Spring til indhold
Nyhed

Endelig kan baggårdsbutikken slå dørene op

27-10-2021

Borgerne fra Center for Socialpsykiatriske Dagtilbud byder på håndlavet keramik, kage og loppefund, når de den 29. oktober åbner ny butik på Kochsgade.

Baggårdsbutikken - CSD

Jette Pedersen, der er rehabiliteringsmedarbejder og Jane Schønberg, der er bruger af Center for Socialpsykiatriske Dagtilbuds tilbud, var klar til at åbne butikken for mere end halvandet år siden, men på grund af Covid-19 måtte de udskyde åbningen. Nu er de forventningsfulde og mere end klar med den nye butik, der ligger i baggården i CSD-lokalerne på Kochsgade.

Baggårdsbutikken, som den nye butik hedder, bugner af produkter, der er fremstillet af borgerne i deres værksteder, hvor der både bliver produceret keramik, strik og fuglehuse i træ. Derudover kan de besøgende gå på jagt i butikken efter gode loppefund, som borgerne selv har støvet op. Borgerne har nemlig blik for, hvad der kan sælges videre med fortjeneste, og hvilke produkter, der kan komplementere de varer, de selv har produceret.

Butikken drives af passionerede borgere

Det er Center for Socialpsykiatriske Dagtilbud (CSD), der med en bred vifte af forskellige socialpsykiatriske dagtilbud til mennesker med en sindslidelse, står bag den nye butik.

"Vi har manglet vores eget sted, og butikken er et led i vores rehabiliterende indsats, hvor vi i vores borgerforløb kan tænke butikken ind i vores aktivitetsskema. Butikken er drevet af borgere, der lever med en sindslidelse, og alle interesserede borgere, der kommer i CSD, kan være en del af butikken, hvis de har interesse for det. Det er borgernes butik, og sammen med vores værksteder har vi pludseligt fået et fælles mål om at skabe en butikssucces", fortæller Jette, der er tovholder i butikken.

"Det er en forløsning, at vi nu kan åbne. Hver gang, vi har fået noget ind i butikken, bliver det købt af borgere og medarbejdere, inden vi får set os om. Og butikken er ikke engang åbnet endnu. Så vi har store forventninger", fortæller Jane, der er ansat i skånejob i butikken. Jane er uddannet i butik, og hun var derfor et oplagt valg til butikken. Sammen med en anden kollega i skånejob står hun blandt andet for salg og nye varer.

Åbningsdag med gode tilbud, musik og forfriskninger

Til åbningen fredag 29. oktober vil der være forfriskninger, gode tilbud og livemusik i butikken, hvor også rådmand på ældre- og handicapområdet i Odense, Søren Windell, kommer for at byde velkommen og indvi butikken.

"Det bliver en festdag, som jeg ser meget frem til at være en del af. CSD's nye butik er endnu et bevis på, at vi alle sammen har brug for at være en del af et fællesskab og for at bruge de kompetencer, vi har, til noget. Jeg håber derfor, at Baggårdsbutikken bliver en stor succes, og at odenseanerne vil lægge vejen forbi, når de skal købe en unik vare, selvom den ligger lidt uden for centrum", siger Søren Windell.

Med butikken åbner psykiatrien op for omverdenen

Ud over at være et aktivitetstilbud, der skaber håb og formål med hverdagen for borgerne i CSD, har Baggårdsbutikken også et andet vigtigt formål, nemlig at aflive myter om psykisk sygdom.

"Vi har tidligere haft en butik inde i byen, hvor vi har solgt vores produkter. Ligesom dengang er vores formål at få vores borgere videre ud i byens handelsliv, så vi kan vise, at psykiatrien er fyldt med kompetencer, og at vores borgere er dejlige, levende mennesker, som godt kan arbejde nogle timer på trods af deres sygdom. Med butikken viser vi, at psykiatriens borgere har mange arbejdsevner og gode egenskaber", fortæller Jette Pedersen.

Da CSD før Covid-19 havde pop up-butik i centrum i forbindelse med julen, oplevede de, at flere borgere fik mod på og lyst til at arbejde i butik.

"Der var en gejst, og vi følte os helt høje af kunderne, stemningen og salget, fordi vi normalt ikke lavede noget specielt. Vi fik nogle gode snakke, og der var flere, der fik øjnene op for butiksarbejdet. Vi vil gerne have, at lokalsamfundet kommer her til os, og vi har plads til både besøgende i butikken og for eksempel til pensionistklubben, der vil komme og drikke en kop kaffe og spise et stykke kage" opfordrer Jane.

Overskuddet fra butikken i Kochsgade går til dagtilbuddene i psykiatrien.

Kontaktinformation

Søren Windell, rådmand på ældre- og handicapområdet i Odense: 30 70 36 93

Jette Pedersen, rehabiliteringsmedarbejder og tovholder i Baggårdsbutikken: 40 27 99 48

Adresse: CSD Odense, Kochsgade 31A, 5000 Odense C

Åbningstider: Tirsdag 10-16, torsdag 10-18, fredag 10-18 og første lørdag i måneden 10-14.