Spring til indhold
Nyhed

Odense skal have en Danmarkslund

23-06-2020

I dag tog By- og Kulturudvalget første skridt mod etableringen af en såkaldt Danmarkslund i Odense. Her kan private og virksomheder plante træer til minde om personer og begivenheder. Sammen med organisationen Plant et Træ har Odense Kommune udvalgt et areal på 5.100 m2 ved Hollufgård til første etape af Danmarkslunden.

Gennem en årrække har den almennyttige organisation Plant et Træ haft en Danmarkslund ved Aarhus, hvor privatpersoner og virksomheder kan plante træer til minde om personer eller begivenheder.

Nu ønsker Plant et Træ at etablere en Danmarkslund i Odense, og ved dagens møde vedtog By- og Kulturudvalget at indgå en samarbejdsaftale med Plant et Træ samt stille 5.100 m2 kommunal landbrugsjord ved Hollufgård til rådighed for første etape af Danmarkslunden.

- Det er en utrolig smuk tanke at kunne plante et træ til minde om personer eller skelsættende begivenheder. Jeg er glad for, at vi har fundet et velegnet kommunalt område, og at forslaget til Kommuneplan 2020 tager hensyn til fremtidige udvidelser af området, for jeg tror, at der vil blive taget godt imod muligheden. Et mindested som Danmarkslunden er godt for sjælen og naturen, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Samarbejdsaftale om mindelund

I Danmarkslunden vil der blive plantet træer med cirka 12 meters mellemrum, så de kan stå som "solitærtræer" i mange år. Erfaringer fra Aarhus viser, at egetræer, som kan blive flere hundrede år gamle, er de mest populære. Træerne skal købes gennem Plant et Træ, og alle indtægterne tilfalder organisationen.

- Danmarkslunden - en lund i Danmark er indbegrebet af tilstedeværelse. Minder, der synliggøres nu - til fremtidig reflektion. Vi oplever Danmarkslunden som et samlingssted, hvor familier, venner og virksomheder mødes til plantningen af deres træ, for så senere at komme tilbage på særlige mindedage og samtidigt følge træets udvikling. Det glæder os meget ved Plant et Træ at der fremover også vil være denne mulighed i Odense, i hjertet af Danmark, siger Jens Døssing, landsformand for Plant et Træ.

Efter vedtagelsen i udvalget vil By- og Kulturforvaltningen iværksætte en VVM-screening for at afklare, om der er pligt til at gennemføre en VVM-redegørelse. Det er forventningen, at samarbejdsaftalen mellem kommunen og Plant et Træ vil kunne træde i kraft den 1. oktober 2020.

Plant et Træ forudsætter dog, at der kan findes en lokal samarbejdspartner, som kan slå græsset under træerne. I Aarhus bliver der samarbejdet med Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, og det er forventningen at finde en lignende partner i Odense.

Der kan købes et træ til Danmarkslunden i Odense her.

Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf.: 20 91 10 31

Jens Døssing, Landsformand for Plant et Træ, tlf.: 31 47 40 02