Spring til indhold
Nyhed

Tour de ø-hop i det sydfynske øhav

25-08-2016

Det er nu tredje gang, at beboere fra de odenseanske plejecentre får mulighed for at komme afsted på cyklerne. For to år siden gik turen til Hamborg, sidste år var de Fyn rundt, og i år er det så det fynske øhav, som skal besøges.

 

Turene bliver mere og mere populære. Det kan ses i det stigende deltagerantal. For tre år siden deltog 15 ældre fra byens plejecentre, sidste år blev det til 21 og i år sættes rekorden med hele 29 ældre. Foruden disse er staben af frivillige cykelpiloter og cykelmekanikere samt plejepersonaler – i alt ca. 20 mand, som skal sikre, at turen bliver god, bekvem og sikker for alle mand.

 

Vind i håret, god mad og oplevelser venter forude

”Nogle af de ældre, som skal med på årets cykeltur, er gengangere fra de sidste to år. De kunne på ingen måde sige nej til endnu en tur fuld af gode oplevelser. Andre er med for første gang, og de glæder sig rigtig meget til at opleve det, de andre på plejehjemmet ofte taler om,” siger Vinnie Skovkjær, der er rehabiliteringsleder af Aktiviteter i Plejeboliger og ansvarlig arrangør af turen.

Der er da også en masse at glæde sig til. Rickshaw-slænget skal nemlig både på museumsbesøg, sejlture, til byfest og meget mere. Nøgleordene for denne sommer-cykelferie er oplevelser, hygge, snak, historiefortælling, fordybelse og samvær.

 

Frivillige kræfter og sponsorer er altafgørende

Selvom det er den kommunale aktivitetsenhed, Aktiviteter i Plejeboliger, der står bag turen, så kunne det dog ikke lade sig gøre uden hjælp fra de frivillige cykelpiloter fra initiativet Cykling Uden Alder. Ligeså er der høstet mange sponsorater af bl.a. forplejning mm. til turen. Det har været med til at holde egenbetalingen på et minimum for de ældre.

 

Rådmand Brian Skov Nielsen, der selv cykler med på første del af ruten, glæder sig over, at så mange frivillige har valgt at træde til:

 

”De ældre får en kæmpe stor oplevelse. De får skabt og plejet sociale relationer og de får udfordret krop og sind. En tur som denne skaber gode oplevelser, som senere kan blive til rigtig gode minder – alt sammen takket være et skønt og engageret personale og en masse aktive frivillige.”

 

Unikke øjeblikke

Èn af de ting, som næsten er allervigtigst for turen, er baileyflasken. Det er nemlig vigtigt, at turen starter med en lille gibbernakker, så kroppen bliver varm og klar til at modstå en dag med vind og omskifteligt dansk sommervejr. Sådan lyder det i hvert fald fra beboerne, som skal med på turen.

 

”Det er den lille ting, som gør en stor forskel. Selvfølgelig glæder alle sig til at komme ud og cykle langt, få set den smukke natur og oplevet de forskellige fynske byer, men de glæder sig især til sammenholdet og de små øjeblikke, som vi i fællesskab skaber,” fortæller Vinnie Skovkjær.

 

Om turen

Turen starter og stopper på Sanderum Plejecenter. Afgang den 1/9 kl. 9.30 og hjemkomst d. 4/9 kl. 16.30. Overnatning foregår på Hotel Svendborg, og der er i løbet af de fire dage stop ved bl.a. Egeskov Slot, Valdemar Slot, Svendborg Havn, plejecentret Caroline Amalie i Svendborg og restaurant Svendborgsund.