Spring til indhold
Nyhed

Odense: Fælles om fremtidens uddannelsesby

20-03-2017

Hvad skal vores børn kunne, når de bliver voksne? Og er der overhovedet job til dem? To uafhængige danske analyser peger nemlig på, at mellem 800.000 og 879.000 danske job er automatiseret inden for de næste 20 år.

 

I Odense inviterer politikerne nu både erhvervsliv og samtlige aktører på uddannelsesområdet til at gå sammen om at løse udfordringen og formulere en vision og uddannelsespolitik for hele byen.

 

”Vi har et kæmpe potentiale i Odense. Vi har nogle af landets vigtigste uddannelser samlet her, samtidig med at vi har et fremadstormende erhvervsliv og gode dagtilbud og skoler. Jeg er sikker på, at vi sammen kan sikre, at byens børn og unge får de kompetencer, der passer til fremtidens job,” lyder det fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

 

Børnene skal erobre fremtiden

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) peger på, at det er svært præcist at vide, hvad børnene skal være dygtige til for at kunne være en del af byens vækstdagsorden i fremtiden:

 

”Mange af de job, som børnene skal bestride som voksne, kender vi ikke i dag, og nogen af dem skal måske slet ikke være ansatte, men skabe deres eget. Derfor er det utrolig vigtigt, at børnene vokser op og møder dagtilbud og skoler, der bibringer dem nysgerrighed, mod og evnen til at skabe sammen med andre. Samtidig skal vi skabe rammer, der udvikler vore børn til unge voksne, der tror på sig selv og evner at rejse sig og komme videre, når de møder modstand,” fortæller Susanne Crawley Larsen.

 

Vi skal uddanne til beskæftigelse

Beskæftigelses- og socialrådmand Steen Møller (K) peger på, at en del af de nyuddannede allerede i dag ender i ledighed, fordi de ikke har de rette kompetencer.

 

"Skoler, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv skal sammen sikre, at de unge efter endt uddannelse i langt højere grad kommer ud med kompetencer, der matcher virksomhedernes behov. Det match skal både give de unge job og sikre, at byens vækstbrancher får den kompetente arbejdskraft og innovation, der skaber endnu flere job i Odense," siger Steen Møller.

 

Talenterne skal være med til at skabe vækst

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) er bl.a. optaget af, at byen bliver bedre til at dyrke talenterne.

 

"Vi skal have de dygtige hoveder til at blive i Odense eller vende tilbage, når de har været ude i verden. Vi har brug for deres evner til at tænke nyt og skabe vækst i byen. Derfor skal vi allerede i skolen have fokus på at udfordre og stimulere de børn, der er særligt talentfulde og sikre, at de på langt sigt bliver eksperter på deres felt," lyder det fra Jane Jegind.

 

Uddannelse handler også om at få et godt liv

Ældre- og handicaprådmand Brian Skov Nielsen (EL) har en særlig opmærksomhed på de mennesker, der i dag har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet pga. en fysisk svækkelse eller en psykisk lidelse.

 

"Alle har et ønske om at være en del af et fællesskab. Alle ønsker at bidrage. Derfor er det super vitalt, at vi med uddannelsespolitikken hjælper og støtter de mennesker, der har svært ved at gennemføre en uddannelse og erhverve sig erhvervskompetencer på ordinære vilkår. For alle skal have en chance,” siger Brian Skov Nielsen.

 

Tak for invitationen

75 har takket ja til invitationen. En af dem er Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

 

”Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi slet ikke kender de jobs, som de nystartede studerende skal ud i om 3-5 år – afhængig af branche. Det stiller store krav til personlige og faglige kompetencer og evne til at udvikle sig i takt med den hastige udvikling, som ikke mindst digitaliseringen fremskynder i både små og store virksomheder i disse år. Derfor bakker vi naturligvis op om Odense som fremtidens uddannelsesby, siger Jytte Reinholdt.

 

Pressen er velkommen på begge workshop

Workshop 1: onsdag den 22. marts kl. 17.00 - 19.30

Syddansk Erhvervsskole, Munkebjergvej 130 i Konferencesalen

 

Workshop 2: tirsdag den 4. april kl. 18.00 - 20.30

University College Lillebælt, Niels Bohrs Alle 1, lokale H104B, indgang H

 

Tilmelding til Annette Wognsen Frederiksen, awf@odense.dk.

 

Vedhæftede fotos

Valgholdet Science på Holluf Pile Skole programmerer droner.