Spring til indhold
Nyhed

Ny skolehave åbner i Odense: 1000 elever dyrker nu grøntsager i skolehaverne

06-06-2019

Der har indtil nu været to skolehaver i Odense, men i dag kom én til, da børn og voksne indviede byens tredje skolehave på Skibhusgården i det nordlige Odense. Fremover kan endnu flere skolebørn få lov til at prøve kræfter med hakkejern, frø, spirer og madlavning i udekøkkener.

 
 
Susanne Crawley Larsen og børn fra Risingskolen planter træ

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og børn fra Risingskolen markede i dag indvielsen med at plante et træ. Foto: Odense Kommune.

Den første skolehave i Odense åbnede på Falen i 2011 og passes hvert år af 20 klasser fra forskellige skoler. I 2016 stødte endnu en skolehave til i Holluf Pile, som 12 klasser deles om at passe.

I forbindelse med budgetforliget for 2019 afsatte byrådet penge til en ny skolehave, og med den nye have på Skibhusgården er der fra 2020 i alt 44 odenseanske skoleklasser, der får mulighed for at arbejde i skolehaverne. Det svarer til ca. 1000 elever om året. Og både voksne og børn har glædet sig til at komme i gang i den nye skolehave. "Haver til Maver" har nemlig været så populær, at der i længere tid har været ventelister.

Naturen, haven og maden er lige så vigtig som lommeregner og læsehæfte

- Skolehaver er en helt konkret måde at arbejde med verdensmålene på, hvor eleverne har fokus på bæredygtighed i byen og samtidig får en større viden om naturen og klimaet som helhed. Når de selv får frø, jord og hakkejern mellem hænderne, får de en bedre forståelse af bæredygtighed, madkultur og sundhed - og det er lige så vigtigt som at kunne læse, skrive og regne. Jeg har selv besøgt de to første skolehaver og der oplevet begejstringen hos børnene. Det glæder mig, at vi nu med endnu en skolehave kan give endnu flere børn muligheden for at arbejde i et lidt anderledes klasseværelse, som skolehaverne jo er, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Når eleverne dyrker og sår i skolehaven, oplever de, hvordan vores mad kommer fra jord til bord. Og det giver både enormt glade og stolte børn, når de høster de grøntsager, som de selv har sået frøene til. Netop et sted som skolehaven giver eleverne et frirum til at lære på en anderledes måde. Her opstår fællesskaber på tværs af interesser, når undervisningen rykkes uden for klasseværelset og et nyt læringsmiljø opstår.

- Med "Haver til Maver" sætter vi naturen på skoleskemaet og giver skoleelever en rigtig god forståelse for samspillet mellem dyrkning, madlavning og den havenære natur. Når børnene sår, høster og laver mad af deres egne grøntsager, bruger de geometrien til at måle havestykker, de tæller og deler frø, og de læser opskrifter og staver sig igennem grøntsagsnavne, fortæller Per Christensen, som er leder af Natur- og Friluftscenter Skibhusgården, hvor den nye skolehaver ligger.

Fakta:

  • Den første skolehave i Odense har ligget på Falen siden 2011. I 2016 kom skolehaven i Holluf Pile til.
  • Den tredje skolehave på Skibhusgården indvies torsdag den 6. juni, men eleverne har sået og passet afgrøder i haven siden slutningen af april.
  • I havens første sæson passer fem 4. klasser fra henholdsvis Risingskolen og H.C. Andersenskolen haven. Fremover vil det være hele tolv klasser fra forskellige skoler, der passer haven mellem april og oktober.
  • Efter sommerferien vil frivillige seniorer gennem Ældre Sagen gå sammen med eleverne i skolehaven som en del af Odenses stærke generationspagt. Mødet på tværs af generationer eksisterer allerede i de to andre skolehaver.
  • "Haver til Maver" er en landsdækkende almennyttig forening, der arbejder for at styrke børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed. "Haver til Maver" har arbejdet med udbredelse af skolehaver siden 2006 og har medvirket til etablering af skolehaver landet over.
  • "Haver til Maver" er støttet af Nordea Fonden, og driftsmidlerne til skolehaverne kommer fra Odense Kommune. Læs mere på www.nordeafonden.dk og www.havertilmaver.dk.
  Plantekasser ordnes
 
 

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, tlf.: 30604419

Per Lindegaard Christensen, leder af Natur- og Friluftscenter Skibhusgården, tlf.: 26127831