Spring til indhold
Nyhed

Nyt tryghedskort skal gøre busrejsen nemmere for mennesker med demens

23-09-2020

Odense Kommune har i samarbejde med FynBus udviklet et særligt tryghedskort til mennesker med demens. Kortet hedder Mælkebøttekortet og har til formål at gøre det mere trygt for mennesker med demens at tage bussen.

Med inspiration fra den demensvenlige, engelske by Crawley, lancerer Odense Kommune nu et lille, diskret tryghedskort målrettet mennesker med demens i et tidligt stadie, som gerne stadig vil benytte busserne på egen hånd. Kortet hedder Mælkebøttekortet og kan vises til chaufføren, når man påbegynder sin rejse. FynBus' chauffører er uddannede til at vide, hvad kortet betyder, og når man viser det, får chaufførerne et diskret hint om, at her er en passager med demens, som måske får brug for en hjælpende hånd under rejsen.

Odense skal være demensvenlig

Mælkebøttekortet er gratis og er endnu et tiltag i Odense Kommunes mange bestræbelser på at gøre Odense til en demensvenlig by. Søren Windell, der er rådmand på ældre- og handicapområdet, er begejstret.

"Mælkebøttekortet gør det muligt for mennesker med demens at bevare deres værdighed i busserne, fordi demenssygdommen forbliver en privatsag mellem passageren og chaufføren - man behøver ikke engang at sige noget, når man viser det. Samtidig gør kortet det muligt at bevare sin selvstændighed ved, at man som demensramt kan bruge sin by på egen hånd i længere tid."

Til en start er Mælkebøttekortet et samarbejde med FynBus, men ønsket er over tid at brede det endnu mere ud.

"Vi håber, at Mælkebøttekortet bliver et kort, man som demensramt kan bruge i mange forskellige sammenhænge i byen. Både i busserne, men også meget gerne i butikker, på biblioteket og i svømmehallerne, så det vil vi arbejde for," siger Søren Windell.

FynBus hjælper på vej

Hos FynBus er det et stort ønske, at alle skal have muligheden for at tage med bussen, og derfor hilser man det nye initiativ velkommen og glæder sig, til Mælkebøttekortet bliver taget i brug.

"Vi støtter op omkring en inkluderende by, og derfor har vi de seneste to år i samarbejde med Demensvenligt Odense og Alzheimerforeningen været i gang med at uddanne vores chauffører til at blive demensvenner. Mælkebøttekortet er et nyt og godt tiltag, der skal være med til at sikre, at også kunder med en demenssygdom får en god og tryg bustur. Vores chauffører er i hvert fald klar til opgaven," udtaler Jan Gudmann Hansen, der er produkt- og markedschef hos FynBus.

Hvorfor hedder det Mælkebøttekortet?
Mælkebøtten som symbol på det nye transportkort er nøje udvalgt. Valget er bl.a. faldet på Mælkebøtten, fordi den med sit specielle udseende er let genkendelig, og fordi den er forbundet med håb: Når man puster til frøene, må man jo nemlig ønske og håbe.

Sådan får man et Mælkebøttekort

Det er vigtigt at pointere, at man ikke kan rejse på Mælkebøttekortet. Kortet er et supplement til rejsekortet eller en af de andre billetløsninger, som FynBus tilbyder, og har udelukkende til formål at skabe tryghed på rejsen. Det nye Mælkebøttekort er gratis. Og hvis man som borger gerne vil have et, kan det afhentes følgende steder:

Demens i Centrum

Slotsgade 5, 2. tv

5000 Odense C

Demensfællesskabet

Fra 19/10: Skibhusvej 52 B, 5000 Odense C

Ældreidrættens Hus

Stadionvej 50

5200 Odense V

Kontaktinformation

Søren Windell, rådmand på ældre- og handicapområdet: 30 70 36 93.

Jan Gudmann Hansen, produkt- og markedschef hos FynBus, 30 67 11 55.

Ane Caspersen, konsulent for Demensvenligt Odense: 20 41 63 02.