Spring til indhold
Nyhed

Odenses dagplejere får tid til ekstra rengøring

16-04-2020

Øget tryghed hos forældre og bedre arbejdsmiljø for dagplejerne. Det er formålet med beslutningen om, at Odense Kommunes dagplejere nu får bedre mulighed for at leve op til nye retningslinjer for rengøring.

Foto: Colourbox

Mens børnene efterhånden vender tilbage til deres kammerater i dagtilbud og skoler, er kravene til hygiejne og rengøring øget. Børnehuse og skoler får tilført ekstra hænder til at få gjort oftere rent end sædvanligt, men i den kommunale dagpleje ligger opgaven hos den enkelte dagplejer. 

Nu får Odenses ca 350 dagplejere frigjort to timer af deres ugentlig arbejdstid til ekstra rengøring. Det betyder, at åbningstiden ændres fra 48 timer til 46 timer om ugen - foreløbigt frem til og med 10. maj.  

- Børn og forældre har behov at føle sig sikre på, at dagplejeren har tilstrækkelig med tid til at leve op til de øgede krav om rengøring i hjemmet - en rengøring, det kan være svært at få tid til i en dagligdag, hvor opmærksomheden selvsagt er på de små børns ve og vel i det tidsrum, de er hos dagplejeren. Den tryghed kan vi nu give forældrene, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Legetøj skal vaskes hver dag

Sundhedsmyndighedernes retningslinjer for genåbningen af dagplejen indeholder en række øgede krav til hygiejne, rengøring og nye måder at tilrettelægge arbejdet på. Dagplejerne skal blandt andet vaske legetøjet hver dag, og de skal gøre alle kontaktflader rent hver dag - det vil sige alt, som børn og voksne har berøring med gennem dagen. 

Dagplejernes fagforbund, FOA, er glade for, at der nu tages hensyn til dagplejernes arbejdsmiljø.

- Dagplejerne har været bekymrede for, om de kunne nå at gøre ekstra rent, så det er virkelig glædeligt, at Odense Kommune har imødekommet den bekymring ved at reducere åbningstiden. Det giver dagplejerne bedre tid til at leve op til de øgede krav til hygiejne og rengøring i dagplejehjemmet på daglig basis, siger Hanne Winther, der er sektorformand for Pædagogisk sektor i FOA Odense.
 

Forældrene får indflydelse på åbningstiden

Der er lagt op til, at den enkelte dagplejer kan aftale med "sine" forældre, hvordan præcist åbningstiden ændrer sig, så det tilgodeser forældrenes aktuelle behov.

- Vi må hele tiden tænke kreativt og tilrette arbejdsdagen, så vi alle kommer bedst muligt gennem den nye hverdag under genåbningen. Jeg tror på, at også forældrene ønsker, at hygiejne og rengøring er højt prioriteret i denne tid, og jeg forventer, at de viser fleksibilitet i denne situation, ligesom vi beder forældrene i børnehusene og skolerne om, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Skulle der være tilfælde, hvor forældre ikke kan undvære den normale åbningstid på 48 timer, hjælper dagplejelederen med at finde en løsning.  
 

Odense Kommune har samlet en række spørgsmål og svar om genåbningen af dagtilbud her på hjemmesiden

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, mail: sucl@odense.dk, mobil: 30604419
Hanne Winther, sektorformand for Pædagogisk sektor, FOA Odense, mail: hawj@foa.dk, mobil: 23734049