Spring til indhold
Nyhed

Verden og Odense fejrer H.C. Andersen

03-10-2017

Odense By og Syddansk Universitet går sammen om fejringen af 150-året for H.C. Andersens æresborgerskab i Odense med markant internationalt islæt

I 2017 er det 150 år siden at H.C. Andersen blev æresborger i Odense som en anerkendelse for det store aftryk hans eventyr havde sat i hele verden.

Den 4.-7. december afholder Syddansk Universitet en international konference, hvor førende forskere fra hele verden samles for at diskutere H.C. Andersens stadige betydning i samfundet. Rektor på SDU Henrik Dam udtaler: "150-året for H.C. Andersens udnævnelse til æresborger i Odense er en markering og fejring værd. Jeg vil gerne udtrykke min glæde over, at et konstruktivt samarbejde mellem Odense By og SDU muliggør denne fejring".

Den 6. december, på selve dagen for tildelingen af æresborgerskabet, fejrer Odense By eventyrforfatteren på Flakhaven - samme sted som Andersen blev fejret for 150 år siden. Det sker med et stort show udviklet særligt til lejligheden og alle byens borgere af instruktør og koreograf Steen Koerner.

Showet efterfølges af en særlig oplevelse, når hele Eventyrhaven genfortrylles af en kæmpe lysinstallation udført af en af verdens største lyskunstnere, den internationalt anerkendte og prisvindende Bruce Munro. Det er første gang, at en Bruce Munro installation vises i Europa.

Borgmester Peter Rahbæk Juel siger: "Odense er H.C. Andersens by. Det var her, han fødtes i 1805, og det var den by, som stod ham nær hele livet. Erindringerne fra barneårene har sat sig spor i mange af hans eventyr. Odense By er sit ansvar bevidst for at værne om og markere denne verdensberømte dansker. I år er det 150 år siden, at H.C. Andersen med stor glæde blev byens æresborger. Ingen har siden opnået den anerkendelse. Vi fejrer naturligvis æresborgerskabet på selve dagen".

Den 6. december, kan publikum ligeledes besøge H.C. Andersen Julemarkedet i Odenses historiske bydel, der holder særåbent denne dag fra kl. 15 - 20. Her vil man kunne besøge julemarkedets mange boder, opleve musik og gøgl, ligesom det vil være muligt at besøge en ægte spåkone. Det hele sluttes af med et julefyrværkeri kl. 19.45.

Sidst men ikke mindst, så inviterer HCA Marathon for første gang til 'Lysløbet'. På en oplyst rute, vil deltagerne blive guidet igennem Odense gader en sen decemberaften. Der vil være en 5 km. løberute og 3 km. walk.

Dele af den internationale konference på Syddansk Universitet vil være åben for alle interesserede, der kan tilmelde sig via Folkeuniversitets hjemmeside på www.fuodense.dk/odense/program/litteratur/hc-andersen-og-faellesskabet-1721-189.

Læs mere på www.hca150.dk

Kontaktinformation

Professor Johs. Nørregaard Frandsen

T: 60 11 34 36 / M: jnf@sdu.dk

Vedhæftede filer