Spring til indhold
Nyhed

Odense styrker indsatsen mod socialt bedrageri

26-04-2024

Nettet strammes om sociale bedragere, når Odense Kommune opnormerer Kontrolgruppen der opsporer og standser snyd med offentlige ydelser. Et nyt investeringsprojekt sikrer, at Kontrolgruppen tilføres to ekstra årsværk i en treårig periode

Snyd med proforma-adresser for at få ydelser som enlig, kontanthjælpsmodtagere, der arbejder sort, og en førtidspensionist, der arbejder som selvstændig med hårdt fysisk arbejde mange timer om dagen.

Kontrolgruppen arbejder målrettet på at opspore og standse mange forskellige former for socialt bedrageri, så pengene bliver brugt hos dem, der reelt har ret til ydelser.

I 2023 sparede Kontrolgruppens indsats de offentlige kasser for næsten 23 millioner kroner, hvoraf de 14,7 millioner kroner kommer Odense Kommune til gode.

I denne uge besluttede byrådet at udvide afdelingen fra 10 til 12 ansatte, og forventningen er, at de to ekstra medarbejdere vil opdage så mange flere sociale bedragere, at de ikke bare tjener deres egen løn hjem, men også sikrer en ekstra økonomisk gevinst for Odense Kommune.

I 2023 opnormerede man senest Kontrolgruppen med to årsværk, og dengang viste det sig, at der blev fundet og stoppet mere socialt bedrageri. Nettobesparelsen per medarbejder var således på cirka 1,5 mio. kroner både før og efter opnormeringen.

-        Sidst vi opnormerede Kontrolgruppen, så gav det sig også udslag i en større gevinst både brutto og netto. Det tyder på, at der stadig er mere snyd at finde, hvis vi sætter flere kræfter ind. Derfor sætter vi nu i en periode to medarbejdere mere ind i Kontrolgruppen. For det må ikke kunne betale sig at snyde med skatteborgernes penge, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

Investeringsprojekt

De to ekstra medarbejdere er finansieret som et såkaldt investeringsprojekt i perioden fra august 2024 til 2027, hvorefter det skal afgøres om de ekstra medarbejdere skal permanentgøres.

-        Én ting er de sager, som Kontrolgruppens dygtige medarbejdere opdager og standser, men man skal heller ikke undervurdere den præventive effekt. Jeg er overbevist om, at dem, som overvejer socialt bedrageri, tænker sig om en ekstra gang, når de hører, at vi nu opruster på området, sig beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

De økonomiske besparelser opgøres som en kombination af sparede fremtidige ydelser i en periode på 12 måneder og tilbagebetalingskrav efter en model, der er udviklet af Kommunernes Landsforening.

Kontaktinformation

Christoffer Lilleholt, Beskæftigelses- og socialrådmand, Odense, 30 60 43 56