Spring til indhold
Nyhed

One hell of a reason to do what I do!

23-04-2018
 

Sådan sagde en bevæget koncertmester Eugen Tichindeleanu ved prøvestarten på Odense Symfoniorkesters store satsning Nibelungens Ring i marts måned i år. Og han fortsatte: - Meeting projects like this is most challenging, life changing, and the reward is not a place in Valhalla, but a heartwarming feeling that is irreplaceable!

 
 
Koncertmester Eugen Tichindeleanu
 
 

Det er netop denne brusende følelse af ærefrygt, kampgejst og glæde, som er den gennemgående røde tråd, der spinder alle Ringens involverede sammen i et stærkt fællesskab om at opføre verdens største opera i Odense.

Første gang i Odenses historie

Det er første gang, at Odense er vært for et operaprojekt i så gigantisk en størrelsesorden. Fire operaer i én, der har en samlet varighed på omkring 15 timer og opføres over fire aftener som forestillinger à cirka fire timer hver. Og det er først, når man ser Richard Wagners pragtværk i sin fulde sammenhæng, at operaens mægtige format virkelig viser sig.

Første gang i Danmarkshistorien

Samtidig er det første gang, at Nibelungens Ring opføres som samlet værk hele to gange inden for kun to uger i Danmark. Første gang fra den 22. maj til den 27. maj og anden gang fra den 29. maj til den 3. juni. En storstilet satsning, der i den grad placerer Odense og Odense Symfoniorkester på musikkens verdenskort.

Intenst øveprogram

Op til den store kraftpræstation er der utallige orkestergravsprøver, korprøver, scenelysopstillinger, videoprogrammeringer og meget andet. Orkesterprøverne begyndte den 26. marts, og fra den 12. april og frem til den 21. maj er musikere, internationale solister, sangere, kor, teaterskræddere, parykmagere, lysmestre og de øvrige kræfter bag operaen i gang hver dag fra kl. 10 - 24.

Heise hylder Wagner

En af de involverede i den store opsætning er hele Danmarks Wagner mama nr. 1, radiovært Lotte Heise, der har operaprogrammet Bravo på P2. Her deler hun ud af sin kærlighed til de store operakomponister. Ikke mindst til Wagner, som hun kalder vidunderlig og vanvittig, og som hun har et helt specielt forhold til. Lotte Heises mor fik veer til tonerne af Wagner, og siden fik Lotte operaen ind med modermælken. Nu skal hun skrive programmet til den sceniske opsætning af Nibelungens Ring i Odense.

Vild af begejstring

Lotte Heise glæder sig som et lille barn til premieredagen.

- For en decideret Wagner-aficionado som mig, er det som juleaften og fødselsdag på én gang, når jeg kan få lov at plaske rundt i den store Wagnergryde fire aftener i én og samme uge, siger hun.

-  Jeg kan ikke forestille mig noget bedre. Og med det cast, den dirigent og de musikere, som jeg har hørt, da de fire operaer blev spillet enkeltvis i Odense Koncerthus, VED jeg, at det bliver monster-stort, fastslår Lotte Heise.

Ringen i Odins egen by

By- og Kulturrådmand Jane Jegind glæder sig også over, at Nibelungens Ring opsættes i Odense.

- For mig giver det en ekstra dimension til forestillingen, at den opføres hos os i Odins egen by. Odin spiller faktisk hovedrollen i Ringen, hvor han optræder under navnet Wotan, så der findes da ikke noget bedre sted at opføre Wagners værk end her i Odense, siger en stolt by- og kulturrådmand.

Visionært

Samtidig glæder Jane Jegind sig over, at Nibelungens Ring er med til at understrege Odenses status som storby.

- En rigtig storby er blandt andet karakteriseret ved muligheden for store kulturoplevelser, og jeg er imponeret over den ildhu, som Odense Symfoniorkester har præsteret i kampen for at få Wagners gigantiske opera til Odense, siger hun og fremhæver betydningen af, at Ringen både er en lokal og international begivenhed.

- Wagnerfans kommer fra hele verden for at se Odenses version af pragtværket, vi har et internationalt stjernecast på scenen, og hele byen vil summe af glade operaelskere og fanatiske fans. Jeg glæder mig enormt til denne once-in-a-lifetime-oplevelse og er stolt over at bo i en by med et engageret og ambitiøst symfoniorkester, der kan løfte så kæmpemæssigt et projekt, slutter Jane Jegind.

Ringen er evig aktuel

Musikchef Finn Schumacker indrømmer gerne, at opførelsen af den samlede Wagner-ring to gange på to uger er den største udfordring, Odense Symfoniorkester nogensinde har givet sig selv.

- Om kort tid er Ringen sluttet, og fire års forberedelse kulminerer i årets største operabegivenhed i Danmark, siger Finn Schumacker.

- Odense Symfoniorkester og jeg glæder os til - sammen med et helt fantastisk sangerhold - at præsentere den ultimative musikalske fortælling om kærlighed, bedrag, retfærdighed, magt og begær. For alle medvirkende er det ekstremsport på højeste niveau, når Wagners guder tager livtag med nibelunger og mennesker, men fremfor alt med skæbnen og naturen. Det er præcis det, som gør Ringen aktuel: Er vores klode ved at segne under menneskenes higen efter magt og rigdom, eller vil (næste-)kærlighed til sidst forhindre katastrofen? Kan vi selv styre vores fremtid, eller vil naturen få det sidste ord? Jeg håber, at rigtig mange vil komme til ODEON og opleve vores enestående version af Richard Wagners monumentale musikdrama, siger musikchefen.

Enestående chance

Er man til opera, er Nibelungens Ring et absolut must. Har man ikke lige mod på fire aftener i træk med i alt 15-16 timers opera, kan man vælge at købe billet til en enkelt forestilling - f.eks. til Valkyrien, som er den mest populære.

Nibelungens Ring er en helt enestående begivenhed og en unik oplevelse. Det er chancen for at se den mest geniale, gigantiske og guddommelige opera af dem alle opført i sin fulde helhed af Odense Symfoniorkester i ODEONs store sal.

Læs mere på Odense Symfoniorkesters hjemmeside

 

Vedhæftede filer

Ringen korprøve Odeon 29.03.2018 (47 of 53).jpg
Ringen korprøve Odeon 29.03.2018 (2 of 53).jpg
 
 
Kontaktinformation

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, Odense Kommune, tlf. 2091 1031

Finn Schumacker, musikchef, mail: finns@odense.dk, tlf.: 6375 0065, mobil: 4036 6924