Spring til indhold
Nyhed

For første gang blev to vindere hyldet med Ildsjæleprisen!

19-11-2020

Onsdag fejrede Frivilligcenter Odense 30-års jubilæum, og i samme forbindelse blev vinderen af Ildsjæleprisen 2020 kåret. Men for første gang var der ikke bare én, men hele TO vindere af Ildsjæleprisen! Stort tillykke til Fyns Døveforening og Red Barnet Odense, der med lige mange stemmer indtog en delt førsteplads.

Red Barnet Odense og Fyns Døveforening har vundet Ildsjæleprisen 2020

Odense Kommune har for 14. gang uddelt Ildsjæleprisen til en frivillig social forening, der igennem det seneste år har gjort en særlig indsats for Odenses udsatte og sårbare grupper.

På grund af Covid-19 er FrivilligGalla, hvor Ildsjælepriserne ellers plejer at blive uddelt, aflyst. I stedet blev vinderne af Ildsjæleprisen kåret ved Frivilligcenter Odenses 30-års jubilæum onsdag den 18. november. Kåringen blev streamet online fra Frivilligcenter Odenses Facebookside, så der var rig mulighed for at følge med i festlighederne hjemmefra.

Ildsjæleprisen blev traditionen tro overrakt af borgmester Peter Rahbæk Juhl til en frivillig social forening, der i særlig grad har været med til at gøre en forskel for en gruppe socialt udsatte eller sårbare mennesker i Odense.

På baggrund af indstillinger fra offentligheden var der udpeget tre nominerede til Ildsjæleprisen: Multihuset KIK IND, Fyns Døveforening og Red Barnet Odense.

 

Hele to vindere af Ildsjæleprisen 2020!

I år skulle prisen ikke kun gå til én - men hele to - vindere! Borgmester Peter Rahbæk Juel kunne nemlig afsløre, at Fyns Døveforening og Red Barnet Odense havde fået præcis lige mange stemmer, og begge foreninger blev derfor hyldet som vinderne af Ildsjæleprisen 2020. Vinderne løber ikke kun med æren, men modtager også 25.000 kr. til deling.

- Det er en stor anerkendelse at blive nomineret og også at vinde prisen! Nu hvor vi har vundet prisen tror vi endnu mere på, at vores aktivitetscentertilbud er et godt og vigtigt tilbud, der gør en forskel for andre. Vi er alle sammen pissestolte! sagde Malene Melander, der er aktivitetsleder for aktivitetscentret i Fyns Døveforening.

Fyns Døveforenings frivillige brænder for at nå ud til sårbare døve, der føler sig ensomme og isolerede. Gennem aktiviteter i foreningen kan døve og tegnsprogsbrugere møde ligesindede og skabe et socialt netværk, så ensomheden og isolationen mindskes. Desuden ønsker Fyns Døveforening at skabe mere fokus på denne gruppe af mennesker og styrke deres følelse af, at de har en værdi i hverdagen, og at de har noget at bidrage med som samfundsborgere på lige fod med andre.

Sara Ekknud Windell, formand for Red Barnet i Odense, var også meget stolt og glad, da hun modtog Ildsjæleprisen på foreningens vegne:

- Det betyder meget for os at vinde prisen, og vi er enormt glade og stolte! Vi er glade for, at der bliver sat pris på vores arbejde, og det mærker vi også, når vi er ude hos børnene. Jeg er mest glad på de andre frivillige i foreningens vegne. Vi har været ude med krea-pakker til familierne under corona, og lige om lidt skal vi ud med julehjælp til børnene. Jeg er også glad for, at vi nu har vi mulighed for at invitere børnene til en kæmpe fest, når corona er ovre, fortalte Sara Ekknud Windell, formand for Red Barnet Odense.

Red Barnet Odense omstillede sig hurtigt under Coronanedlukningen i foråret, så de straks kunne hjælpe sårbare og udsatte familier og børn på nye måder. Foreningen lavede bl.a. hjælpepakker til familierne, og de frivillige har løbende været i kontakt med familierne og hjulpet dem, så de ikke har følt sig alene.

 

Fire andre priser blev uddelt

Udover Ildsjæleprisen blev der i løbet af november også fundet vindere til Kickstarteren, Den Bæredygtige, Holdspilleren og Stjernen. Vinderne af disse priser blev også hædret med mere end æren.

Vinderne af Den Bæredygtige, Holdspilleren og Kickstarteren modtog en statuette, diplom, gavekurv og 5000 kr., som er sponsoreret af Odensekalenderen. Vinderen af Stjernen modtog en statuette, diplom, gavekurv og billetter til kulturoplevelser i Odense.

 

Kickstarteren

Vinderen af Kickstarteren blev Bolbro GIF - Idræt for Sindet

Kickstarteren belønner nytænkning og iværksætterånd og gives til en ny forening eller et nyt tiltag, der løser udfordringer for en socialt udsat eller overset målgruppe.

- Det er en kæmpe cadeau at få den her pris. Vi har jo ikke startet Idræt for Sindet for at vinde priser, men for at der skal være plads til alle, sagde Per Mortensen fra Bolbro GIF's bestyrelse.

Bolbro GIF vandt Kickstarteren for deres opstart af idrætstilbuddet Idræt for Sindet for mennesker med en psykisk sårbarhed, der i et år med Corona er kommet imponerende fra start. Tilbuddet giver den sårbare målgruppe mulighed for at mødes i positive og givende fællesskaber, der højner livskvaliteten.

 

Vinderen af Kickstarteren blev Bolbro GIF

Den Bæredygtige

Vinderen af Den Bæredygtige blev Home-Start Odense.

Den Bæredygtige sætter fokus på den bæredygtige tankegang og gives til en forening, der tænker i langsigtede og ansvarlige løsninger. Det gør Home-Start Odense:

- For Home-Start Odense er verdensmålene en del af arbejdet. Vores initiativer forbedrer klimaet, men først og fremmest er vores fokus at støtte småbørnsfamilier i at have en god og tryg hverdag - det er i høj grad også bæredygtighed. Derfor betyder det sindssygt meget for os at vinde. Vi er enormt stolte af, at nogen har nomineret os, og vi håber, at prisen vil få endnu flere til at lære os at kende, fortæller de glade modtagere af prisen.

Home-Start Odense har vundet Den Bæredygtige for foreningens brede forståelse af bæredygtighed i arbejdet med sårbare familier og genbrugsbutik i Storms Pakhus.

 

Home-Start Odense har vundet Den Bæredygtige

 

Holdspilleren

Vinderen af Holdspilleren blev Cykling uden alder Odense.

Holdspilleren fejrer det gode samarbejde mellem foreninger og evt. med virksomheder og kommune, og det var en overrasket formand for Cykling uden alder Odense, der modtog prisen efter en cykeltur med beboere på et af byens plejecentre:

- Vi er vildt beærede over at have vundet prisen. Det er et kæmpe klap på skulderen. Vi får så mange gode oplevelser og hyggelige stunder, når vi cykler med de ældre fra byens plejecentre, og det er i virkeligheden en gave i sig selv. Men vi er meget glade for anerkendelsen, fortalte formand Erik Moes, mens han modtog prisen på foreningens vegne.

Cykling uden alder Odense kåres med Holdspilleren for foreningens gode evne til at samarbejde med Odense Kommunes plejecentre og OK Aktiv, som står for aktivitetstilbud på de kommunale plejecentre og bosteder. Foreningens frivillige er med til at styrke fællesskabet og bryde ensomheden.

 

Vinderen af Holdspilleren blev Cykling uden alder Odense

 

Stjernen

Vinderen af æresprisen Stjernen blev Peter Bang.

Stjernen gives til en frivillig person, der har ydet en ekstraordinær og vedholdende frivillig social indsats i Odense by.

- Jeg kender sidste års vinder af æresprisen 'Stjernen' . Jeg syntes, at det var en så flot, velfortjent og respektfuld anerkendelse. Nu er det mig, der har fået årets ærespris, og så er jeg pludselig blevet mundlam. Jeg har en stor følelse af stolthed, fortæller Peter Bang.

Med afsæt i egen baggrund som tidligere misbruger og med et kæmpe frivilligt engagement gør Peter Bang hver dag en stor forskel for byens hjemløse og personer med misbrug. Peter er også kendt som "Manden med arret", og som frivillig ildsjæl sørger han bl.a. for donationer til byens hjemløse samt motivation og støtte til mennesker i misbrugsbehandling.

 

Vinderen af Stjernen blev Peter Bang

 

Rekordstort antal stemmer

For første gang blev vinderen af Ildsjæleprisen fundet gennem en online-afstemning, hvor alle, der havde lyst, kunne stemme på deres favorit til at vinde Ildsjæleprisen. Det betød et rekordstort stemmeantal på 577.

Alle tre nominerede var populære stemmeslugere: Fyns Døveforening og Red Barnet Odense fik hver 214 stemmer, mens 149 havde stemt på Multihuset KIKD IND.

 

Tidligere modtagere af Ildsjæleprisen

2019 Bydelssøstre

2018 Vollsmose Boxing

2017 Home-Start Odense

2016 Foreningen 2 timer om ugen

2015 Børns Voksenvenner

2014 Odense Ældre IT

2013 Samtaleboblen

2012 Den Fri Rådgivning

2011 Foreningen Frivillige i lokalområde 3

2010 NEFOS, Netværket for Selvmordsramte

2009 Center for Seksuelt Misbrugte

2008 Landsforeningen for udbrændte

2007 Havebæks Venner

Læs mere om Ildsjæleprisen her.

 
Kontaktinformation
  • Red Barnet Odense: Sara Ekknud Windell, sara@windell.dk, telefon: 2448 6566.
  • Fyns Døveforening: Malene Melander, mallomadsen@hotmail.com, telefon: 3177 2391 (træffes kun via mail eller sms)
  • Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Jon Bøge Gehlert, tlf. 2115 2910
  • For praktisk information: Sigrid Bolet, frivillighedskonsulent i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, tlf. 51 17 22 56