Spring til indhold

Børne- og ungetandplejen

Gratis tandpleje til børn og unge til og med 19 år med folkeregister i Odense Kommune. Automatisk tilmeldt ved fødslen.

Samarbejdet med forældrene er den bedste forebyggelse af børns problemer med tænder. Vi lægger stor vægt på kommunikation og information, og vi involverer  forældre og børn så meget som muligt i processen.

 

Udvalgte tandlægebehandlinger udføres af tandplejere og klinikassistenter på delegation.

 

Tandplejen lægger vægt på, at forældre selv følger barnet til tandbehandling indtil barnet er i 10-års alderen. Bemærk venligst, at der ikke ydes tilskud til transport af hverken børn eller ledsagere.

 

Du kan her søge råd og vejledning om børns tænder.

Tandplejens bedste råd:

 • Børst dine tænder rene to gange dagligt
 • Brug fluortandpasta
 • Børst dit barns tænder til 10-12-års alderen

Sunde tænder og en sund mund betyder langt færre besøg til tandlægen – også når barnet er blevet voksen. Med din hjælp til børstning af deres tænder holdes tandkød og tænder rene for bakteriebelægninger. Børn er ikke motorisk udviklet til at kunne børste sine tænder helt rene, før de er 10-12 år gamle.

Første besøg:

Første besøg i tandklinikken er, når barnet fylder 1½ år. I vil automatisk få en indbydelse. I enkelte tilfælde vælger tandklinikken at indkalde før 1½ år.

Børns behov for tandbehandling er forskellige:

Der er som udgangspunkt 12-24 måneder mellem tandundersøgelserne. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn. Derved er det efter behov. Der kan i den mellemliggende periode tilbydes nødvendig forebyggelse og behandling.

Hvis I mener, at jeres barn har behov for en undersøgelse, er I altid velkomne til at kontakte os og aftale en tid. Vi træffes på alle skoledag - se kontaktinfo til din lokale klinik her.

 

Der kan være ventetid til undersøgelser

Vi mangler kollegaer til vores Børne- og ungetandpleje. Det betyder desværre, at du som bruger af tandplejen kan opleve ventetider til de almindelige undersøgelser. Det betyder også, at tilbuddet af tider kan være begrænset. Vi bestræber os på, at give jer den bedste mulige hjælp. Planlagte og/eller akutte tandbehandlinger tilgodeses altid.

 

Specialafdeling for kirurg mv.

Børn og unge kan ved behov henvises fra egen lokal tandklinik til specialtandklinikken på Grønløkkevej 30, 1. sal. Her er det for operationer eller tandbehandling i narkose. 
Bemærk venligst, at der ikke ydes tilskud til transport af hverken børn eller ledsagere. Dette gælder også for undersøgelser/behandlinger mv. uden for Odense Kommune.

 

Røntgenafdeling på Grønløkkevej 30

Klinikken udfører almindelige røntgenundersøgelser af tænder, kæber, kæbeled og kranium samt 3D-røntgen af et begrænset strålefelt i kæber.

Ved røntgenundersøgelser af tænder, hænder og kranium har Sundhedsstyrelsen vurderet, at der ikke er behov for beskyttelse af kroppen med blyforklæde.

 • En dags gennemsnitlig baggrundsstråling i DK giver effektiv dosis (µSv) på 8 µSv
 • Lille billede af tand giver 1 µSv svarende til 3 timer naturlig baggrundsstråling
 • Profilbillede, billede af hånd giver 3 µSv svarende til 8 timer naturlig baggrundsstråling
 • Oversigtsbillede af alle tænder giver 8 µSv svarende til 1 dags naturlig baggrundsstråling
 • 3D-optagelse af begrænset strålefelt (FOV 5X 5, 6x6) giver 36-69 µSv svarende til 4-9 dages naturlig baggrundsstråling
 • Flyrejse i 10 km højde i 1 timer giver 5-7 µSv svarende til 1 dags naturlig baggrundsstråling

 

Ny aftale om tandpleje til unge fra 18-21 år

Unge på 18-21 år bliver pr. 1. juli 2022 omfattet af tilbuddet om gratis tandpleje. Aftalen omfatter alle født efter 31. december 2003.

Den nye ordning betyder, at unge ikke længere skal udskrives, når de fylder 18 år. De kan fortsætte med at modtage tandpleje på deres vanlige, kommunale børne- og ungeklinik.

Unge født efter 31. december 2003 får også mulighed for at benytte fritvalgsordningen. Her kan den gratis tandpleje kan varetages på en privat tandklinik efter eget valg. For at modtage tilskud skal man udfylde en fritvalgsblanket - læs mere om Frit Valg her.

 

Særligt for årgang 2004: 

 • Er du årgang 2004, og er du udskrevet af den kommunale tandpleje? Ønsker du at fortsætte hos den private tandklinik, du har valgt? Så skal du udfylde en fritvalgsblanket. Læs mere om Frit Valg her. Ønsker du at komme tilbage til en kommunal børne- og ungeklinik, skal du kontakte den ønskede klinik. Alle årgang 2004 med bopæl i Odense Kommune har fået yderligere information i deres E-boks.
 • Er du årgang 2004, og er du ikke udskrevet fra den kommunale tandpleje, fortsætter du i din kommunale tandpleje. Klinikken kalder dig ind som vanligt. Ønsker du, at din tandpleje fremover skal ske på en privat tandklinik, skal du udfylde en fritvalgsblanket. Læs mere om Frit Valg her.

 

Styrelse for Patientsikkerhed - tilsynsrapporter

Styrelsen for Patientsikkerhed har udført tilsynsbesøg på Odin Tandklinik (01-06-2022) og Højme Tandklinik (01-06-2022). Den endelige tilsynsrapport Odin Tandklinik kan hentes via dette link og endelig tilsynsrapport Højme Tandklinik kan hentes via dette link.

Sundhedsforvaltningen