Spring til indhold
Nyhed

Fynske robotmastodonter bidrager til at skabe verdens bedste robotskole i Odense

29-06-2022

I samarbejde med robotvirksomhederne Universal Robots, Mobile Industrial Robots og OnRobot, de første af en række virksomhedspartnere, vil Odense Kommune forme verdens bedste robotskole, Odinskolen, i Odense. Gennem virksomhedsbesøg, gæsteundervisning, talentudvikling og støtte til teknologisk udstyr skal partnerskaberne være med til at realisere visionerne for den nye skole.

290622 Robotbyg.jpg

Den teknologiske og digitale udvikling går stærkt, både på nationalt og globalt plan. At navigere i fremtidens teknologiske virkelighed kræver nye kompetencer af os alle - men især af de generationer, der vokser op netop nu.

Endnu et skridt i retning af at gøre Odinskolen i Vollsmose til verdens bedste robotskole blev taget i dag, onsdag den 29. juni 2022. Det skete, da elevrådsmedlemmer fra skolen hjalp en lille robot, udstyret med hammer, i gang med det ombygningsarbejde, der over det næste halve år giver eleverne teknologiske undervisningsmiljøer i høj klasse. Skolens medarbejdere tager nu for alvor fat på at skabe indholdet til de nye rammer sammen med elever og samarbejdspartnere.

Når skolens elever omkring årsskiftet kan tage de nye lokaler i brug, vil de samtidig kunne trykke hænder med adskillige robotarme, doneret til skolen af nogle af byens fremtrædende robotvirksomheder. Som led i udviklingen af verdens bedste robotskole indgår Odense Kommune nemlig løbende partnerskaber med odenseanske og fynske robotaktører. Partnerskaberne indebærer blandt andet virksomhedsbesøg, temaforløb, gæsteundervisning, talentudvikling, støtte til ekskursioner og teknologisk udstyr.

De første virksomheder - Universal Robots, Mobile Industrial Robots og OnRobot - har allerede indgået partnerskabsaftaler, og det glæder borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel:

- I Odense bygger vi verdens bedste robotskole, fordi vi ønsker, at vores børn og unge bliver de dygtigste i verden til ikke bare at bruge teknologi, men også til at forholde sig både kærligt og kritisk til teknologien og de aftryk, den sætter på verden. Samtidig huser Odense en robotklynge af internationalt format og adskillige dygtige teknologivirksomheder, der alle har brug for kvalificeret arbejdskraft også fremover. Det er oplagt at forene de to størrelser: børnenes interessere for teknologi og virksomhedernes viden, erfaring og vækstpotentiale. Robotskolen er et vigtigt led i at gøre Odense til verdens bedste robotby, men de allerbedste bliver vi kun i samarbejde med eksperterne - virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne, siger borgmesteren.

Også hos Universal Robots er der begejstring for det nye samarbejde:

- Selvfølgelig skal verdens bedste robotskole ligge her i Odense, og i Universal Robots er vi utroligt glade for at være med i dette partnerskab, som gør robotteknologi til en integreret del af undervisningen. Vi glæder os til at introducere Odinskolens børn og unge til robotverdenen, og især til at vise dem, at robotter ikke bare er avanceret legetøj, men rent faktisk kan gøre en konkret forskel i menneskers liv og være med til at løse mange af de udfordringer, vores samfund står over for, siger Morten Boris Højgaard, Innovation Lab Manager i Universal Robots.

Møder teknologien hver dag

Den læringsmæssige målsætning for verdens bedste robotskole er især at styrke børn og unges kompetencer og interesser indenfor STEAM-fag (Science, Technology, Art, Engineering og Math). Skolen skal udover at være bydelens lokale folkeskole tiltrække de dygtigste børn fra hele Odense, som elsker at nørkle med software og robotteknologi, men undervisningen skal først og fremmest give alle elever på skolen de nødvendige teknologiske og digitale kompetencer og værktøjer - det handler om teknologiforståelse og dannelse, ikke om, at alle børn nu skal være programmører, fastslår Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand i Odense Kommune:

- I nær fremtid har Odense verdens bedste robotskole. Odinskolen bliver stedet, hvor teknologi og robot smelter sammen med folkeskolen, når den er bedst. Børn i alle klassetrin får mulighed for at arbejde med teknologi. Uanset om eleverne har særligt talent for teknologi, eller om de har andre interesser, så møder de teknologien hver dag, og børnene får højaktuelle faciliteter og muligheder. Odinskolen kommer forhåbentligt til at udklække nogle af de bedste it-ingeniører, men også verdens bedste SOSU-assistenter, lærere, murere, kokke og økonomimedarbejdere - fordi de som børn fik lov til at lære og lege med vores tids vigtige teknologiske værktøjer, siger hun.

Robotterne og teknologiforståelsen vil indgå både i eksisterende fag på skoleskemaet og som særskilte timer, og alle skolens børn og unge, lige fra SFO til 9. klasse, får glæde af undervisningen.

En attraktiv robotskole i en attraktiv bydel

Udpegelsen af Odinskolen som den folkeskole, der skal tilbyde verdens bedste robotundervisning, er ikke tilfældig. Med sin placering i Vollsmose, en bydel, der i disse og kommende år undergår en fuldstændig fysisk forandring, skal skolen - ved at tiltrække elever fra hele Odense - være med til at sikre, at fremtidens Vollsmose bliver en endnu mere attraktiv bydel med en blandet beboersammensætning.

- Vollsmose er et helt særligt område og vil fortsat have sin egen identitet efter transformationen som en blandet bydel ved åen med grønt hjerte. Jeg håber, at verdens bedste robotskole i partnerskab med robotvirksomhederne i Odense vil tiltrække elever fra hele byen og være med til at vækste grundlaget for kommende generationer, som blandt andet skal udvikle og arbejde med fremtidens robotter, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.

Beslutningen om, at Odinskolen skal være verdens bedste robotskole, er taget af Odense Byråd, der i forbindelse med det kommunale budget 2021 har sat 25 millioner kroner af til formålet.

Kontaktinformation

Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune, via presserådgiver Signe Kirstine Andersen, telefon 29 60 53 34, mail siman@odense.dk

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand i Odense Kommune, telefon 30 60 44 19, mail sucl@odense.dk

Søren Windell, by- og kulturrådmand i Odense Kommune, via pressetelefon i By- og Kulturforvaltningen, telefon 65 51 20 80

Christoffer Voss, Public Relations Specialist, Universal Robots, telefon 28 11 61 71

Fakta

Verdens Bedste Robotskole

  • Byrådet besluttede i april 2020 at fusionere de to skoler Abildgårdskolen og H.C. Andersen Skolen til den nye Odinskolen i forbindelse med "Den sidste Vollsmoseplan". Efter sommerferien 2022 går der 530 elever på Odinskolen.
  • Odense Byråd afsatte i første omgang 56 millioner kroner til modernisering af Odinskolens lokaler og indeklima.
  • En investering på 25 millioner kroner betyder nu yderligere ombygning af skolen. Ombygningen skal give eleverne på Odinskolen bedre muligheder for at arbejde med robotter og teknologiforståelse i undervisningen.
  • Ombygningen af robotskolen påbegyndes i sommeren 2022 med modernisering af den vestlige del af skolens nuværende vandrehal for etablering af et nyt science-torv.
  • Torvet er tænkt som synligt og centralt omdrejningspunkt for skolens arbejde med STEAM-fag, science og robotter, med tilhørende fleksibelt undervisningsrum til gruppe- og projektforløb for skolens egne elever og besøgende klasser.
  • I tilknytning til torvet etableres dedikerede fag- og værkstedslokaler til STEM-fag, MakerSpace og robotværksteder. Værkstederne etableres i eksisterende it-lokale samt en del af det nuværende læringscenter der adskilles med glasvægge samt depot/teknikrum der nedlægges og åbnes op ud mod torvet.
  • Som en del af indsatsen med at sikre, at Verdens Bedst Robotskole kan realiseres, arbejder Odense Kommune med at udvikle partnerskaber og samarbejder med relevante virksomheder og aktører, som kan sikre de rette ressourcer til skolens ambitioner.
  • Der er allerede samarbejder med blandt andre Tietgen Business, UCL - erhvervs- og professionshøjskole, Syddansk Erhvervsskole, robotvirksomhederne Universal Robots, Mobile Industrial Robots og OnRobot samt civilsamfundsaktører.