Spring til indhold
Nyhed

Mere end 100 engagerede forældre brugte onsdag aften på skolebænken for at blive klogere på puff bars

18-01-2024

Det var et yderst velbesøgt informationswebinar, der onsdag aften blev afholdt i forbindelse med Odense Kommunes kampagne mod puff bars kaldet 'Puff til de gamle'. Webinaret var målrettet fagpersoner og forældre med interesse i at hjælpe børn og unge med at sætte grænser og sige fra overfor den nye type nikotinprodukter.

FOTO 2 -Vibe Kjøller Horth fortalte om Røgfrit Odenses undervisningstilbud.jpg

Der var stor interesse fra både forældre og fagpersoner, da tre eksperter i nikotinforebyggelse tonede frem på kampagnehjemmesiden pufftildegamle.dk onsdag aften.

Det skete som del af kampagnen 'Puff til de gamle', som er udviklet af Sundhedsforvaltningen i Odense Kommune som en indsats mod puff bars, og som blandt andet indeholder en storstilet videokonkurrence for kommunens 6.-8. klasser.

Aftenens webinar havde dog forældre og fagpersoner som den primære målgruppe.

- Vores kampagne går på to ben, for en stor del af løsningen på problemet med puff bars ligger i at få klædt både børn og deres forældre på til at tage snakken om nikotinprodukter. Derfor var onsdagens webinar fra start tænkt ind i paletten af tilbud, siger sundhedsrådmand i Odense Kommune, Tommy Hummelmose.

- Der var over 100 deltagere, der så med live onsdag aften, så det er rigtig godt. Nogle forældre var helt tydeligt bekymrede for deres børn og søgte råd og vejledning, mens andre havde mere faglig karakter. Derudover sætter vi pris på, at faglige konsulenter fra andre kommuner sendte deres opbakning under og efter webinaret, tilføjer han.

Foruden de mere end 100 deltagere onsdag aften, har yderligere cirka 300 forældre og andre interesserede fået tilsendt mails med link til optagelsen af aftenens webinar efter at have tilmeldt sig på kampagnesiden pufftildegamle.dk.

Mange gode spørgsmål fra forældre

På informationswebinaret talte Vibe Kjøller Hjorth, konsulent i Røgfrit Odense, Torben Vangsted, underviser og supervisor i Forebyggende Indsatser og Jacob Møller, konsulent hos Kræftens Bekæmpelse.

De tre eksperter klædte de mange interesserede forældre på til at tage en konstruktiv snak med deres børn om, hvorfor nikotinforbrug er farligt og vanedannende, og hvordan man hjælper børn og unge til at sætte grænser.

Efter webinaret var Vibe Kjøller Hjorth begejstret over de gode spørgsmål, der løbende blev sendt ind til studiet.

- Det var skønt at mærke interessen fra dem, der så med. Det bekræfter os fra Røgfrit Odense i, at det er et emne, der optager mange forældre og fagpersoner rundt om i Odense Kommune. Jeg håber, at dem, der så med, tog noget viden med sig hjem, som de kan bruge i dialogen med deres egne børn eller børn og unge, som de arbejder med, siger hun.

Webinaret blev afholdt som led i kampagnen Puff til de gamle, som 6.-8. klasse på alle kommunens skoler er inviteret til at deltage i.

Her opfordres eleverne til at lave informationsvideoer om puff bars med deres forældre som målgruppe. Målet med kampagnen er at engagere kommunens børn og unge og sætte deres viden og kompetencer i spil. Denne fremgangsmåde skal give de unge mennesker stof til eftertanke og lyst til at dele deres viden med deres kammerater - og forældre.

- Vi har valgt denne tilgang, fordi vi gerne vil vise vores børn og unge, at vi tager dem alvorligt, og at vi faktisk kan bruge deres input og viden i en så vigtig sag som denne. Det er et kæmpe problem, at puff bars er blevet så udbredt, og erfaringer fra Røgfrit Odense viser, at løftede pegefingre sjældent bringer noget godt med sig. I stedet forsøger vi os med samarbejde, så vi kan gøre hinanden klogere og få stoppet brugen af puff bars, siger Tommy Hummelmose.

Fik du ikke set webinaret live, men ønsker at blive klogere på puff bars?

Fik du ikke set webinaret live, kan det genses på kampagnehjemmesiden pufftildegamle.dk/webinar. Her kan du også læse meget mere om kampagnen.

Fakta om kampagnen 'Puff til de gamle'

  • Videokonkurrencen begyndte 8. januar.
  • Deadline for at indsende videoer til konkurrencen er 24. januar.
  • Alle 6.-8. klasser er inviteret til at deltage. Hver klasse må indsende én video til konkurrencen.
  • En jury udpeger tre vindere, som inviteres til prisoverrækkelse på Odense Rådhus den 31. januar.
  • Juryen består af en repræsentant for Kræftens Bekæmpelse, to repræsentanter fra Odense Fælleselevråd, Anette Stensgaard fra Røgfrit Odense, Susanne Crawley Larsen, rådkvinde og Tommy Hummelmose, rådmand.

Læs mere på pufftildegamle.dk.

Fakta om puff bars

  • Puff bars er et nyere nikotinprodukt i kategorien 'vapes'.
  • De er små elektroniske apparater, som man suger på, hvorefter røgen og nikotinen frigives.
  • Puff bars med smag er ulovlige i Danmark, men bliver stadig solgt på det sorte marked - typisk gennem sociale medier som Snapchat.
  • Ifølge Røgfrit Odense er der eksempler på elever helt ned til 4. klasse, som bruger puff bars.

Kontaktinformation

For nærmere information, kontakt:

Sundhedsforvaltningen og/eller sundhedsrådmand Tommy Hummelmose via presseansvarlig Joachim Næshave Christensen, telefon: +45 20 23 17 36