Spring til indhold
Nyhed

Kom og prøv "Sundhedskarrusellen" i Bolbro

13-11-2017

I anledning af Verdens Diabetesdag d. 14. november og International Lungedag d. 15. november kan du komme og prøve "sundhedskarrusellen" på parkeringspladsen bag Føtex i Bolbro. Her kan du bl.a. få et sundhedstjek og en snak om de to livsstilssygdomme, diabetes og KOL. 

Sundhedskarrusellen er opstillet for at markere de to mærkedage, nemlig Verdens diabetesdag og International Lungedag. Vi bruger anledningen til at samle en række sundhedstilbud, der kan informere, lave aktiviteter og gøre de besøgende klogere på deres sundhed. Aktørerne samles i et stort telt, og foran teltet vil der være karrusel for de mindste samt smagsprøver, gratis kaffe og kakao og plads til hygge. 

Få vigtig viden om din sundhed
I Sundhedskarrusellen kan du møde flere forskellige aktører på sundhedsområdet. De kan alle sammen rådgive dig om sundhed og sundhedstilbud. Hvis du har lyst, kan du også få lavet et sundhedstjek, målt din kulilte eller prøve promillebriller. 
 
Fra Odense Kommune kan du møde Patientuddannelsen, PIO Mental Sundhed, Genoptræning, Røgfrit Odense, Byens Køkken og Team Frivillighed. Derudover kan du møde Diabetasforeningen, Lungeforeningen, Astma-allergiforeningen, Alkoholbehandlingen og Hjerteforeningen.

Derfor skal vi sætte fokus på KOL, diabetes og sundhedstilbud
Ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes det, at 320.000 danskere lider af KOL, hvilket står for kronisk obstruktiv lungesygdom. Omregnet til tal for Odense er dette 11.200 odenseanere. Ca. 160.000 danskere ved ikke, at de har sygdommen, fordi de enten ikke har fået diagnosen eller er diagnosticeres forkert. Og kun ca. 100.000 er i medicinsk behandling. 

Tallene er nogenlunde det samme for diabetes, også kaldet sukkersyge. 320.545 danskere er diagnosticeret med diabetes, hvilket svarer til 11.200 odenseanere, og yderligere 300.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes ifølge diabetesforeningen. 

Både KOL og Diabetes er alvorlige sygdomme. KOL ødelægger gradvist lungerne, det opstår i langt de fleste tilfælde som en konsekvens af rygning og udvikler sig langsomt. Sygdommen gør, at man får svært ved at trække vejret. 

Diabetes er en tilstand, hvor sukkerindholdet i blodet er forhøjet. Type 1 er genetisk betinget, mens type 2 er en kombination og genetik og måden, vi lever på. Begge sygdomme kan give øget risiko for at udvikle en række alvorlige komplikationer i hjerte-karsystemet, nervesystemet, nyrer og øjne, hvilket kan være med til både at forringe og forkorte livet. 

"Vi vil gerne hjælpe med at sætte fokus på de to meget alvorlige sygdomme, for hvis man opdager sin sygdom i tide og tager sine forholdsregler ift. levevaner, medicin mm., kan man leve et liv uden alt for mange komplikationer. Derfor afholder vi bl.a. denne Sundhedskarrusel, som bare er én af vores forebyggelsesindsatser, hvor vi oplyser om symptomer, forebyggende tiltag i form af livsstilsændringer og behandlingsmuligheder," fortæller Jan Lindegaard, chef for Sundhed, Forebyggelse og Frivillighed i Odense Kommune.

Tid og sted
Sundhedskarrusellen er placeret på bagsiden af Føtex i Bolbro. (Middelfartsvej 125
5200 Odense V) og har åbent d. 14. og 15. november, begge dage fra kl. 12.00-17.00. 

Kontaktinformation

Maria Damgaard Jørgensen, Patientuddannelsen, tlf. 24 91 50 64, mail: mdjge@odense.dk