Spring til indhold
Nyhed

H.K.H. Kronprinsessen gæster særlig sæsonåbningskoncert hos Odense Symfoniorkester

20-08-2020

Når Odense Symfoniorkester den 3. september ruller den røde løber ud til en ny sæson, bliver det med deltagelse af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen, som har takket ja til invitationen fra Odense Kommune. Kronprinsessen gæster Odense Koncerthus i sin egenskab af protektor for foreningerne Psykiatrifonden og SIND. Foreningerne har sammen med Odense Symfoniorkester indledt et særligt samarbejde om koncertrækken, "Mind the Music", der sætter fokus på psykisk sårbarhed og musikkens beretninger.

De menneskelige sind bag noderne

Når kunsten bevæger sig rundt om det psykisk vanskelige, skaber den også rum for forståelse.

Med afsæt i de menneskelige historier bag den symfoniske musik, er Odense Symfoniorkester gået sammen med Psykiatrifonden og SIND om at skabe konceptet, "Mind the Music". Der er tale om en serie bestående af 6 symfoniske koncerter, der er dedikeret til udvalgte komponister, der har beriget den fælles kulturskat fra krydsfeltet mellem det raske og det syge sind. Koncerterne har til hensigt at aftabuisere psykisk sårbarhed, hvor publikum også vil opleve et fagligt eller personligt oplæg fra en gæstevært. Målet med konceptet er at invitere til nysgerrighed og dialog om mental sundhed på en helt ny måde.

- Alt for mange, særligt blandt vores unge, oplever psykiske udfordringer, ensomhed og sårbarhed. Derfor skal vi aftabuisere emnet, så vi kan tale om det - og hjælpe hinanden. Derfor synes jeg, at initiativet til denne koncertrække er både sympatisk og inspirerende, og jeg er glad for, at Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen deltager i åbningskoncerten. Mental sundhed er et område, der allerede arbejdes hårdt med, og Kongehusets opbakning er et vigtigt rygstød til en vigtig sag, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Kulturen er kilde til trivsel

I disse corona-tider har kulturen tydeligt vist, at den evner at styrke fællesskabet og skabe oplevelser, der knytter mennesker sammen. Særligt derfor ser orkestrets musikchef, Finn Schumacker, frem til samarbejdet:

- Det glæder mig, at orkestret som kulturinstitution på denne måde bidrager til at formidle et svært og tabubelagt, men uhyre samfundsrelevant tema. Det er et smukt eksempel på, hvordan kultur og velfærd går hånd i hånd, og jeg håber, at mange odenseanere vil benytte lejligheden til at følge det unikke samarbejde, udtaler musikchefen.

Også orkestret glæder sig til koncerterne:

- Når orkestret spiller, er det altid med et ønske om at indvie publikum i musikkens forskellige stemninger, så alle nuancer, store som små, kan mærkes hos den enkelte, pointerer Finn Schumacker.

Et unikt samarbejde

Netop nuancerne er vigtige, hvis man vil omfavne og bedre forstå udfordringerne hos personer med sårbare sind. Ifølge Formand for SIND Knud Kristensen, er det vigtigt med fælles indsatser, der kan åbne op for dialog:

- Vi er meget glade for samarbejdet og håber, at Odense Symfoniorkesters unikke ide kan inspirere kulturlivet i andre byer til at gøre tilsvarende. Sammen når vi ud til mange mennesker med inspiration og information, der kan nuancere og skabe eftertanke, så det bliver lettere at tale om psykisk sygdom, forklarer formanden.  

Foreningerne hæfter sig også ved menneskers naturlige behov for at udtrykke deres sindsstemninger i kunsten:

- Kunst og musik har altid reflekteret menneskets psyke, og med "Mind the Music" bliver der sat fokus på at tale om psykiske problemer og sårbarhed. Det er der stadig stor brug for, siger Psykiatrifondens Formand Torsten Bjørn Jacobsen. 

Tid og Sted:

Torsdag d. 3. september, kl. 19.30 - 21.10

Odense Koncerthus, Claus Bergs Gade 9, Odense C 5000.

Presse:

Tilmelding for pressen kan ske til cambk@odense.dk og senest d. 31. august kl. 12.00.

Bemærk, at der er begrænsede pladser.

Akkrediteret presse har på dagen mødetid kl. 18.30 til en samlet briefing.

Forhold:

Koncerten gennemføres ud fra myndighedernes retningslinjer og anbefalinger for siddende publikum og bliver uden pause.

Kontaktinformation

Finn Schumacker, musikchef. E-mail: finns@odense.dk. Mobil: 4036 6924

Camilla B. Kruse, presseansvarlig. E-mail: cambk@odense.dk Mobil: 2423 3904