Spring til indhold
Nyhed

Nu testes de første personer i Odenses nye COVID-19-testcenter

22-04-2020

Onsdag modtager de første medarbejdere fra sundheds- og ældreområdet i Odense en invitation til at blive testet for coronavirus. Flere end 300 medarbejdere kan testes dagligt i løbet af den første uge. Det handler om at skabe tryghed for både medarbejdere og sårbare borgere, siger borgmester Peter Rahbæk Juel. 

De første medarbejdere fra Odense Kommunes ældre-, handicap- og sundhedsområde kan fra onsdag den 22. april blive testet for COVID-19 i et nyetableret testcenter ved Højstrup. På tværs af landet står fem testcentre nu klar til at udvide testkapaciteten. 

Odense er som en af fem kommuner udvalgt som forgangskommune for den udvidede nationale teststrategi. I løbet af den første uge vil medarbejdere fra ældre-, handicap- og sundhedsområdet modtage en testinvitation i eBoks, og siden hen vil flere medarbejdere og privatpersoner kunne blive testet. De første invitationer er netop udsendt, og op til 320 personer kan testes hver dag.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel glæder sig over, at testcentret nu er klar.

- Testcentret er i første omgang et tilbud til medarbejdere, som arbejder tæt på vores sårbare borgere som ældre eller syge. Det er et tilbud, som skal skabe tryghed, så man som medarbejder får en vished for, om man bærer rundt på smitte, selvom man ikke har symptomer. Jeg kan godt forstå, at medarbejdere kan føle sig usikre på, om de er smittet og dermed risikerer at smitte eksempelvis en beboer på et af vores plejehjem. Testcentret skal være med til at øge trygheden, siger Peter Rahbæk Juel. 

Flere og flere kan testes

Ifølge Charlotte Scheppan, sundhedschef i Odense Kommune, vil testcentret gradvist invitere flere typer medarbejdere og personer ind til test.

- I de første syv dage inviterer vi medarbejdere fra ældre-, handicap- og sundhedsområdet til at blive testet, og så ser vi på erfaringerne fra den første uge og udruller den videre testning derfra. Næste skridt kan være medarbejdere fra andre forvaltninger, men her afventer vi nærmere information om den overordnede teststrategi fra Statens Serum Institut, siger Charlotte Scheppan.
 
Peter Rahbæk Juel supplerer:

- Muligheden for at teste bliver hele tiden udvidet, og det er vigtigt at huske, at hvis man som privatperson oplever symptomer, skal man henvende sig til sin egen læge, siger han.


 

FAKTA: Fem testcentre
Regeringen har udvidet corona-teststrategien, så personer, der ikke har symptomer på COVID-19, kan blive testet. Der er etableret testcentre i Odense, Aarhus, Aalborg, København og Næstved.

• Formålet med centrene er at understøtte, at Danmark gradvist kan genåbnes, uden at smittespredningen stiger til et niveau, hvor det udfordrer kapaciteten i sundhedsvæsenet.

• De personer, der i første omgang kan blive testet i centrene, er personale i ældre-, handicap-, sundheds- og socialsektoren. På sigt kan det også være personer, der har været i nær kontakt med personer med COVID-19, og repræsentative udsnit af befolkningen.

• Til og med 29. april testes kun medarbejdere i de fem kommuner, hvor centrene er etableret.

• Testcentret i Odense har en daglig kapacitet på test af op til 320 personer. De første personer forventes testet den 22. april. Testcentret er placeret på Vibelundsvej ved Højstrup.

• I testcentret i Odense vil det i den første uge være medarbejdere på ældre-, handicap- og sundhedsområdet uden symptomer, som kan blive testet. Medarbejderne vil modtage en invitation via eBoks og kan derefter booke tid elektronisk. Det er frivilligt, om man vil testes.

• Inden for få uger forventes det, at der også kan testes for, om personer har været smittet - såkaldte serologiske antistoftest.

Kontaktinformation

Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Jon Bøge Gehlert, mobil: 21 15 29 10
Charlotte Scheppan, sundhedschef i Odense Kommune, mobil: 51 21 31 64