både tænder, bøjle og tandkød grundigt - minimum 3 gange om dagen. Sørg for at både tænder og bøjle er børstet helt rene, inden du sover. Lav bløde cirkelbevægelser, når du børster, og kom godt rundt i alle kroge og på alle flader. Placer tandbørsten, så den børster både på tanden, brikken, der er limet på tænderne, og under ståltråden på bøjlen samtidigt. Brug også gerne en solotandbørste hver dag.

 

Til dig med aftagelig bøjle

Gem altid bøjlen i æsken. Skyl munden med vand eller børst tænder efter spisning (hvis muligt). Når du børster tænder, kan du samtidig børste bøjlen - men husk, at din bøjle ikke tåler tandpasta. Rengør i stedet bøjlen med koldt vand og evt. opvaskemiddel eller flydende håndsæbe min. 2 x om dagen. Skrub bøjlen med en tandbørste eller en neglebørste. Husk også at vaske bøjleæsken - put evt. æsken i opvaskemaskinen.

Hvis bøjlen trænger til ekstra rengøring - fx hvis den har fået kalkpletter - kan du blande 1 del vand og 1 del husholdningseddike og lægge bøjlen i blød i blandingen i en ½ time. Skyl efter med koldt vand. Hvis bøjlen er blevet misfarvet, kan du lægge den i en blanding af vaskepulver (med enzymer) og vand et par timer. Husk at vaske den grundigt bagefter.


Du kan læse mere om tandbørsteteknik for de forskellige slags tandbørster her

Sundhedsforvaltningen