Spring til indhold
Nyhed

Odense Kommune sætter fokus på fædrene

06-09-2021

De kendte mødregrupper får nu selskab af et nyt tilbud til odenseanske fædre med småbørn. I dag åbner Fars Legestue. Her kan alle fædre til børn i alderen 0-5 år komme og være aktive sammen med deres børn og møde andre fædre, som de kan spejle sig i.

Far og baby kravler på gulvet med legeredskaber

Det har stor betydning for relationen mellem far og barn, at det gode forhold etableres i barnets første leveår. I årevis har det været almindeligt med mødregrupper. Selvom fædre i dag i høj grad deltager i både graviditetsforløbet, fødslen, pasning og opdragelse, så er der stadig ikke de samme muligheder for mænd, der vælger at holde barsel. Det vil Odense Kommune sammen med Forum for Mænds Sundhed nu gøre noget ved.

Øremærket barsel til fædre, som blev vedtaget i foråret 2019, træder i kraft i Danmark senest i juli 2022. Det forventes, at flere fædre vælger at holde barsel sammen med deres børn. Spørger man børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen, er Fars Legestue et initiativ, der kan være med til at gavne den stærke relation, fædre på barsel ønsker at opbygge med deres børn:
 
- Lige netop barsel er et område, hvor vi stadig oplever en enorm forskel mellem kønnene. De mange gode muligheder, vi har til mødre på barsel, findes ikke på samme niveau til fædre, der aktivt vælger barsel til, eller til familier, der ikke består af én mor og én far. Og det er rigtig ærgerligt. Når der ikke findes så mange aktiviteter og muligheder til fædrene, så kan det være med til, at nogle vælger barselsperioden fra. Jeg tror, at Fars Legestue kan have en god indflydelse på, at fædre har lyst til i stedet at vælge barselsperioden til, siger hun.


Nyt koncept i Odense

Der findes i dag flere legestuer i Odense, men ingen, der er forbeholdt fædrene. Derfor er det et helt nyt koncept, der kommer til Odense. Konceptet er inspireret af de godt 25 Fars Legestuer, der findes rundt omkring i Danmark.

Idéen med Fars Legestue er især at skabe et forum, hvor fædre kan være sammen med deres børn og møde andre fædre, og hvor en uformel stemning giver plads til, at samtaler om far-rolle og faderskab spontant kan opstå. Som en del af konceptet er der tilknyttet tre sundhedsplejersker, der deltager hver eller hver anden gang for at svare på de spørgsmål, fædrene måtte have.

- Som sundhedsplejerske oplever jeg, at fædre i dag er meget involverede og engagerede i deres børn. Fædrene, vi møder, lægger vægt på at være nærværende, at have kontakt og ønsker i høj grad at have tid sammen med deres barn. Det har stor betydning for fædrene at blive betragtet som en lige så vigtig forælder i sin rolle over for både mor og barn, fortæller sundhedsplejerske fra Sundhedsplejen Nord i Odense, Charlotte Paarup.

En del af projekt Far for Livet

Fars Legestue er åbnet i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed, der har projekt Far for Livet, som er støttet af Nordea-Fonden. Glæden ved det nye samarbejde er heller ikke til at tage fejl af hos sekretariatschef i Forum for Mænds Sundhed, Mie Møller Nielsen:

- Vi er utrolig glade for at Odense Kommune vil være med til at skabe gode rammer for fædre og børn ved at åbne en Fars Legestue. Vores arbejde med fædre viser, at mange fædre ønsker at være mere aktive sammen med deres børn, men de ved ikke altid, hvor de skal finde disse aktiviteter. Derfor er Fars Legestue et rigtig godt koncept til at invitere fædre med deres børn indenfor.

Fakta

• Fars Legestue er for alle fædre med børn i alderen 0-5 år.
• Fars Legestue foregår i Bolbro Brugerhus, indgang L, 5200 Odense V, hver mandag kl. 12-15.
• Der er ikke tilmelding, så man kan som far vælge at komme og deltage i det tidsrum, der passer ind i hverdagen.
• Der findes 25 Fars Legestuer i hele Danmark.
• Fars Legestue i Odense er etableret i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed, der har projekt Far for Livet, som er støttet af Nordea-Fonden.

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, mobil: 30604419
Mie Møller Nielsen, sekretariatsleder og næstformand hos Forum for Mænds Sundhed, mob: 20301589
For flere informationer om Fars Legestue i Odense: Mette Lind Sørensen, teamleder, Sundhedsplejen, mob: 21684985