Spring til indhold
Nyhed

H.K.H. Kronprinsen tænder berømt kunstværk i Odense til ære for H.C. Andersen

10-11-2017

150-året for H.C. Andersens æresborgerskab i Odense bliver fejret den 6. december med den internationalt anerkendte lyskunstner Bruce Munro's installation "Field of Light" i Eventyrhaven og et stort show på Flakhaven gæstet af H.K.H. Kronprinsen.Kronprinsen deltager efterfølgende ved en buffet på Odense rådhus med omkring 200 indbudte gæster.

Foto: Bruce Munro

Foto: Bruce Munro, Field of Light.

I år er det 150 år siden, at H.C. Andersen blev udnævnt til æresborger i Odense. Det skete som en anerkendelse for det store aftryk, hans eventyr havde sat i hele verden.

"Jeg hører verden til" skrev H.C. Andersen allerede 40 år tidligere i 1837, da verden så småt begyndte at få øjnene op for eventyrforfatteren, og siden dengang har hans eventyr åbnet øjne over hele verden.

Odense lyste op for Andersen
Så store drømme turde den unge Andersen næppe have, da han som fattig ung mand forlod Odense og drog mod København.

Men drømme gjorde han med sine 10 rigsdaler på lommen, for han havde en profeti i baghovedet og et håb i hjertet. Spået i kaffegrums lød profetien: "Én dag vil Odense blive illumineret i Andersens ære".

Profetien og dermed også håbet gik i opfyldelse den 6. december 1867, hvor Hans Christian Andersen blev fejret som æresborger i Odense. Fejringen sluttede med et fakkeltog på byens rådhusplads, hvor digteren modtog byens hyldest.

Det eventyrlige univers sættes i centrum
150 år senere lever H.C. Andersens eventyr videre, og hans internationale betydning er stadig enorm. Når Odense By og SDU til december i fællesskab fejrer jubilæet, handler det ifølge Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel ikke om blot at kigge bagud:

"Når vi vælger at fejre H.C. Andersens æresborgerskab er det også med blikket rettet mod forfatterens store og små fans ude i verden og ikke mindst den fremtid, som Odense i disse år er i gang med at skabe for H.C. Andersen, vores by og vores bys turister. Her er det ligeledes hans eventyrlige univers som sættes i centrum - blandt andet i form af "Det ny H.C. Andersens Hus"," siger Peter Rahbæk Juel.

International diskussion om forfatterens betydning
Forfatterens fortsatte betydning i samfundet er også omdrejningspunktet, når førende forskere fra hele verden mødes til en international konference på SDU i dagene fra den 5.-7. december. Rektor på SDU Henrik Dam er stolt over at være vært for en så betydningsfuld konference:

"H.C. Andersens betydning som litterær verdensborger er stor og vil på konferencen blive belyst fra utallige vinkler og fortalt gennem mangfoldige stemmer fra blandt andet Norge, USA, Italien, Tyskland og Kina. Vi forventer nogle spændende dage med et væld af faglige diskussioner," lyder det fra Henrik Dam.

Det er muligt for interesserede eventyrelskere at deltage i dele af konferencen via Folkeuniversitetets særligt tilrettelagte temauge om H.C. Andersen og fællesskaber.

En lysende højtidelighed
Den 6. december, på selve dagen for tildelingen af æresborgerskabet, fejrer Odense By eventyrforfatteren på Flakhaven - samme sted som H.C. Andersen blev fejret for 150 år siden. Det sker med et stort show af instruktør og koreograf Steen Koerner. Showet er en nyfortolkning af H.C. Andersens eventyr Kjærestefolkene - også kendt som Toppen og Bolden.

Showet efterfølges af en ganske særlig oplevelse, når Eventyrhaven i hjertet af Odense genfortrylles af den enorme lysinstallation "Field of Light" udført af en af verdens største lyskunstnere, den internationalt anerkendte og prisvindende Bruce Munro.

Fra det øjeblik hvor H.K.H. Kronprins Frederik tænder lysinstallationen, vil det poetiske og eventyrlige landskab bestående af tusindvis af lys bære Odense igennem årets mørkeste måneder, da installationen står i Eventyrhaven helt frem til uge 8.

Smukt og symbolsk værk
Odenses by- og kulturrådmand Jane Jegind er stolt over at kunne præsentere den prisvindende kunstner Bruce Munro, som ikke før har sat den ikoniske udstilling "Field of Light" op i Europa:

"Field of Light" bliver uden tvivl en smuk og fascinerende hyldest med reference til det fakkeloptog, som var en del af fejringen af H.C. Andersen for 150 år siden. Og ligesom H.C. Andersens forfatterskab trækker Bruce Munro's portefølje af kunstværker også lysende tråde ud i verden med denne udstilling, som tidligere har været sat op i USA, Mexico og ved Uluru i Australien," siger by- og kulturrådmand Jane Jegind.

Efter offentliggørelsen af kunstværket kan publikum desuden glæde sig til at opleve 1000 løbere med lygter komme gennem de decembermørke gader som en del af HCA Marathons allerede udsolgte lysløb.

Fyrværkeri på H.C. Andersen Julemarkedet

Store og små gæster kan ligeledes besøge H.C. Andersen Julemarkedet i Odenses historiske bydel. Julemarkedet holder den 6. december særåbent fra kl. 14 - 20, hvor man vil kunne besøge de mange boder, opleve musik og gøgl. Derudover vil det være muligt at besøge en spåkone og få indblik i, om ens fremtid er lige så lovende som H.C. Andersens. Dagens program sluttes af på julemarkedet med et julefyrværkeri kl. 19.45.

Fejringen af 150-året for H.C. Andersens æresborgerskab er finansieret af H.C. Andersen Fonden, Odense Bys Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Region Syddanmark, Møllerens Fond og SDU og arrangeret af Odense Bys Museer, Borgmesterforvaltningen, By- og Kulturforvaltningen samt SDU.

For program og yderligere information se www.hca150.dk

For pressefotos se www.hca150.dk/presse

Kontaktinformation

For generel information om fejringen af 150-året for H.C. Andersens æresborgerskab:
Professor Johs. Nørregaard Frandsen, tlf.: 60 11 34 36, mail: jnf@sdu.dk

For information om presseakkreditering:
Andreas Lykke Sognstrup, tlf.: 30 12 23 51, mail: ansog@odense.dk