Spring til indhold
Nyhed

Demensvenlige apoteker

12-09-2017

Først var det Skt. Hans apotek. Så kom Rosengårdens apotek. Og i løbet af den næste måned vil medarbejdere på samtlige apoteker i Odense være demensvenner. Projektet er med til at gøre Odense til en demensvenlig by og gøre personalet endnu dygtigere til at tage sig af borgere med demens og deres pårørende. 

Projekt Demensvenligt Odense har fokus på at gøre det nemmere og tryggere for mennesker med demens at fortsætte med at deltage i hverdagsaktiviteter uden for hjemmet. Som led i Demensvenligt Odense uddannes nemlig helt almindelige borgere, butiksansatte og lignende til demensvenner. Nu er turen kommet til apotekerne:
 
- Som demensven har man en ekstra viden om demens, som gør, at man bliver mere opmærksom på, om nogen har brug for særlig hjælp. Vores over 2000 demensvenner gør det mere trygt for mennesker med demens at færdes i vores by. Det giver rigtig meget livskvalitet, når de selv kan klare ting i hverdagen, og derfor er det også virkelig fedt, at apotekerne er med på idéen. Demensvenlige apoteker kommer til at gøre en positiv forskel for en masse mennesker, siger ældre og handicaprådmand, Brian Skov Nielsen (EL).
 
Tidligere apoteksansat i front med undervisningen
De sidste 20 år af sit arbejdsliv var Bente Møgelhøj apoteksansat farmaceut. I dag er hun pensioneret og bruger nu meget af sin tid som frivillig demensven-instruktør. Det er hende, der står for undervisningen på langt de fleste af Odenses apoteker, og hun fra en start været en af drivkræfterne bag at få Odenses apoteker involveret.
 
- Jeg synes, det er et fantastisk projekt. Apotekerne er et helt naturligt sted at gøre demensvenlige. Personalet er selvfølgelig altid venlige, men det er godt at lære lidt ekstra, da demens ikke er nogen helt almindelig sygdom. Ingen er helt ens, og sygdommen kan påvirke evnen til at kommunikere. Derfor er det vigtigt, at man har den helt rette tilgang, ro og forståelse, siger Bente Møgelhøj.
 
Bente, der også selv har været pårørende til en mand med demens, understreger, at tilgangen til de pårørende også er vigtig. Ikke mindst på et apotek.
 
- Demens er en frygtelig slidsom sygdom at være pårørende til. Derfor slår jeg et slag for, at mødet med de pårørende også er vigtig del af det at være demensven. Særligt til sidst i sygdomsforløbet vil det almindeligvis være de pårørende, der kommer på apoteket. Her skal man vide, at nogle af dem f.eks. gennem længere tid måske kun har sovet ganske få timer om natten. Det er noget, man bliver ret påvirket af, og det er en vigtigt viden for de ansatte at have med sig.
 
Klar til Den Internationale Alzheimerdag
Efter planen vil hovedparten af Odenses apoteker være demensvenlige til Den Internationale Alzheimerdag den 21. september.  Skt. Hans apotek, Rosengårdens apotek og Skt. Knuds apotek er allerede uddannet. Følgende er en liste over nogle af de apoteker, som de næste par uger bliver demensvenlige. 

Albani og Næsby Apoteker uddannes den 12. og 13. september
Bolbro Apotek, Korup og Tarup Apotek uddannes den 19. og 20. september 
Apoteket Ørnen uddannes den 21.september
Dalum Apotek uddannes den 5. oktober. 


Der vil i alt blive uddannet ca. 120 apoteksansatte demensvenner.

https://www.odense.dk/demensvenligtodense

Kontaktinformation

Ældre- og handicaprådmand, Brian Skov Nielsen, 3060 4344   
Demensven-instruktør, Bente Møgelhøj, 2263 3990