Spring til indhold
Nyhed

Odenses hjemløseindsats høster international anerkendelse

13-12-2019

Eksperter, fagfolk og NGO'er fra hele Europa kiggede i retning af Odense, da de ved en konference i Bruxelles diskuterede nye og innovative løsninger på at skabe boliger til udsatte og fattige mennesker. På konferencen blev en liste med de 50 mest innovative boligløsninger for socialt udsatte afsløret. Her var Odenses boliggaranti til hjemløse i blandt.

Odenses boliggaranti til hjemløse er blevet valgt som et af 50 europæiske initiativer, der skal inspirere andre europæiske byer til at tænke innovativt, når det kommer til at lave boligløsninger til overkommelige priser. Det er initiativet Housing Solutions Platform, der står bag udvælgelsen af de 50 initiativer og konferencen i Belgien. Konferencen skulle skabe debat om, hvordan der kan tænkes mere kreativt og innovativt i arbejdet med at skabe boliger til udsatte eller til folk uden store indkomster.

- Mange kigger mod Odense, fordi vi rent faktisk kan finde billige boliger til udsatte borgere. Jeg er selvfølgelig glad for den internationale opmærksomhed, men jeg er først og fremmest glad for, at vi via vores stærke samarbejde med boligforeningerne kan hjælpe hjemløse til at få tag over hovedet. Det at få et hjem kan nemlig ofte give de hjemløse rum til at komme videre med nogle af de andre udfordringer, de tumler med i deres liv, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.

Boliggarantien, der onsdag d. 11. december blev fremhævet i Belgien, indebærer, at hjemløse er garanteret en bolig indenfor tre måneder.

Boligstrategisk konsulent i Odense Kommune Tom Rønning tog vejen fra Odense til Belgien, hvor han bl.a. deltog i en paneldebat om, hvordan man kan løse problemer med mangel på billige boliger.

- Vores succes i Odense er kun mulig, fordi vi har et godt samarbejde med boligforeningerne, og fordi det er en prioritet i Odense at have billige boliger. Det er også derfor, at vi kan tilbyde hjemløse en boliggaranti i Odense.

Få hjemløse i Odense med Housing First og boliggaranti

I Odense er der få hjemløse sammenlignet med de andre større byer i Danmark. Ved seneste hjemløsetælling i 2019, var der således 125 hjemløse i Odense, mens der i f.eks. Århus var 750. De få hjemløse skyldes blandt andet, at Odense arbejder ud fra Housing First-strategien, der handler om at give hjemløse en bolig og samtidig følge op med støtte og indsatser som fx misbrugsbehandling eller mentorstøtte.

- Jeg så gerne, at vi helt afskaffede hjemløshed i Odense, og det glæder mig, at vi har så gode resultater med Housing First. Det handler ikke bare om, at vi giver hjemløse en nøgle til en bolig og vender ryggen til. Vi følger op og sørger for, at de får den støtte og hjælp, som de har brug for. Det er nøglen til succes, og det er rigtig godt, at andre rundt omkring i Europa har fået øje på det, siger Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro.

I løbet af de sidste 10 år er 480 hjemløse blevet hjulpet i egen bolig, hvoraf 87 % af dem stadig bor i eget hjem. For at den tendens kan blive ved, kræver det ifølge rådmanden et fortsat fokus på billige boliger:

- Vi har de seneste par år været gode til at hjælpe de hjemløse med at finde en bolig, men vi ved også, at vi de kommende år kan blive pressede på billige boliger - blandt andet på grund af ghettopakken. Derfor er det så afgørende, at vi bliver ved med at have fokus på, at vi skal have bygget billige boliger i Odense, siger Brian Dybro.

Om The Housing Solutions Platform

The Housing Solutions Platform er et ekspertise- og praksisdrevet initiativ, der har til formål at identificere, debattere og fremhæve innovative løsninger, når det kommer til boliger til overkommelige priser i Europa. The Housing Solutions Platform er et fælles initiativ mellem FEANTSA, the Foundation Abbé Pierre og Housing Europe.

Kontaktinformation

Brian Dybro, rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen tlf.: 24 62 11 18

Tom Pedersen Rønning, boligstrategisk konsulent, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen tlf.: 21 49 12 26