Spring til indhold
Nyhed

Digitalt rygestop: Nu kan du kvitte tobakken hjemme fra stuen

06-05-2020

Coronakrisen betyder, at mange kommunale tilbud til borgerne må nytænkes. Røgfrit Odense kan derfor nu, som noget nyt, tilbyde STOP-forløb som webinar. Odenseanere, der gerne vil være røgfri, kan fremover blive klædt på til varigt rygestop ved hjælp af et af Røgfrit Odenses online-kurser.

I denne særlige tid, hvor vi ikke kan mødes som vanligt, tilbyder Røgfrit Odense nu STOP-forløb digitalt. Har man taget beslutningen om at blive røgfri, behøver man altså ikke vente på, at landet åbner helt op igen. 

Webinaret er allerede taget godt imod af de første deltagere. Signe Unmack Larsen er 27 år og greb chancen for at deltage på et STOP-webinar:

- Jeg havde besluttet at melde mig til et rygestopkursus. Men så ramte Covid-19, og alle aktiviteter med fysisk fremmøde blev midlertidigt suspenderet. Heldigvis åbnede Røgfrit Odense i Odense Kommune op for rygestop-webinarer, hvor vi i mindre grupper mødes online og støtter hinanden i rygestoppet. Det har gjort, at jeg har kunnet kvitte smøgerne, og at jeg holder fast i beslutningen. Det virtuelle format erstatter foreløbigt det fysiske møde og gør det muligt, at man kan starte nu og ikke vente på, at samfundet åbner op igen, fortæller Signe Unmack Larsen.

Nærhed selvom man ikke kan være sammen
Hjemme fra stuen kan man sammen med 6-8 andre deltagere blive fri for tobakken og udveksle de erfaringer, man gør sig i forbindelse med stoppet. 

- Jeg har haft en positiv oplevelse med at afholde webinar, hvor seks deltagere var tilmeldt rygestopforløb online. Vi kan ikke være sammen i samme lokale, men vi kan se hinanden på skærmen, og det giver en samhørighed trods den manglende fysiske tilstedeværelse. Deltagerne har alle været meget positive omkring rygestop-webinaret, siger Christina Lykke, der er konsulent i Røgfrit Odense.

Christina Lykkes kollega i Røgfrit Odense, Sara Bang Birkeland, er enig i, at webinaret er et godt alternativ til det fysiske møde: 

- Jeg oplever, at folk er meget rummelige overfor hinanden, og stemningen er afslappet. Måske fordi man sidder i sin egen stue. Det giver mere taletid til den enkelte, også fordi holdene ikke er så store. Der opstår en nærhed på en anden måde, siger Sara Bang Birkeland, konsulent i Røgfrit Odense.

Corona kan føre til varigt digitalt tilbud
I stedet for at vente på at det bliver muligt at mødes fysisk til rygestop, tilbyder Røgfrit Odense nu en digital løsning, så borgerne også i fremtiden har mulighed for at deltage på et gruppebaseret STOP-forløb uden at skulle møde fysisk op.

- På sigt ser vi også denne løsning som en fast del af vores tilbud til de borgere, der ønsker at kvitte tobakken. Vi ved, at flere af de borgere, der deltager på vores forløb, er i særlig risiko pga. kronisk sygdom. Med et digitalt koncept kan vi sikre, at også borgere i risikogruppen har et tilbud, hvor de kan føle sig trygge og stadig blive fri for tobakken, hvis de ønsker det, siger Anette Stensgaard, der er projekt- og personaleleder i Røgfrit Odense. 

Fakta:

  • Et STOP-webinar består af 6-8 deltagere, som mødes online en gang ugentligt i seks uger. 
  • Her får man råd og vejledning af konsulenter fra Røgfrit Odense i forbindelse med sit rygestop. 
  • Går du med et ønske om at blive fri for tobakken? Så kontakt Røgfrit Odense på: rygestop@odense.dk eller 2443 4505

Læs mere om Røgfrit Odenses STOP-webinar 

Baggrund om Røgfrit Odense 
Røgfrit Odense er en enhed i Odense Kommune, der arbejder med at forebygge, at børn og unge begynder at ryge samt hjælper borgere, der ønsker at stoppe. Røgfrit Odense samarbejder med byens skoler, uddannelser, virksomheder, foreninger og organisationer for at blive tobakken kvit.
STOP-webinaret indeholder brugbar viden og værktøjer, som hjælper med at fastholde stoppet. Desuden får man dialog med konsulenten og de andre deltagere, øvelser samt erfaringsudveksling i forbindelse med stoppet. Forløbet er for alle, der ryger, bruger snus, vandpibe eller e-cigaretter og ønsker at stoppe. Det er gratis for alle borgere, der bor i Odense Kommune. 

Kontaktinformation

Anette Stensgaard, Projekt- og personaleleder, 3030 4927
Christina Lykke, konsulent i Røgfrit Odense, 2184 1272
Sara Bang Birkeland, konsulent i Røgfrit Odense, 2421 0358
Signe Unmack Larsen, deltager på STOP-webinar, kan kontaktes via Christina Lykke