Spring til indhold
Nyhed

Nye lysanlæg ved Marienlyst sikrer bedre lys og mindre CO2

26-04-2020

Både brugere, naboer og miljøet kan glæde sig over de nye lysanlæg, der er opsat ved to af Boldklubben Marienlysts fodboldbaner og i multihallerne. Lyset bliver bedre for spillerne, mens lysforurening og CO2-udledningen er reduceret.

Der bliver ikke dyrket meget sport i disse tider, men når coronakrisen er vel overstået, kan fodboldspillere og brugere af multihallerne ved Boldklubben Marienlyst glæde sig over nye og moderne LED-lysanlæg.

Projektet er gennemført i samarbejde mellem By- og Kulturforvaltningen og Boldklubben Marienlyst, og arbejdet er udført af virksomheden Eco-Power. Formålet har været at lave en energioptimering, som gavner alle - elite, bredde, naboer og klimaet.

- Det er vigtigt, at vi har øje for miljøet, når Odenses fritids- og idrætsfaciliteter bliver forbedret. De nye lysanlæg beskytter naboerne mod lysforurening og begrænser CO2-udledningen med næsten 80 tons om året, mens brugerne får optimale forhold. Vi taler altså om en model, som giver mening for alle parter, og jeg håber, at brugerne bliver glade for deres nye anlæg, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Mere lys for færre penge

De nye lysanlæg er finansieret ved at fastlåse det kommunale tilskud til el i hele projektperioden samt de kommende besparelser på eludgiften for Boldklubben Marienlyst. Dermed er der skabt mulighed for projektet, som omfatter følgende tiltag:

  • Fodboldbane 1 lever nu op til kravene for afholdelse af kampe i 2. division
  • Fodboldbane 2 har fået fjernet en lysforurening, som tidligere var til stor gene for naboerne
  • I Multihallerne kan der nu afholdes volleyball kampe på eliteniveau og med TV-Optagelse
  • Kontormiljøet og cafeen har fået moderniseret deres indeklima, så det i dag fremstår brugervenligt

Samlet set er elforbruget til lys ved dagligt brug reduceret med mellem 65 og 70 procent, og det glæder centerchef i Marienlystcentret Kaj Jeppesen.

- Vi er selvfølgelig begejstrede for de nye anlæg, men jeg er også glad for, at det ikke har medført større udgifter. Tværtimod. LED-teknologien betyder, at vi vil spare både på strømforbruget og vedligeholdelsen, så det gavner os på kort og lang sigt, siger Kaj Jeppesen.

Hos Eco-Power er der også tilfredshed med projektet.

- Jeg synes, at det har været et ganske enestående projekt, hvor hverken kommune eller forening har haft forøgede udgifter. Vi har fået moderniseret lyssiden på en facon, som rækker godt ind i fremtiden, og det betyder, at hele centret fremstår med en væsentlig forbedret klimavenlig og grøn profil, siger John Hansen fra Eco-Power.

Projektet forventes afsluttet i løbet af uge 17, så alle faciliteterne vil stå klar til brug og bare vente på, at foreningslivet åbner igen på et tidspunkt.

Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf.: 2091 1031

John Hansen, Eco-Power, tlf.: 2191 1193