Spring til indhold
Nyhed

EU-støtte til Odense-ledet projekt om demensramte og kultur

03-07-2019

Odense Biblioteker og Borgerservice skal stå i spidsen for et internationalt projekt, som skal undersøge, hvordan kultur kan gøre livet bedre for demensramte borgere. Projektet har netop fået 2,8 millioner kroner over tre år fra Erasmus+, som er EU's uddannelsesprogram.

 

Hvordan kan kulturelle aktiviteter hjælpe demensramte borgere med at gøre livet lidt bedre? Det skal Odense Biblioteker og Borgerservice undersøge i de kommende tre år, hvor organisationen står i spidsen for et internationalt samarbejde, der har fået 2,8 millioner fra EU's uddannelsesprogram, Erasmus+.

- Det er utrolig flot, at Odense Biblioteker og Borgerservice har de nødvendige kompetencer til at stå i spidsen for et internationalt samarbejde. Det skal vi være stolte af i Odense. Samtidigt er det utrolig relevant at blive klogere på, hvordan kulturen med dens oplevelser og sammenhængskraft kan være med til at give borgere med demens en bedre hverdag. Det kommer til at gavne demensramte i Odense og mange andre steder, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Blandt samarbejdspartnerne er Flanders Centre of Expertise on Dementia, universiteter i Belgien og Spanien samt et netværk af ældreorganisationer i Holland. Det er første gang, at Odense Biblioteker og Borgerservice påtager sig en rolle som ledende partner i den type internationalt samarbejde, men det har været en spændende udfordring.

- Vi har mange dygtige folk i Odense, men det er klart, at der er meget nyt at lære. Der har været dialog med flere samarbejdspartnere, før vi fandt frem til den nuværende konstellation. Vi kommer til at høste mange gode erfaringer i de kommende tre år, som vi uden tvivl vil få glæde af fremover, og som også vil komme relevante borgere i Odense til gavn, siger Kent Skov Andersen og fortsætter:

- Demens er en alvorlig sygdom, som påvirker både personen og de pårørende dybt. Som bibliotek vil vi gerne være med til at udvikle metoder til at stimulere borgere med demens, så de får en bedre livskvalitet, og det kan projektet forhåbentlig være med til.

Bedre kulturelle tilbud

I forhold til demensramte borgere og kultur kommer projektet blandt andet til at kigge nærmere på litteratur, teater, musik, duftindtryk og erindringsbokse. Det er alle oplevelser, som kan være med til at trigge hukommelsen og på den måde bringe minder og ord frem igen.

Undervejs kan erfaringerne udveksles mellem de medvirkende institutioner, så tilbuddene hele tiden kan opgraderes. Det handler om at skabe de mest mulige tilbud til borgere med demens - en kulturel værktøjskasse, som øger livskvaliteten.

Odense Biblioteker og Borgerservice har allerede erfaringer med demensramte borgere fra projektet "Sans for litteratur", som er litterære fællesskaber for folk med svækkede færdigheder, for eksempel begyndende demens. Desuden har biblioteket status som demensven.

Det nye projekt er en mulighed for at udvikle og udvide bibliotekets tilbud til netop denne gruppe borgere.

 
 

Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, tlf.: 20 91 10 31

Kent Skov Andersen, chef for Biblioteker og Borgerservice, tlf.: 20 12 44 00