Spring til indhold
Nyhed

Odense Kommune er Danmarks bedste indkøber

05-11-2019

Odense Kommune er landets bedste til at bidrage til ét eller flere af FN's Verdensmål gennem kommunens indkøb. Derfor vinder Odense Kommune prisen som "Verdens Bedste Indkøber" kåret af blandt andre Foreningen af offentlige indkøbere og Miljøstyrelsen.

Når Odense Kommune køber ind, skal produkterne vurderes ud fra, om de bidrager til at opfylde et af FN's 17 Verdensmål. Samtidig skal der for eksempel ses på, hvor længe produkterne holder, og hvor meget tid personalet bruger på at vedligeholde eller rengøre dem. På den måde bruges FN's Verdensmål aktivt, hver gang Odense Kommune køber ind eller sender opgaver i udbud.

Den opskrift har netop sikret Odense Kommune prisen som "Verdens Bedste Indkøber", der gives til en offentlig eller privat dansk virksomhed, som gør et ekstra stort arbejde med FN's Verdensmål gennem sine indkøb.

Ifølge Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, sætter prisen en tyk streg under, at kommunen gennem flere år har arbejdet målrettet med at sikre mere bæredygtige indkøb.

"Vores klode er under pres, og som en stor kommune, der køber stort ind, har vi et ansvar for at gå forrest i at sikre mere bæredygtighed. Det har vi valgt at gøre målrettet med vores indkøb og udbud, og jeg er enormt glad for, at arbejdet går så godt, at det ligefrem kaster en pris af sig - det giver bare appetit på at skabe endnu mere bæredygtige indkøb," siger han.

Forrest i bæredygtig omstilling

I Odense Kommunes indkøbs- og udbudsarbejde spiller arbejdsklausuler, lærlingeklausuler og sociale klausuler en afgørende rolle. Klausulerne bruges for eksempel i byggekontrakter, hvor de bidrager til flere Verdensmål, fx anstændigt arbejde, arbejdsrettigheder og flere unge i beskæftigelse eller uddannelse. 

"Klausulerne er vores måde at sige til leverandører og underleverandører: 'Her gør vi tingene ordentligt'. Når vi som kommune er med i et byggeri, vil vi være helt sikre på, at arbejdsforholdene og lønnen er, som de skal være. Samtidig er det vigtigt for os, at vi med de sociale klausuler hjælper ledige i arbejde - særligt de ledige, som kæmper med andet end ledighed," siger Peter Rahbæk Juel.

Arbejde gennem flere år

Prisen er uddelt den 5. november på Årskonferencen for bæredygtige indkøb, hvor prisen er indstiftet af IKA (Foreningen af offentlige indkøbere), Miljøstyrelsen, DIEH (Dansk Initiativ for Etisk Handel), Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb. Odense Kommune vinder prisen foran sushikæden Letz Sushi og SKI, Staten og Kommunernes Indkøbsservice.

Baggrunden for Odense Kommunes strategi på indkøbsområdet er, at kommunen vil være med til at indfri de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Det har kommunen arbejdet med i flere år, og indsatsen, som nu har sikret prisen, tog for alvor fart efter en Verdensmål-konference på Odense Rådhus i 2017.

Samlet set køber Odense Kommune varer, produkter og tjenesteydelser for knap tre milliarder kroner årligt. Byggeprojekter er ikke medregnet.

Læs mere: Verdens Bedste Indkøber (link til IKA)

Kontaktinformation

Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Jon Bøge Gehlert, mobil: 21152910
Cecilie Schwartz Førby, udbuds- & kontraktchef i Odense Kommune, mobil: 51158964