Spring til indhold
Nyhed

Abildgårdskolen vinder prisen som Årets Cykelskole

12-10-2017

Torsdag den 11. oktober modtager Abildgårdskolen Cyklistforbundets nye pris som Årets Cykelskole. Med prisen ønsker Cyklistforbundet at anerkende skoler, der i særlig grad arbejder med at få flere børn til at cykle i hverdagen.

- Vi er meget glade og stolte. Vi ligger i et område, hvor der ikke er tradition for at cykle. Men cyklen er oplagt til både at give børnene en fysisk mere aktiv hverdag og større frihed til at bevæge sig længere væk end nærområdet og lære hele byen at kende, siger Jens Christian Hansen, souschef på Abildgårdskolen, der ligger i Odensebydelen Vollsmose.

  

Abildgårdskolen får prisen, fordi de arbejder succesfuldt med at gøre skolens elever til glade og sikre cyklister. For eksempel har skolen 80 cykler, som eleverne kan bruge både i frikvarteret og som del af undervisningen. Cykelture til byens kulturelle og øvrige tilbud er i dag en fast del af undervisningen. Skolen har indrettet en BMX-bane til leg, sport og undervisning, hvor især de mindre elever bruger cyklen, når de skal løse særlige regne- og tælle-opgaver. Skolen har desuden en 'trafikpolitik', der tænker cykling ind som en del af helheden i skoledagen i modsætning til at være mere afgrænsede projekter. 

Jens Christian Hansen glæder sig over, at både store og små elever har lært at cykle og er blevet langt mere rutinerede i at begå sig som cyklister i trafikken:

- Det breder sig nu som ringe i vandet. Flere elever ønsker sig sin egen cykel og synes, at det er rigtig smart, at man kan komme hurtigt og længere omkring med en cykel. Og de større elever får helt nye muligheder for at bevæge sig til praktiksteder og fritidsaktiviteter, siger han.

Skoler spiller en vigtig rolle
Direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam peger på, at skolen har en vigtig rolle at spille, når det handler om at få børn til at cykle mere i hverdagen:

- Det er en stor fornøjelse at give prisen til en skole, der på så fornem vis arbejder med at gøre cyklen til en naturlig del af et godt børneliv. Jo tidligere, man får skabt gode cykelvaner hos børnene, desto større er chancen for, at de også cykler som unge og voksne. Vi håber, at prisen kan inspirere andre skoler til at sætte cyklen og aktive transportvaner på dagsordenen, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Abildgårdskolen tilbydes i forbindelse prisoverrækkelsen at blive certificeret som Cykelvenlig Arbejdsplads, der er Cyklistforbundets certificering af arbejdspladser, der gør det attraktivt for medarbejderne at cykle til arbejde.

Glæde hos to rådmænd
Susanne Crawley Larsen (R), rådmand i Odense Kommunes Børn- og Ungeforvaltningen siger om skolens nye status som Årets Cykelskole:

- Det er dejligt, at Abildgårdskolen får anerkendelse for sit arbejde med at tænke cyklen ind som en del af undervisningen hele året rundt og ikke blot, når der er afgrænsede projekter. I Odense prioriterer vi sundhed, og her er cyklen et fantastisk middel til at gøre børnene sunde, lige som frisk luft og bevægelse øger koncentrationen. Når børnene på Abildgårdskolen lærer glæden ved at cykle i skoletiden, tager de den glæde med sig hjem. Mit håb er, at de på den måde får mod på - og bedre mulighed for - at deltage i fællesskaber også uden for skoletid, siger Susanne Crawley Larsen.

Jane Jegind (V), rådmand i Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning siger:

- Cyklen giver eleverne en frihed til selv at komme rundt. Byen bliver tilgængelig på en helt anden måde, når man er cyklist, og samtidigt får Abildgårdskolen mulighed for at inddrage Odenses mange kulturinstitutioner i undervisningen. Det er en cykelindsats, som giver gevinst i både skoledagen og fritiden, så det er dejligt at kunne sige tillykke til den cykelglade skole, siger Jane Jegind.

Afslutning på børnemotionskampagnen Alle Børn Cykler 2017
Det er en jury bestående af undervisningsminister Merete Riisager, sportsdirektør og politiker i Frederiksberg Kommune Brian Holm, formand for Skole & Forældre Mette With Hagensen, formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for KL's sundhedsudvalg og borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov og direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam, der har fundet vinderen af Cyklistforbundets nye pris Årets Cykelskole blandt de i alt 15 nominerede skoler.

Med udnævnelsen af Årets Cykelskole afslutter Cyklistforbundet og TrygFonden årets børnemotionskampagne Alle Børn Cykler. 5550 skoleklasser deltog i september i kampagnen, der skal få flere børn til at cykle sikkert til og fra skole og fritidsaktiviteter.

Kontaktinformation

Susanne Crawley Larsen (R), rådmand, Børn- og Ungeforvaltningen, mobil 30 60 44 19

Jane Jegind (V), rådmand, By- og Kulturforvaltningen, mobil 20 91 10 31 

Jane Kofod, kommunikationschef i Cyklistforbundet, mobil 40 70 83 78
Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet, mobil 40 70 83 65

Jens Christian Hansen, souschef på Abildgårdskolen, telefon 63 75 22 33