Spring til indhold
Nyhed

Tandplejen i Odense fylder 75 år

03-05-2016

Karius og Baktus bor bagerst i Jens’ mund og lever livet, så længe Jens spiser masser af søde sager. Men så snart den store tandbørste kommer forbi er der farer på færde, og endnu værre bliver det, når Jens tager til tandlægen.

 

Historien om Karius og Baktus kender de fleste børn. Den er næsten lige så gammel som tandplejen i Odense og har i årtier lært børn om fordelene ved at børste tænder – og om hvorfor det er en god ide at besøge tandlægen regelmæssigt.

 

- Sunde tænder og en sund mund betyder langt færre tandlægebesøg – også når barnet er blevet voksen, så vores fastlagte tilbud om en tur tandlægen regelmæssigt er en vigtig del af kommunens sundhedstilbud til skolebørn og unge. Det er selvfølgelig vigtigt at børste tænder, men sunde tænder hænger i høj grad også sammen med sund kost, så udover turen til tandlægen har vi generelt fokus på at fremme sund livsstil hos vores børn- og unge, siger Susanne Crawley Larsen (R), der er rådkvinde for børn og ungeområdet i Odense.

 

75 år med færre huller

I Odense åbnede den første skoletandklinik på Vesterbro 2 tilbage i 1941. Dengang gav den nye tandpleje 2680 skolebørn i Odense muligheden for at komme til tandlægen. I dag er det tal oppe på 38.000 børn og unge, der kan komme til tandlæge ni forskellige steder i Odense Kommune.

 

Og selvom der er gået 75 år, så vil mange stadig kunne huske skoletandplejen:

 

- Jeg kan huske, at jeg sad og så Karius og Baktus filmen i skolens biograf med mine klassekammerater, og turen til tandlæge, hvor man fik udleveret en rød pille, der faktisk lignede slik lidt, men havde det med at afsløre lige præcis dér, hvor man ikke havde fået børstet godt nok om morgenen, siger Susanne Crawley Larsen.

 

At indførelsen af tandplejen har gjort en forskel er tydelig, hvis man ser nærmere på antallet af huller hos eleverne i 1. klasse. I 1941 var det kun 4% af børnene i 1. klasse, der gik igennem et tandlægetjek uden huller i tænderne. I dag har helt op mod 75 % af børnene i 1. klasse på skolerne i Odense ikke haft deres første hul endnu. Det hænger dog også i høj grad sammen med, at de fleste børn i dag børster tænderne to gange om dagen med flourtandpasta.

 

Udover eftersyn og tandbehandlinger, så er det blandt andet tandbørstning, syreskader, bøjle på tænderne, rokketænder, og sutteflaskeproblematikker, tandplejen i Odense kan hjælpe med.

 

Fakta

Tandplejen i Odense fejrer 75 års fødselsdag den 3. maj 2016. Det fejres ved en reception for de 135 medarbejdere og samarbejdspartnere.

 

Tandplejen i Odense har syv klinikker og to satellitklinikker. Tandplejen betjener Odenses 38.000 børn og unge samt omkring 2400 voksne med særlige tandplejebehov.