Spring til indhold
Nyhed

Odense Bibliotekerne styrker læselyst og fællesskaber med tilskud fra Kulturministeriet

12-11-2020

Tre kommende projekter hos Odense Biblioteker og Borgerservice skal øge læselysten hos børn, skabe anderledes kulturaktiviteter og forhindre ensomhed blandt studerende med nye studiefællesskaber.

Odense Biblioteker og Borgerservice har fået støtte fra Kulturministeriet til tre nye projekter i den kommende tid.

Der er nye og spændende biblioteksprojekter på vej i Odense. Onsdag fik Odense Biblioteker og Borgerservice nemlig besked om, at Kulturministeriet giver et tilskud på knap 1,5 millioner kroner til tre nye projekter i Odense.

De tre projekter henvender sig til både børn, unge og voksne. Dermed kan alle brugere af biblioteket se frem til, at de nye projekter rulles ud. Det handler blandt andet om at øge fortælle- og læseglæden hos børn, invitere lokale interessegrupper ind i biblioteket og skabe studiefællesskaber for studerende for at undgå ensomhed og frafald på uddannelser.

- Vi arbejder i den grad med, at bibliotekerne i Odense skal være meget mere end et sted, hvor man går hen og låner en bog. Med de nye projekter, som Kulturministeriet har givet tilskud til, rykker vi endnu mere på forståelsen af, hvad vores biblioteker kan. Jeg ser for eksempel et stort potentiale i, at vi inviterer unge studerende ind i studiefællesskaber på biblioteket, så vi styrker det sociale studieliv og forhåbentlig gør noget ved den ensomhed, som mange oplever, når de flytter til en ny by for at studere, siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen, Christoffer Lilleholt (V).

Biblioteket udvikler sig

Tilskuddet på knap 1,5 millioner kroner fra Kulturministeriet er et markant af slagsen, og det betyder, at bibliotekerne i Odense får en del flere muskler at arbejde med i de nye projekter. Den samlede pulje fra Kulturministeriet lyder på 13,6 millioner kroner.

- Vi betragter tilskuddet fra Kulturministeriet som en stor anerkendelse af, at vi faktisk udvikler og gennemfører nogle meget relevante projekter i Odense Bibliotekerne. Mange biblioteker i Danmark ønsker at få andel i puljen, men når vi får et så markant tilskud til tre meget forskellige projekter flere år i træk, så er det også et signal om, at vi rykker i den rigtige retning og udvikler vores biblioteker på en måde, der både giver os statslige midler at arbejde med her i Odense og vækker opsigt andre steder i Danmark, siger chef for Biblioteker og Borgerservice, Kent Skov Andreasen.

Odense Biblioteker og Borgerservice har fået tilskud til følgende projekter:

Hør min tegning - børn tegner og fortæller - 324.200 kroner

Projektet skal løfte de kreative processer omkring billeder og fortællinger for børn. Med afsæt i workshops med billedkunstnere og fortællere imødekommer projektet de børn, som ikke har bogen og det skrevne ord som førsteprioritet og skaber dermed fortælleglæde og kompetencer i fiktion hos børnene.

LIBRARY TAKEOVERS - 692.700 kroner

Kulturforbrugere i dag har nye behov, der stiller krav om nytænkning i bibliotekernes huse i forhold til at kunne omfavne brugernes virkelighed. I 'LIBRARY TAKEOVERS' er lokale interessegrupper værter for biblioteket, hvor de selv skaber kulturaktiviteter. Aktiviteterne tager udgangspunkt i lokale interessegruppers behov og udtryk. For eksempel kan en spejdergruppe sætte fokus på bæredygtighed, en kunstnergruppe kan lave en formidlingsplatform, seniorer kan lave en fortælle-lounge eller en gruppe unge skaber en litteraturscene.

Studiefællesskaber i kulturelle rammer - 470.000 kroner

Sammen med studerende og influencers vil projektet kickstarte studiefællesskaber med udgangspunkt i kulturelle tilbud. Projektet arbejder ud fra antagelsen om, at fælles deltagelse i kulturelle aktiviteter modvirker ensomhed og styrker det sociale studieliv. Undersøgelser peger på, at hver 8. nye studerende er ensom, og at ensomhed på studiet er den fjerdestørste årsag til frafald. Tendensen er kun blevet forstærket af Covid-19. 
 

Kontaktinformation

Christoffer Lilleholt, By- og Kulturrådmand, tlf. 30 60 43 56

Kent Skov Andreasen, Odense Biblioteker og Borgerservice, tlf. 20 12 44 00

By- og Kulturforvaltningens pressetelefon: 65 51 20 80