Spring til indhold
Nyhed

Gratis øko-tjek til landmænd og gartnerier i Odense Kommune

06-02-2019

Den stigende efterspørgsel på økologiske varer får nu Økologisk Landsforening til at tilbyde et gratis omlægningstjek til de landmænd og gartnerier med fødevareproduktion i Odense Kommune, som ikke allerede er økologiske.

 
 

I dag er cirka 14 procent af danskernes fødevarer økologiske. Det er verdens højeste andel, og efterspørgslen er gennem årene vokset så kraftigt, at der er stor mangel på en lang række økologiske råvarer. I 2018 lagde et rekordantal konventionelle landmænd om til økologi, men der er brug for endnu flere, og derfor tilbyder Økologisk Landsforening nu et gratis omlægningstjek til landmænd og fødevaregartnerier i Odense Kommune.

- Odense vil gerne være en grøn storby, og det betyder fokus på blandt andet miljø og bæredygtig udvikling. Det kan for eksempel dreje sig om lokale bæredygtige produkter til den voksende efterspørgsel, og hvis nogen landmænd eller gartnere kan få gavn af tilbuddet fra Økologisk Landsforening og blive klogere på, om de vil omlægge deres produktion via et frivilligt omlægningstjek er det positivt, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Hos Økologisk Landsforening håber man på stor interesse for tilbuddet.

- Der er et akut behov for mere dansk øko-frugt og grønt. Samtidig er der brug for producenter af økologisk foder til de mange gårde med dyr, der lige nu er i gang med omlægning til økologi, siger Jens Peter Hermansen, der er økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Gratis for landmænd og gartnerier

Et økologisk omlægningstjek består i et besøg af en landsbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med producenten gennemgår gårdens eller gartneriets potentiale i en økologisk version - både i forhold til produktionsforhold og muligheder for afsætning. Omlægningstjekkene kommer til at foregå hen over det tidlige forår, så omlægningen allerede kan finde sted i 2019.

- Det er ganske uforpligtende, og det giver landmanden eller gartneren et bedre overblik over, hvad økologi er for en størrelse, og om han eller hun kan se sig selv og sin bedrift i det. Det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af en omlægning til økologi. Producerer man i naturfølsomme områder, er det desuden ofte lettere at få økologisk jordbrug uden pesticider og kunstgødning til at gå hånd i hånd med diverse miljøkrav, siger Jens Peter Hermansen.

Det er fonden for Økologisk Landbrug, der finansierer omlægningstjekkene, som derfor er gratis både for den enkelte landmand og gartneren. Landmænd og gartnerier i Odense Kommune vil i nær fremtid blive kontaktet med tilbuddet om øko-tjek. Er man allerede nu interesseret, kan man ringe på tlf. 61 97 49 10 for at booke et omlægningstjek direkte.

  

Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, Odense Kommune, tlf. 20 91 10 31
Jens Peter Hermansen, økologikonsulent, Økologisk Landsforening, tlf. 61 97 49 10
Thorben Jørgensen, projektleder, Odense Kommune, tlf. 65 51 25 88 
Joachim Plaetner Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, tlf. 30 54 39 30