Spring til indhold

Børne- og ungetandplejen

Gratis tandpleje til børn og unge under 18 år med folkeregister i Odense Kommune. Automatisk tilmeldt ved fødslen.

Børne- og Ungetandplejen i Odense Kommune og COVID-19 

Børne- og Ungetandplejen er åbent for alle behandlinger og undersøgelser og følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for brugen af værnemidler mv. 

 

Vi skal passe ekstra godt på hinanden i denne tid, fx ved at holde god afstand til hinanden, og det betyder, at vi ikke kan have lige så mange patienter på klinikkerne i løbet af en dag, som vi plejer.

 

Det er vigtigt, at du kontakter klinikken telefonisk og aftaler en tid, før du kan møde op. Har du fået en indkaldelse, må du også gerne møde på klinikken. 

 

Se mere om de enkelte klinikkers telefontider her.


Bemærk - der er andre åbningstider i sommerferien - se mere om kontakt og nødbehandlinger her

 

Husk også, at du, eller pårørende, ikke må møde på klinikken, hvis du er smittet med eller oplever symptomer på COVID-19.


Både du og pårørende, der følger dig til klinikken kan forvente at blive forhåndsscreenet før klinikbesøget. Center for Tandpleje forbeholder sig retten til at afvise patienter og pårørende, der udviser symptomer på COVID-19.


Se mere om Børne- og ungetandplejen og Covid-19 her

 

 

Samarbejdet med forældrene er den bedste forebyggelse af børns tandproblemer. Vi lægger stor vægt på kommunikation og information, og vi involverer forældre og børn så meget som muligt i processen.

Udvalgte tandlægebehandlinger udføres af tandplejere og klinikassistenter på delegation.

Tandplejen lægger vægt på, at forældre selv følger barnet til tandbehandling indtil barnet er i 10 års alderen. Bemærk venligst, at der ikke ydes tilskud til transport af hverken børn eller ledsagere.

 

Du kan her søge råd og vejledning om børns tænder.

Tandplejens bedste råd:

  • Børst tænderne rene to gange dagligt
  • Brug fluortandpasta
  • Børst dit barns tænder til 10-12 års alderen

Sunde tænder og en sund mund betyder langt færre tandlægebesøg – også når barnet er blevet voksen. Med din hjælp til tandbørstning holdes tandkød og tænder rene for bakteriebelægninger. Børn er ikke motorisk udviklet til at kunne børste tænderne helt rene, før de er 10-12 år gamle.

Første besøg:

Første besøg i tandklinikken er fra 1. januar 2019, når barnet fylder 1½ år. I vil automatisk få en indbydelse.
Undtagelse er børn, der er i stor risiko for at få huller før 1½-årsalderen.
Børn der er fyldt 1½ år før den 1. januar 2019, vil blive indkaldt til første besøg, når barnet fylder 3 år.

Børns behov for tandbehandling er forskellige:

Der er 12-24 måneder mellem tandundersøgelserne afhængig af tandfagligt niveau. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn, så i den mellemliggende periode tilbydes nødvendig forebyggelse og behandling.

Hvis I mener, at jeres barn har behov for en undersøgelse, er I altid velkomne til at kontakte os og aftale en tid. Vi træffes på alle skoledage.

 

Specialafdeling for kirurg mv.

Børn og unge kan ved behov henvises fra egen lokal tandklinik til specialtandklinikken på Grønløkkevej 30, 1. sal, for operationer eller tandbehandling i narkose. 
Bemærk venligst, at der ikke ydes tilskud til transport af hverken børn eller ledsagere. Dette gælder også for undersøgelser/behandlinger mv. uden for Odense Kommune.

Børn- og Ungeforvaltningen