Spring til indhold
Nyhed

Bæredygtig transport på skoleskemaet

01-11-2019

Et nyt og unikt samarbejde er opstået mellem UngOdense, Cyklisternes By og de odenseanske transportvirksomheder; FynBus og Odense Letbane. Her arbejder 17 unge på konkrete udfordringer fra virksomhederne, og kommer med kreative løsningsforslag, der kan gøre transport i Odense mere bæredygtig.

Nu skal 17 unge i gang med at udvikle kreative løsningsforslag, der kan gøre transport i Odense mere bæredygtig.

Samarbejdet er bygget op omkring valgfaget Innovation & Bæredygtighed, hvor de unge gennemgår et forløb på 10 heldagslektioner, og hvor FN´s 17 verdensmål spiller en afgørende rolle. Eleverne vil især komme til at arbejde med design af nye cykelstoppesteder, få borgere til at bruge letbanen i fremtiden, og at få flere ind i bussen frem for bilen.

- Det er vigtigt, at vi får gjort det lettere at vælge bæredygtig transport. Når vi er flere, der snupper cyklen eller den offentlige transport, er det ikke alene godt for klimaet - der bliver også mere plads på vejene. Det handler i høj grad om gode vaner, for de varer ved. Derfor skal vi fortsat arbejde for at få flere børn og unge til at cykle i hverdagen i stedet for at blive kørt. Det er sundt, det giver frihed, og det giver mening for alle, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Henover de kommende uger vil eleverne møde de tre virksomheder og blive præsenteret for de konkrete udfordringer, som de står overfor. Her vil eleverne få et indblik i at gøre verdensmålene virkelighedsnære og koble dem på Odenses mobilitetsudfordringer.

Underviser Morten Ploug Henriksen har store forventninger til de unge mennesker i det kommende forløb, og udtaler:

- Vi kan allerede nu se, at emner såsom klima og miljø er begyndt at fylde mere i de unges bevidsthed. Det er noget de unge gerne vil være med til at løse, og de søger i højere grad end tidligere vores valgfag. Det er vildt fedt at mærke, hvordan den unge generation rykker fremad proaktivt, og selv er med til at finde fremtidens bæredygtige løsninger.

Også virksomhederne er glade for, at unge vil samarbejde med dem omkring mobilitet og bæredygtighed. Direktør Carsten Hyldborg Jensen fra FynBus udtaler:

- Vi er altid glade for at samarbejde med skolerne omkring fremtidens mobilitetsudfordringer. Vi ved, at der skal mange løsninger til, for at vi kan komme i mål og rykke på dagsordenen omkring bæredygtighed. Vi er i gang med at arbejde med verdensmålene, og ønsker at involvere de unge kunder i at finde det rette fokus.

Valgfaget og samarbejdet vil fortsætte frem til den afsluttende idéfestival 19. marts 2020 hos FynBus. Ønsker du at høre mere eller give os gode inputs, er du velkommen til at kontakte os.

Kontaktinformation

Jane Jegind, By- og kulturrådmand, tlf.: 20 91 10 31

Patrycja Anna Zieba, Markedskonsulent hos FynBus, tlf.: 52 76 01 24, email: paz@fynbus.dk

Rune Bager, Chef for nabokommunikation hos Odense Letbane, tlf.: 30 71 80 94, email: rb@odenseletbane.dk

Stine Grønbæk, Projektleder hos Odense Kommune, tlf.: 21 63 81 41, email: stigr@odense.dk